Røde Kors i Afghanistan Vis bildetekst
Røde Kors i Norge har det siste året trappet opp helseinnsatsen i Afghanistan. Foto: Katrine Finsnes/Røde Kors

Afghanistan: Mer enn 4.000 krigsskadde behandlet med hjelp fra Røde Kors i august

Flere hundre tusen sivile er i fare når kampene intensiveres i og rundt Mazar-e-Sharif, Herat, Kandahar og andre afghanske byer.

Den internasjonale Røde Kors-komitéen (ICRC) ber partene i konflikten om umiddelbar tilbakeholdenhet. ICRC understreker at både sivile og vital infrastruktur som sykehus skal beskyttes mot angrep og eventuelle skader forårsaket av kamper i byer og befolkede områder. 

Røde Kors i Norge har nå trappet opp den humanitære innsatsen i Afghanistan. Gjennom Afghansk Røde Halvmåne hjelper Røde Kors i Norge de som har flyktet til Kabul. Vi bistår blant annet med helse- og nødhjelp, mat og rent vann. Slik får mennesker som har flyktet fra alt de eide, viktig humanitær hjelp.

Familier tvinges på flukt

Siden 1. august har 4.042 krigsskadde pasienter blitt behandlet ved 15 ICRC-støttede helseinstitusjoner i landet. Dette sier noe om intensiteten av den siste volden.

– Hus og bygninger ødelegges, medisinsk personale og pasienter utsettes for en enorm risiko, og sykehus, elektrisitet og vanninfrastruktur er skadet. Bruk av høyeksplosive våpen i byer og tettbygde strøk rammer vilkårlig. Mange familier har ikke annet valg enn å flykte for å søke sikkerhet på et tryggere sted. Dette må stoppe.

Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors i Norge
Menn på feltklinikk i Afghanistan
Røde Kors gir livsviktig helsehjelp i områder andre ikke har tilgang til. Her besøker Bernt G. Apeland, generalsekretær for Røde Kors i Norge, feltklinikken i Bakwa i Afghanistan. Foto: Masoud Samimi/ICRC

Vanskelig å få legehjelp

I løpet av de siste dagene har hundrevis av sivile blitt skadet i gate-til-gate-sammenstøt i kampen om Mazar-e-Sharif, Herat, Kandahar og andre større byer. Samtidig er medisinske tjenester sterkt belastet på grunn av skader på helsefasiliteter og mangel på personale. Det mangler strøm i flere omstridte byer, og vannforsyningssystemer er knapt i drift noen steder. 

– Mange familier prøver å flykte, men finner ikke transport for å rømme eller har rett og slett ikke penger nok til å komme seg unna, sier Apeland.

Humanitær hjelp må beskyttes

ICRC og partneren Afghanistan Røde Halvmåne gjør så mye de kan for å evakuere de sårede og transportere levningene etter de som er drept i konflikten. Bare i juli hjalp ICRC nesten 13.000 pasienter med våpenrelaterte skader over hele landet, og dette tallet ser ut til å stige denne måneden etter hvert som kampene intensiveres i befolkede områder.

– Helsetjenester, medisinsk personell og ambulanser må beskyttes for enhver pris. Vi oppfordrer også alle parter om at Røde Kors og andre humanitære organisasjoner trygt får evakuere de skadde, og gi sårt tiltrengt hjelp til sivilbefolkningen, sier Apeland.

Tidligere i år besøkte han helsefasiliteter i både myndighets- og Talibankontrollerte områder.

Norsk lege på feltklinikk
– Vi får inn mange med brannskader. Det gjør sterkt inntrykk å få inn barn med tredjegrads forbrenning over hele kroppen, sier Katrine Finsnes. Hun har vært anestesilege på klinikken i Bakwa i år.

Røde Kors i Norge har trappet opp helsehjelpen

– Som nøytral, upartisk og uavhengig organisasjon, kan Røde Kors levere helsetjenester i områder andre ikke har tilgang til. Ikke minst er det viktig å sikre at alle parter faktisk har tilgang til helsetjenester. Et eksempel er vårt nyeste prosjekt i Bakwa, hvor befolkningen i Talibankontrollerte områder i Afghanistan for første gang får tilgang til avansert helsehjelp, sier Apeland. 

Røde Kors i Norge har det siste året trappet opp helseinnsatsen i Afghanistan. Vi samarbeider med ICRC og støtter 45 av Afghanistan Røde Halvmånes klinikker, fordelt over hele landet. I tillegg er antall mobile helseteam i landet økt fra 10 til 21. Disse teamene sikrer medisinsk hjelp i områder som er for langt unna øvrig helsetilbud.

Afghanistan

  • Over 40 år med krig, tørke og nå også koronapandemien har ført til en eksplosiv økning i de humanitære behovene det siste året.
  • I 2020 hadde 9 millioner behov for humanitær hjelp. I 2021 er antallet doblet til mer enn 18 millioner.
  • Halvparten av alle barn under fem år står i 2021 i fare for å bli underernærte.
  • Les mer om Røde Kors´ innsats i Afghanistan.

Støtt vårt arbeid for de mest sårbare!