En liten barnehånd Vis bildetekst
© Mari Aftret Mortvedt, ICRC

Dette mener Rode Kors om de norske barna i syria

Røde Kors er glade for at norske myndigheter har hentet ut fem foreldreløse barn og en norsk mor og hennes to barn fra al-Hol leiren i Syria.

Hensynet til barna må veie tungt og denne leiren er ikke et sted som er egnet for barn.

Forholdene i leirene nordøst i Syria:

I teltleiren i Al Hol i Syria lever det fortsatt tusenvis av kvinner og barn i en desperat situasjon. I leiren er det ikke god nok tilgang på helsehjelp, skolegang eller psykososial oppfølging av barna som lever der.

I fjor døde mange hundre barn i denne leiren. Dette er ikke et sted for barn. Barnas beste må veie tungt når fremtiden til de norske barna som oppholder seg i Syria skal avgjøres. Røde Kors mener at det er ikke er til barnas beste dersom de splittes fra sine mødre i Syria. Alle som lever i dette området har opplevd krigen på nært hold.

Nå er det vinter og temperaturen nærmer seg frysepunktet på natta. Teltene gir lite beskyttelse mot kulden, og ute blåser det kaldt. Noen har mulighet til å varme opp teltene med parafinovner, som også er en risiko og fører til flere brannskadde barn som vi må behandle på vårt sykehus.

Hva bør gjøres med de norske barna som fremdeles oppholder seg i Syria?

Forholdene i Al Hol-leiren i Syria er så alvorlige at Røde Kors ber norske myndigheter om å hente hjem de norske familiene som ønsker hjelp til å komme til Norge.

Røde Kors har hele tiden sagt at norske myndigheter bør ta initiativ til å få familiene, som har ønsket det, hjem til Norge. Det foreligger ikke pr. i dag informasjon om at flere ønsker dette. Det er umulig å komme seg til en norsk utenriksstasjon fra leirene nordøst i Syria er og det kan i tillegg være svært vanskelig å ytre et slikt ønske offentlig. Det er derfor viktig at norske myndigheter gjør en selvstendig vurdering og forsikrer seg om at de som trenger og ønsker bistand, får det. 

Hva mener Røde Kors om offentliggjøring av pasientopplysninger?

Vi er overrasket over debatten knyttet til et barns helsesituasjon. Verken myndigheter eller helsepersonell kan dele pasientopplysninger. Det burde også våre politikere vite. Røde Kors deler ikke helseopplysninger om pasienter vi behandler. Journalen som familien har valgt å offentliggjøre viser at barnet ikke kunne behandles ved feltsykehuset og at legen ved sykehuset ba om at pasienten skulle sendes ut av leiren for behandling.

Røde Kors pressevakt
E-post
pressevakt@redcross.no
Telefon
+47 94 87 29 99