korspåhalsen-590x360

Flere barn kontakter Røde Kors om kroppspress

Hver fjerde henvendelse på samtaletjenesten Kors på Halsen i vår- og sommermånedene kommer fra barn og unge som ikke er fornøyde med eget utseende og opplever kroppspress.

Det viser nye tall fra Røde Kors for andre kvartal i 2019. Hittil i år har 18.000 barn og unge tatt kontakt med Kors på Halsen. 

– Mange av disse samtalene, som også foregår i vårt diskusjonsforum, handler om at barn og unge er misfornøyde med sin egen kropp og at de tror at alt hadde vært perfekt hvis de hadde vært bedre trent, penere eller slankere, sier Nelli Kongshaug, leder for Kors på halsen. 

 Det blir mer fokus på kropp i samtalene på våren og sommeren, siden årstiden vi er inne i nå ofte innebærer lettere klær, shorts, topper og badetøy, sier Kongshaug. 

De fleste samtalene og henvendelsene fra barn og unge handler om psykisk helse, relasjoner til jevnaldrende og kropp. Antallet henvendelser øker for hvert år. 

– Kroppspress og usikkerhet rundt egen kropp utgjør 26 prosent av alle innlegg. Det viser at vi voksne har en stor oppgave med å fortelle våre barn og unge at de er gode nok som de er, og å være bevisst på hvordan barna blir påvirket blant annet gjennom sosiale medier, sier Kongshaug. 

1 av 5 samtaler dreier seg om trening og kosthold. Gjennomsnittsalderen for de som tar kontakt er henholdsvis 14 år for jenter og 15 år for gutter. 

– Flere av dem er redde for å legge på seg og de tar kontakt for å spørre hva de kan gjøre for å spise sunt, samtidig som de ønsker å bygge muskler eller gå ned i vekt. Røde Kors ser alvorlig på at barn og unge er så opptatt av utseende at det overskygger mye annet i livet, sier Kongshaug. 

– Mange forventer at egne kropper skal følge en mal, og at de er mislykket hvis de ikke klarer å passe inn i denne malen, sier Kongshaug.

Fakta om Kors på halsen 

  • Kors på halsen er et anonymt samtaletilbud Røde Kors tilbyr barn og unge som trenger noen å snakke med. Målet er at de som kontakter Kors på halsen skal få støtte og føle at de blir sett. Og at de som trenger det får hjelp til å forandre en vanskelig situasjon. 
  • De voksne som svarer er frivillige i Røde Kors og er anonyme for dem som tar kontakt. De har fått opplæring i hvordan man skal lytte til og snakke med barn og unge. 
  • Trenger du noen å prate med?  
  • Kors på halsen holder åpent i sommer mandag til fredag 16-22. 
  • Les mer om Kors på halsen her. 
  • Les mer om barn og unges psykiske helse i rapporten “Psykt flink”.