Kvinne med øretelefoner i samtale med bruker på skjerm Vis bildetekst
Foto: Røde Kors/Kors På Halsen

Aldri før har så mange barn og unge tatt kontakt med Røde Kors

Rekordmange barn og unge i Norge kontakter Røde Kors for å snakke om selvmordstanker.

-Det er svært bekymringsverdig at barn og unge i økende grad forteller at de ikke har noen å snakke med om tunge og vanskelige ting, forteller generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland.

Bekymringen til Røde Kors-lederen kommer etter at organisasjonen de siste årene opplevd at unge i større grad tar opp selvmordsproblematikk som tema.

-De som tar kontakt anonymt med Røde Kors, forteller at selvmordstanker er ofte tanker de ikke tør, eller ønsker å dele med noen andre, utdyper Apeland.

Stort behov for samtaletilbud 

Siden 2015 har Røde Kors sitt samtaletilbud for barn og unge opplevd at stadig flere tar kontakt. I 2018 var det over 34 000 henvendelser fra barn og unge. Dette er en økning på seks prosent sammenliknet med året før.

-Utviklingen vi har sett de siste årene, med flere og mer alvorlige hendelser, tyder på at det er et stort behov for lavterskel samtaletilbud for barn og unge i Norge, forteller generalsekretæren. 

-Det vi ser er at unge i dag trenger et sted hvor de kan snakke anonymt om sine problemer, på kanaler som de selv er komfortable med, presiserer han.

Etterlyser flere frivillige

Med stadig flere alvorlige henvendelser er det viktig for Røde Kors at samtaletilbudet, Kors på halsen, har nok resurser til å møte behovene. Det å få flere til å engasjere seg for støtte Kors på Halsen, som prosjekt, er derfor svært viktig, forteller Apeland.

-Nylig startet vi et treårig samarbeid med Egmont Fonden som vil bidra til at flere barn og unge får mer, og bedre hjelp. Det er noe vi er svært glad for, legger han til.

Samtidig opplever Røde Kors en utfordring med å ha nok frivillige som kan snakke med barn og unge på chat og telefon. Korspahalsen nettside

-Vi etterlyser nå rett og slett flere frivillige for å kunne møte den økende pågangen av barn og unge som ønsker noen å snakke med, sier generalsekretæren.

-Ved å rekruttere flere frivillige vil Røde Kors ha mulighet til å snakke med enda flere barn og unge, avslutter Apeland.

For mediehenvendelser, Røde Kors pressevakt: 94 87 29 99

Les mer om hva Røde Kors gjør for barn og unge