En mann med ytterklærne på sitter i en stol med en liten hund i armene. Ved siden av står to menn fra ICRC. Vis bildetekst
(Arkivfoto: ICRC)

Røde Kors: Forbereder seg på katastrofevinter i Ukraina

Minusgrader og store ødeleggelser på infrastruktur vil skape enorme lidelser i vintermånedene. Mangel på elektrisitet, vann og oppvarming vil også prege Røde Kors-operasjoner i Ukraina.

– De gjentatte angrepene mot sivil infrastruktur i Ukraina ødelegger tilgangen på nødvendige tjenester, som vanntilgang, strøm og varme. Dette vil skape enorme lidelser blant sivilbefolkningen, spesielt nå som vinteren nærmer seg, sier Morten Tønnessen-Krokan i Røde Kors.

To personer fra Røde Kors sleper noen sekker med ved til en eldre kvinne.
Skader på hjem og infrastruktur vil gjøre vinteren dramatisk for menneskene flere steder i Ukraina. Røde Kors-bevegelsen vil fortsette å gjøre alt vi kan for å nå ut med hjelp til så mange som mulig. (Arkivfoto: ICRC)

Den siste måneden har flere angrep blitt rettet mot energiforsyningen i Ukraina. Det gjør at mange millioner står uten strøm, samtidig som det begrenser tilgang til vann ettersom vannpumper er avhengig av elektrisitet. Vannforsyning er også nødvendig for sentralvarmeanleggene.

Minusgradene er på vei

– Allerede neste uke er det meldt minusgrader flere steder i Ukraina. Da vil enda flere mennesker komme til å slite med å holde på varmen, og ha rent drikkevann. Angrep på sivil infrastruktur setter sivile liv i fare. Dette er uakseptabelt og et brudd på folkeretten, sier Tønnessen-Krokan.

En kvinne ser på at to menn setter inn nye vinduer i leiligheten hennes.
Leiligheten til Tetiana ble ødelagt under et missilangrep i juli. Gleden var stor da frivillige fra Ukraina Røde Kors kom for å sette inn nye vinduer hos henne. Ukraina Røde Kors jobber på spreng for å fikse leiligheter som har blitt ødelagt etter angrep, men mange mangler fortsatt elementære ting som varmekilder og vinduer. (Foto: Ukraina Røde Kors)

Røde Kors forbereder seg på en krevende vinter. De siste ukene har frivillige jobbet på spreng for å reparere og isolere ødelagte hjem, sikre vannforsyning og strøm og utdeling av varme klær og pledd.

Det er behov for flere generatorer, varmeovner og drivstoff, og det er mangel på byggematerialer for reparasjoner. Behovene er langt større enn det de internasjonale organisasjonene har kapasitet til å dekke.

Eldre, skadde, barn og mennesker med nedsatt funksjonsevne er spesielt utsatt

– Vi er særlig bekymret for områdene i øst som har vært utsatt for kamphandlinger i over åtte måneder, inkludert områdene som kontrolleres av russiske styrker. Eldre, skadde, barn og mennesker med nedsatt funksjonsevne er spesielt utsatt, sier Tønnessen-Krokan.

Seks personer bærer en skadet kvinne. Røyken stiger i bakgrunnen.
Frivillige fra Ukraina Røde Kors bistår nødetatene ved behov. Her etter et missilangrep i Kyiv i oktober 2022. (Foto: Ukraina Røde Kors).

Røde Kors har så langt sendt 192 tonn med utstyr som kirurgisk forbruksmateriell, førstehjelpsutstyr, tepper, senger, bårer, varmeovner, utstyr til nyfødte, lagerhaller og biler, samt utstyr for å sikre rent vann. 

Røde Kors-bevegelsen vil fortsette å gjøre alt vi kan for å nå ut til så mange som mulig.

Morten Tønnessen-Krokan, Røde Kors

Sammen med Ukraina Røde Kors drifter Røde Kors i Norge mobile helseklinikker i Ternopil, Khmelnytskyi og Dnipro. Disse har nådd over 35.000 mennesker med grunnleggende helsehjelp. I tillegg drives det kontinuerlig med førstehjelpsopplæring. Av våre 102 ansatte i helseteamene er 35 selv internt fordrevne.