Vulkanutbrudd i Guatemala berører 1,7 millioner

Etter søndagens vulkanutbrudd i Guatemala er 1,7 millioner mennesker berørt. Redningsarbeidet pågår fremdeles, samtidig som mange har behov for helsehjelp og psykososial støtte.

I hjelpearbeidet etter vulkanen jobber Røde Kors med søk og redning, ambulanser og medisinsk hjelp.

- Frivillige fra Røde Kors hjelper også folk som har kommet bort fra hverandre i kaoset, eller som fremdeles savner sine kjære, sier Lars Erik Svanberg, som er landrepresentant for Norges Røde Kors i Guatemala.

Da vulkanen Fuego hadde utbrudd på søndag var det mange som ikke rakk å flykte fra strømmen av lava og pyroplasma som strømmet ned fjellsidene.

Nå har mange av de som har overlevd behov for hjelp til å takle situasjonen.

- Voldsom og dramatisk hendelse

- Dette har vært en voldsom og dramatisk hendelse for mange av de som lever i området som berøres direkte av vulkanen. Spesielt er det mange barn som har opplevd kaos og er traumatiserte. Røde Kor gir nå psykososial førstehjelp til overlevende, sier Svanberg

Han er nå i Norge men jobber til vanlig i Guatemala, og følger situasjonen tett. Norges Røde Kors har i lang tid samarbeidet med søsterforeningen i Guatemala for å styrke dere beredskapskapasitet.

- Guatemala er et land som er vant med naturkatastrofer og å håndtere slike situasjoner. Nå er det 1.600 frivillige som kan settes inn i arbeidet der det trengs, sier Svanberg.

 

Les mer om vårt arbeid i Guatemala

 

 Mediehenvendelser: Røde Kors’ pressevakt, mobil: +47 94 87 29 99