Hjelpekorps toppbilde redning 1600x Vis bildetekst
På Vestlandet og flere steder i Nord-Norge har Røde Kors hjulpet turister i fare den første ferieuka. Illustrasjonsbilde: Marius N. Kristoffersen.

Turister i fare har gitt travel start på sommeren for Røde Kors Hjelpekorps

På Vestlandet og flere steder i Nord-Norge har Røde Kors hjulpet turister i fare den første ferieuka. Det har også vært store leteaksjoner etter savnede personer i og rundt flere byer.

- Vi har både de tradisjonelle redningsoppdragene i feriene på grunn av utenlandske turister, samtidig som vi har hatt flere søk etter savnede personene i og rundt flere byer over hele landet, sier landsrådsleder for Røde Kors Hjelpekorps, Kjersti Løvik.  

Mest travelt til nå har det vært for hjelpekorpsene i Hardanger. På begge sider av Folgefonna har det vært kompliserte redningsoppdrag. En person ramlet i en bresprekk, og ble hentet ut etter innsats fra flere redningsaktører og spesielt den alpine redningsgruppen i Hordaland. I Buardalen rett ovenfor Odda har det to ganger vært nødvendig å hente ut personer som ikke kunne reddes ut fra det kompliserte terrenget med helikopter.  

- Fjellvettreglene er like aktuelle om sommeren 

Det har også vært andre redningsoppdrag, blant annet for å få ut turister som ikke har kommet seg ut i tide fra den krevende turen til Trolltunga. Disse redningsoppdragene har ikke tatt slutt selv om tiltakene som kom i fjor har fått slutt på en del av dem. Hittil i sommer har det vært en håndfull oppdrag 

Også i Lofoten har hjelpekorpset vært med på å få turister ned fra fjellet. På Senja måtte også to utenlandske turister hjelpes ned fra fjellet.  

- Den økende turismen gjør at vi er forberedt på en travel sommer. Vi ser at flere av de som må reddes ikke er godt nok vant til å ferdes i fjellet, sier Løvik.   

- Derfor minner vi om at Fjellvettreglene er like aktuelle om sommeren som resten av året. De hjelper deg med å planlegge og gjennomføre turer, uansett årstid, understreker hun.  

Flere leteaksjoner i og rundt byer 

Det har også vært leteaksjoner etter savnede personer i flere norske byer. I Drammen var et femtitalls frivillige fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp med for å lete etter en kvinne. 

Redningsbåtene til Røde Kors, som denne uken startet døgnberedskap på flere av de mest besøkte områdene langs kysten, har også hatt flere oppdrag. Det pågår flere aksjoner på vann som ennå ikke er avsluttet.  

I sommer har Røde Kors opprettet en sommersentral for å ha god oversikt over hjelpekorpsene og hvilke aktiviteter som skjer i de ulike distriktene. Røde Kors tar ikke ferie, og mange av aktivitetene våre har dørene åpne gjennom sommeren, som for eksempel Ferie for alle, Fellesverkene for ungdom og Barnas Røde Kors (BARK). Ta gjerne kontakt for å få vite hva som skjer ulike dager.  

Mediehenvendelser: 
Røde Kors’ pressevakt, mobil: +47 94 87 29 99 
www.rodekors.no