En liten gutt som sitter i en bil Vis bildetekst
Mer enn 800.000 mennesker lagt ut på flukt i Idlib siden 1. desember i fjor. Foto: NTB Scanpix

Idlib er noe av det verste vi har sett i løpet av krigen i Syria

Frontlinjene flytter seg hurtig og gjør at hundretusener de siste ukene har flyktet fra kampene. Antallet øker stadig, spesielt i de sørlige delene av Idlib.

På begge sider av frontlinjen øker nå lidelsen og usikkerheten.

– Det som nå skjer i Idlib er noe av det verste vi har sett i løpet av krigen i Syria med tanke på antallet mennesker som er direkte berørt, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

Over 800.000 mennesker på flukt

Kampene har blitt mer intense siden november og ifølge FN har mer enn 800.000 mennesker lagt ut på flukt i Idlib siden 1. desember i fjor. Mange av dem har flyktet før, og de må nå gjøre det igjen.

– De har flyktet før og har levd under veldig vanskelige forhold, også før de siste kampene begynte. Over halvparten av de som nå oppholder seg i Idlib-provinsen har flyktet hit fra andre steder i Syria.

Bernt Apeland, generalsekretær Norges Røde Kors

For de som må legge på flukt nå er forholdene veldig vanskelige. – I tillegg til at de flykter fra livsfare på grunn av volden må de finne sikkerhet der det nesten er umulig å finne trygge steder, og på toppen av dette må de klare seg gjennom netter der temperaturen faller til under frysepunktet, sier Apeland.

Kampene skjer i byer og rammer folk der de bor.

– Sivile skal beskyttes mot angrep. Dette gjelder uansett om de velger å bli der de er eller om de flykter. Når krigen utkjempes i byene er det vanskelig å skille mellom de som deltar i kampene og de som ikke gjør det. Det blir også liggende igjen eksplosiver på bakken som er en fare for de som lever der, selv nå kampene har stilnet, sier Apeland.

Ødeleggelsene som i dag rammer sykehus, skoler, boliger, veier, vannforsyninger og andre viktige bygninger vil påvirke livet til de som bor der i mange år framover.

– I løpet av krigene i Syria har vi sett det samme skje flere ganger. Folk som allerede er i en sårbar situasjon rammes av vold. Ringvirkningene gjør situasjonen ekstremt vanskelige for folk som bli ofre for vold, ustabilitet og mangel på helt grunnleggende tjenester i sitt dagligliv.

Bernt Apeland, generalsekretær Norges Røde Kors

Gjennom Syrisk Røde Halvmåne støtter den Internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) både helsearbeid og førstehjelp i Idlib og gir nødhjelp til folk som er berørte i områder av Aleppo.

Les mer om vårt arbeid i Syria

For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99