En man står foran mange gassbeholdere Vis bildetekst
Røde Kors-bevegelsen sine ansatte og frivillige over hele verden jobber for å stanse spredningen av koronaviruset. Bangladesh Røde Halvmåne deler ut gass og ovner slik at befolkningen ikke skal trenge å gå ut av hjemmene sine for å samle ved til matlaging.

Røde Kors trapper opp til en massiv nødhjelpsinnsats for koronakrisen

Internasjonale Røde Kors skal bruke over 30 milliarder kroner for å hindre videre spredning av koronaviruset og hjelpe verdens meste sårbare i pandemien.

– Koronaepidemien har gjort det nødvendig å skalere innsatsen kraftig opp. Nødhjelpsarbeidet må skaleres kraftig opp. Den internasjonale appellen som legges fram i dag skal sørge for både livsviktig og akutt nødhjelp og langsiktige tiltak for å hjelpe mennesker som rammes av sosiale og økonomiske konsekvenser av pandemien, sier generalsekretær i Røde Kors Bernt G. Apeland.

p-syr1356
Å ikke kunne være sammen med familien sin under koronapandemien er vanskelig. Spesielt om man gjennomgår kreftbehandling. Frivillige fra Syrisk Røde Halvmåne besøker kreftsyke barn for å muntre dem opp. (Foto: SARC)

De som har det vanskeligst rammes hardest

Pengene fra appellen vil hjelpe Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger over hele verden med å gi humanitær hjelp i sine lokalsamfunn, og vil bidra til helsehjelp, rent vann og hjelp til de som rammes hardest av de økonomiske konsekvensene av denne krisen. Røde Kors-innsatsen vil også hjelpe mennesker på flukt og folk som er rammet av krig og konflikt.

20200325-Ecuador-kits delivery-4
Ecuadorianske Røde Kors deler ut pakker med mat og hygieneartikler til  sårbare grupper. (Foto: Ecuadorian Red Cross)

– Fem måneder etter at pandemien startet ser vi nå hvordan konsekvensene når alle deler av samfunnet over hele verden, forsterker ulikheter, destabiliserer samfunn og setter utviklingen i revers mange steder. Koronapandemien berører oss alle sammen. Men det blir veldig tydelige at de som har det vanskeligst fra før er de som rammes hardest. Det gjelder både barn i Norge og de som er rammet av fattigdom, krig og konflikt i land som Jemen eller Syria, sier Apeland.

– Dette er en alvorlig situasjon som rammer så mange land samtidig. Men vi er sikre på at tiltak vi setter inn raskt vil redde liv og være med å gjøre situasjonen mindre kritisk for mange.

Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors

Verdens største humanitære nettverk

Røde Kors-bevegelsen er verdens største humanitære nettverk, og består av Den internasjonal Røde Kors-komiteen (ICRC), Det internasjonale forbundet av Røde Kors og Røde Halvmåneforeninger (IFRC) og 192 nasjonale Røde Kors-foreninger med til sammen 14 millioner frivillige.

Støtt Røde Kors' arbeid gjennom koronapandemien!