En mann fra Afghanistan Røde Halvmåne bærer et menneske inn i en bil, mens det står tett av mennesker rundt dem Vis bildetekst
Afghanistan Røde Halvmåne er på plass i de hardest rammede områdene for å gi helsehjelp. (Foto: Afghansk Røde Halvmåne)

Røde Kors hjelper i jordskjelvrammede Afghanistan

Tre mobile helseteam fra Røde Kors er allerede i arbeid i det jordskjelvrammede i Gyan-distriktet i Paktika-provinsen i Afghanistan. Flere lastebiler med nødhjelp er på vei.

Teamene, som består av leger, sykepleiere og annet helsepersonell jobber på spreng med å gi førstehjelp til de som har blitt skadet. De rapporterer om store ødeleggelser og forteller at mange er fanget i ruinene.

– Det er stor usikkerhet rundt antall skadde og drepte, men vi vet at flere personer ligger fastklemt under ødelagte hus. Røde Kors og Røde Halvmåne kartlegger omfanget av katastrofen og gir samtidig hjelp til de som trenger det, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

En mann fra Afghansk Røde Halvmåne går mot et helikopter.
Afganistan Røde Halvmåne er på plass i området som er rammet av det kraftige jorskjelvet. Nå gjør de alt de kan for å hjelpe de som er rammet. (Foto: Afghanistan Røde Halvmåne)

Ytterligere seks mobile helseteam er på vei til jordskjelvområdene for å gi førstehjelp. Lastebiler med livsnødvendige nødhjelpsartikler som presenninger, kjøkkenutstyr, mat og medisiner fra Afghanistan Røde Halvmåne har også blitt sendt til Paktika og Khost-provinsene.

To menn fra Afgansk Røde Halvmåne hjelper en mann inn i en bil
(Foto: Afghanistan Røde Halvmåne)

Kritisk humanitær situasjon

Jordskjelvet kommer på toppen av en allerede kritisk humanitær situasjon i Afghanistan.   

– Mer enn 25 millioner mennesker i landet har behov for akutt hjelp - mat, vann og helsetjenester. De som nå rammes av jordskjelvet har ikke egne ressurser og trenger derfor all hjelpen de kan få, sier Apeland. 

Fakta om Afghanistan

  • Folketall 39,9 millioner
  • Flyktninger og internt fordrevne: Det er registret 2,6 millioner afghanske flyktninger i verden, mens flere millioner er udokumenterte. 2,2 millioner av de dokumenterte flyktningene befinner seg i Iran og Pakistan. 3,5 millioner er internt fordrevet.
  • Rangering FNs utviklingsindeks: 169 (av 189)
  • Forventet levealder: 64 år.

Kilde: FN

Røde Kors i Norge har jobbet og hatt tilstedeværelse i Afghanistan siden 2002 og har et tett samarbeid med afghansk Røde Halvmåne som er til stede i alle 34 provinser i landet.