Røde Kors bekymret for barnefamilier: 1 av 5 har dårligere råd som følge av koronapandemien

Ved inngangen til julen er Røde Kors bekymret for barnefamilier med lav inntekt. Det er et stort behov for ekstra hjelp til familier med dårlig råd i år.

Tilbakemeldinger til Røde Kors viser at stadig flere familier er bekymret for at de ikke får endene til å møtes før årets julefeiring. Mange har bekymret seg lenge før julen om hvordan de skal klare å møte barnas forventninger til jul.

En ny undersøkelse i Opinions «Koronamonitor» utført på vegne av Røde Kors viser at hver femte nordmann har fått dårligere råd på grunn av koronapandemien. 6 prosent er usikre på om de får råd til julemat og 12 prosent er bekymret for om de har råd til å kjøpe julegaver.  

Tall fra NAV viser at arbeidsledigheten i Norge øker. Størst er økningen i arbeidsledigheten blant de yngste. Tallene fra Opinion viser også at det er de yngste (under 30 år) som er mest bekymret for om de har råd til julegaver og julemat.  

– Det kan se ut som om mange som så vidt har klart å holde hodet over vannet tidligere nå dukker under. Det er spesielt trist når vi tenker på barn og unge som går en annerledes jul i møte.

Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors

Juleopplevelser til 15.000 barn og unge 

Røde Kors’ frivillige gir i år juleopplevelser i ulike former til mer enn 15.000 barn som vokser opp i familier med dårlig råd. Nærmere 1.000 frivillige deltar i ulike aktiviteter over hele landet.  

– Stadig flere barn vokser opp i familier med vedvarende lav inntekt, og det å være med å skape gode minner for disse barna tror vi fører til mindre utenforskap, sier Apeland.  

Fra nord til sør arrangerer frivillige i Røde Kors alt fra kanefart og pepperkakebaking til julemiddag og julefest for ungdommer og eldre. Røde Kors samarbeider med både kommuner og Gjensidigestiftelsen om å gi barn og barnefamilier gode opplevelser i julen. Barne- og familiedepartementet har også gitt to millioner kroner ekstra til Røde Kors-aktiviteter.  

Oppfordrer til å gi ekstra støtte 

Generalsekretæren oppfordrer hver enkelt av oss til å tenke litt ekstra på de rundt seg som går julen i møte uten å ha et nettverk å støtte seg til. 

– Vi vet alle om én eller flere som kan trenge litt ekstra vennlighet og støtte. Julen er en god anledning til å være et medmenneske, sier Apeland og ber alle planlegge for en trygg julefeiring i år.  

Flere steder i landet arrangerer Røde Kors også feiring på julaften, blant annet på MARTE nettverkssenter i Oslo. Her blir det julemiddag og julefeiring for om lag 80 personer – helt gratis. Det blir en trygg julefeiring i tråd med smittevernreglene, med parallelle middagsfeiringer i ulike etasjer.  I tillegg kjøres julegaver hjem til om lag 100 personer som dessverre ikke får plass på årets julefeiring.  

Flere Fellesverk i storbyene planlegger for julehygge i ukene opp mot jul, hvor de har færre deltakere per kveld, men med mat og aktiviteter over flere kvelder så flest mulig ungdom får deltatt.