To voksne kvinner og to barn ler mens de kjører akebrett Vis bildetekst
Stadig flere barnefamilier har behov for et gratis ferietilbud. I vinterferien arrangerer Røde Kors ferietilbud og aktivitetstilbud flere steder i landet. Her fra «Vinterferie for alle i Stryn», et samarbeid mellom Sogn og Fjordane Røde Kors og Stryn leirskule. (Foto: Henning A. Hellebust, Sogn og Fjordane Røde Kors.)

Mange familier har behov for ferieopplevelser fra Røde Kors

Røde Kors er bekymret for at flere barnefamilier har behov for gratis ferietilbud. – Behovet er større enn noen gang.

Vinterferien kan være kostbar om man skal delta i vinteraktiviteter. Røde Kors merker nå større pågang og får henvendelser fra grupper som ikke tidligere har behov for hjelp.  

– Mange familier som slet økonomisk før korona, har det enda tøffere nå. Behovet er større enn noen gang når mange er permitterte, har lavere inntekt og bekymringer for fremtiden, sier Pernille Lemming, leder for landsråd Omsorg i Røde Kors. 

Stor økonomisk usikkerhet 

Om lag 500 barn og foresatte deltar på gratis ferieopphold i regi av Røde Kors. I tillegg deltar mange andre barn og unge på ulike aktiviteter og dagsturer i regi av Røde Kors i vinterferieukene rundt omkring i landet. 

To barn varmer hendene på en bålpanne
I Stryn fikk deltagerne på "Vinterferie for alle" bli med gondolbanen på Hoven i Loen og Hydleparken i Stryn. (Foto: Henning A. Hellebust, Sogn og Fjordane Røde Kors)

Flere distrikter opplever et stort trykk og mange henvendelse fra skoler og barnehager. Det er offentlige instanser og hjelpeapparatet som melder inn behovene for ferietilbud gjennom Røde Kors.  

– I disse økonomisk usikre tider er det for mange barnefamilier vanskelig å ha råd til ferie. Samtidig er behovet stort for ferie og avbrekk, ikke minst for barna. Mange familier bor trangt og har hatt mange måneder med hjemmeskole og hjemmebarnehage i perioder. Nå trenger man å ha ferie etter en lang og krevende periode.

Pernille Lemming, leder for landsråd Omsorg i Røde Kors

Skaper gode ferieopplevelser 

Over 110.000 barn under 18 år i Norge bor i husholdninger med vedvarende lavinntekt, ifølge SSB. Andelen øker år etter år. Utviklingen bekymrer Røde Kors, som ser denne utviklingen på nært hold gjennom tusenvis av møter med barn og unge gjennom forskjellige aktiviteter.

Røde Kors har mange aktiviteter som er direkte og indirekte rettet familier med lite penger. Den største aktiviteten for denne gruppen er «Ferie for alle», hvor frivillige sørger for at barn og foreldre som ellers ikke ville hatt råd til å reise på ferie i år, får ferieopphold landet rundt.

En voksen kvinne og tre barn sitter ute i naturen og spiser, ett barn står og smiler med utsikt over fjorden
Det er viktig å ha noe å glede seg til i ferien. Deltagerne som var med Sogn og Fjordane Røde Kors til Stryn fikk mange fine opplevelser. (Foto: Henning A. Hellebust, Sogn og Fjordane Røde Kors.)

I vinterferien blir det ulike ferieopphold, alpindager, aking, bowling og en rekke andre aktiviteter over hele landet. Grunnet smittevernregler får færre enn normalt ferietilbud, men for Røde Kors er det viktig å sikre gode ferieopplevelser til så mange barn som mulig innenfor de lokale smittevernreglene.  

– De frivillige i Røde Kors gjør en betydningsfull innsats for at barn og familier får mulighet til å skape gode ferieopplevelser sammen, sier Lemming. 

Les mer om Ferie for alle