Mange turgåere for dårlig forberedt

Allerede i den første sommerferieuken har redningsmannskaper måttet hente ut turgåere som har satt seg fast i fjellet. Mange presser grensene uten å ha nok kunnskap eller tilstrekkelig utstyr.

I 2018 deltok frivillige fra Røde Kors i rundt 1800 søk- og redningsoppdrag over hele landet. Selv om de fleste som beveger seg i den norske fjellheimen har gode forutsetninger for å klare seg uten hjelp, men flere folk på krevende turer øker sjansen for at noe går galt.

– Hvis du går ut på en tur over din evne fordi toppen frister, kan det går ut over sikkerheten fordi marginene blir mindre, sier Kjersti Løvik, landsrådsleder i Røde Kors Hjelpekorps.

Mange søk- og redningsaksjoner kunne vært unngått dersom turgåerne hadde tatt enkle grep i forberedelsen av turen og, ikke minst, avbrutt eller endret planene ved værskifte, mener Løvik.

– Vi ser at flere av de som må ha hjelp både har kledd seg dårlig og mangler kunnskap. Hvis du først får problemer, kan det å ha med ekstra klær og mat være helt avgjørende for om utfallet blir lykkelig eller ei, sier Løvik.

– Planlegg turen godt og ikke ta store sjanser i sommerfjellet. Alle kan bli overrasket av dårlig vær, og da gjelder det å være godt forberedt. Våre frivillige er i beredskap for å bistå turgåere i trøbbel hele sommeren, men aller helst vil vi slippe å måtte rykke ut, sier Kjersti Løvik, leder for landsrådsleder i Røde Kors Hjelpekorps.

Løvik trekker frem innholdet i de fem første fjellvettreglene som ekstra viktige om sommeren:

– Ikke legg ut på langtur uten trening, og si alltid fra hvor du går. Husk også at været kan endre seg raskt, og selv om det er fint når du legger ut på tur, må du være forberedt på at det som skulle være en kort tur kan ende med nødovernatting i fjellet, sier Løvik.

I en undersøkelse gjennomført for Røde Kors og DNT tidligere i år, kom det frem at bare 4 av 10 er sikre på hvordan man bruker kompass.

– Mobiltelefon og GPS vil aldri kunne erstatte kart og kompass, så min oppfordring er også at alle som skal på lengre turer de neste ukene øver på orientering før turen starter, sier Løvik.

Røde Kors har denne sommeren utarbeidet en huskeliste for hva alle bør ha med seg i tursekken i fjellheimen. Se hele listen og video av pakketipsene her.

For mer informasjon, kontakt:

Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99

Ressurssider:

* Fjellvettreglene med forklaringer

* Fjellvettreglene (plakat)

* Lær å bruke kart og kompass