Mange barn sitter med redningsvester på et surfebrett og smiler Vis bildetekst
I Sogn og Fjordene har mange barn hatt det gøy på Ferie for alle på Haugland. (Foto: Lene Sørøy Neverdal / Røde Kors)

Røde Kors har aktiviteter for over 12.500 barn i sommer

Med en ekstra lang sommerferie og en krevende økonomisk tid for mange familier, planlegger Røde Kors aktiviteter for barn og unge over hele landet i sommerferien.

1 av 4 nordmenn har fått dårligere økonomi etter koronapandemien. Det kommer frem i en fersk spørreundersøkelse fra Opinion på vegne av Røde Kors. Det er høyere enn på samme tid i fjor, og høyere enn alle målinger gjennom pandemien.

– Vi merker godt at mange har hatt og har det tøft. Det er et stort behov for et pusterom i en krevende hverdag.

Pernille Lemming, leder i landsråd omsorg i Røde Kors

Flere barnefamilier har ikke råd til ferie 

Samtidig sier også mer enn hver tredje barnefamilie at de er bekymret for om de har råd til sommerferie i år. Også dette er høyere sammenlignet med fjoråret.   

– For mange barn og unge handler det å vokse opp i fattigdom også om å bekymre seg for foreldrenes ubetalte regningsbunker. Prisveksten rammer de som allerede har økonomiske utfordringer. Røde Kors erfarer at mange barn og deres familier ikke har råd til å delta i fritidsaktiviteter eller reise på ferie. Derfor tilbyr vi gratis ferieaktiviteter gjennom sommeren, sier Lemming. 

En frivillig hjelper en jente med å bruke pil og bue.
På Ferie for alle oppholdet på Haugland fikk barna teste alt fra hesteridning, pil og bue til ulike vannaktiviteter. Frivillige legger ned en stor innsats for å gi familier gode ferieopplevelser. (Foto: Lene Sørøy Neverdal / Røde Kors)

2000 frivillige stiller opp 

Røde Kors planlegger i sommer aktiviteter for over 12.500 barn og ungdom. Det inkluderer blant annet lengre ferieopphold gjennom tilbudet «Ferie for alle», et tilbud til barnefamilier som selv ikke har råd til å reise på ferie. I tillegg arrangerer lokale Røde Kors-foreninger aktiviteter og dagsturer som klatring, kajakkturer, gårdsbesøk, dansekurs, badeturer og besøk i aktivitetsparker.  

Til sammen vil over 2.000 frivillige bruker deler av sin sommerferie på å skape gode ferieminner og ferieopplevelser for barn og ungdom over hele landet.

En jente med redningsvest blåser i en fløyte
(Foto: Lene Sørøy Neverdal / Røde Kors)

Ekstra lang sommerferie

Flere steder i landet er sommerferien ekstra lang i år. Mange familier er samtidig inne i en krevende økonomisk periode etter koronatiden, en vinter med høye strømpriser og prisøkning på alt fra mat og husholdningsartikler til feriereiser.  

– Alle barn fortjener gode ferieminner og et avbrekk fra hverdagen. Ferien kan bli lang om familien ikke har råd eller mulighet til å reise på ferie, og du sitter igjen alene mens “alle andre” er på ferie. Røde Kors merker godt at de sosiale forskjellene er blitt større de siste årene. Flere familier, og dermed også flere barn, faller utenfor. Derfor betyr det ekstra mye for dem som har minst, å få være med på et ferieopphold i sommer, forteller Lemming.