Vakkert og mystisk skogsbilde med lav sol Vis bildetekst
Illustrasjonsfoto: pexels.com

Råd før sopp- og bærturen: – Avslør ditt hemmelige sted

Røde Kors ber ivrige sankere om å forberede seg på å avsløre “hemmelige” bær- og soppsteder - for egen sikkerhet.

For mange er høstens sankesesong ensbetydende med hemmelighold. Nordmenn har tradisjon for å ikke fortelle hvor de beste sankestedene for bær og sopp er, noe som kan gjøre leteaksjoner vanskeligere, dersom noen går seg bort. 

– En utfordring i bær- og soppsankingen er at folk går seg bort fordi de ser ned i bakken for å lete etter godsakene og glemmer både tid og sted. Hvis ingen andre vet i hvilket område du er, blir du også vanskeligere å finne, sier landsrådsleder Kjersti Løvik i Røde Kors Hjelpekorps. 

Løvik har derfor ett tips til alle som ønsker å holde på sine bær- og sopphemmeligheter og øke sjansen for å bli funnet dersom de går seg bort, blir syke eller skader seg på tur. 

– Vær forberedt på å avsløre ditt hemmelige sted. Dette gjør du ved å beskrive området du skal til i et brev, helst vedlagt et kart. Legg brevet, gjerne forseglet, på et sted dine nærmeste vet om. Avtal så at brevet kan åpnes dersom du ikke kommer hjem til avtalt tid, foreslår Løvik. 

De siste tre årene har frivillige fra Røde Kors Hjelpekorps deltatt i 226 søk etter fotturister i Norge. Flere av de som må hjelpes på høsten, er på sopp- eller bærsanketur. 

– Alle som plukker bær eller sanker sopp vet at man ofte kan bli så ivrig at man forlater den planlagte ruten og havner langt fra kjente stier. Med brevtrikset, som i praksis er å følge fjellvettregelen om å melde fra hvor du går, har du en ekstra forsikring dersom du får behov for hjelp. 

Landsrådslederen i Røde Kors Hjelpekorps gir i tillegg følgende fem råd for en trygg sanketur: 

1. Løft blikket og ta pauser underveis.  

2. Ta med en GPS og marker i kartet hvor du startet turen, for eksempel ved bilen eller kollektivstoppet du gikk av på. Hvis det er god mobildekning, kan du gjøre dette på telefonen. 

3. Husk ekstra batteribank til telefonen. 

4. Ta med ekstra mat, drikke og klær. Uventede værendringer er vanlig i norsk natur, og da er litt ekstra nødproviant og varme klær kjekke å ha. 

5. Husk at det fremover blir tidligere mørkt nå som det går mot høst og vinter. Ta med lommelykt, og sett alarm på telefonen som varsler når du senest må avslutte for å rekke hjem før det blir mørkt. 

I en undersøkelse utført av Opinion for DNT og Røde Kors tidligere i år, kom det frem at kun 4 av 10 er sikre eller ganske sikre på egne ferdigheter på kart og kompass, så å lære seg grunnleggende kunnskap om kart og kompass, er også vel anvendt tid før man legger ut på tur. 

– Det er aldri feil å ta med kart og kompass. Går mobilen tom for strøm, får du mye igjen for å kunne orientere på “gamlemåten”, sier Løvik. 

For mer informasjon, kontakt  Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99