Et lite barn får væske dryppet inn i munnen Vis bildetekst
Afghansk Røde Halvmåne reiser til avsidesliggende lokalsamfunn med mobile helseklinikker. De tilbyr blant annet medisinsk behandling, vaksinering og oppfølging av gravide og nybakte møder. I november 2021 fikk dette lille barnet vaksine. (Foto: Afghan Red Crescent/Meer Abdullah)

Røde Kors i Norge øker helseinnsatsen for kvinner og barn i Afghanistan

Befolkningen i Afghanistan står nå midt oppe i en humanitær krise, som kan bli en fullskala katastrofe. Halvparten av befolkningen trenger nødhjelp. Røde Kors i Norge trapper nå opp helseinnsatsen.

Tilgangen til helsehjelp er vanskelig for mange. Røde Kors i Norge støtter allerede 46 helseklinikker med medisiner og driftsutgifter. 

– Vi har derfor nå besluttet å dekke lønningene til de ansatte ved disse klinikkene fordi dette er helt avgjørende for å sikre at pasientene får livreddende hjelp.

sier generalsekretær i Røde Kors Bernt G. Apeland som nå befinner seg i Afghanistan.

Fokus på kvinne- og barnehelse

Dette vil være helt nødvendig og livsviktig helsehjelp som gis til alle, er gratis, og med særlig fokus på kvinne- og barnehelse. I tillegg til de 46 klinikkene støtter Røde Kors i Norge Afghansk Røde Halvmåne med lønn til ansatte, medisiner og driftskostanser på 27 helsestasjoner og 28 mobile helseteam som reiser rundt og besøker landsbyer uten andre helsetilbud.

Vil du hjelpe? Send SMS GAVE til 2272 (250 kr) eller vipps til 2272.

To kvinner i burka sitter på gulvet med hvert sitt barn i fanget.
Den humanitære situasjonen i Afganistan er dramatisk, derfor øker Røde Kors helseinnsatsen i landet med særlig fokus på barne- og kvinnehelse. Her sitter to kvinner i Kabul med barna sine og venter på sin tur for å få helsehjelp. (Foto: Afghan Red Crescent/Meer Abdullah)

– Her i Afghanistan ser vi at foreldre ikke klarer å skaffe hverken nok mat eller varme klær til sine barn. De står i fare for å både sulte og fryse i hjel. Vinterkulden gjør det enda vanskeligere. Vi har aldri sett så mange tiggere i gatene i Kabul. Og det samme ser vi også i mange andre byer rundt om i Afghanistan, sier Apeland.

Én million barn kan dø i løpet av vinteren

Den humanitære situasjonen i landet er katastrofal.  Over 24 millioner mennesker trenger humanitær hjelp og én million barn kan dø i løpet av vinteren om de ikke får rask hjelp, ifølge FN. 

– Helsevesenet er under voldsomt press. Hele 2.300 helseklinikker er nå helt eller delvis stengt på grunn av pengemangel. De mangler medisiner, utstyr og oppvarming. Ansatte på sykehus og klinikker har ikke fått lønn på mange måneder.  Derfor går vi nå inn og sørger for at disse klinikkene kan drives videre og at de ansatte får lønn.

Bernt G. Apeland, generalsekretær Røde Kors i Norge

Presidenten i Røde Kors i Norge, Thor Inge Sveinsvoll, møtte i dag sin kollega i Afghansk Røde Halvmåne i Oslo. 
– Vi hadde et godt og konstruktivt møte om hvordan vi i fellesskap kan møte de store humanitære utfordringene i Afghanistan. Dette er oppfølging av samtaler vi har med vår samarbeidsorganisasjon, Afghansk Røde Halvmåne, på daglig basis i Kabul, sier Sveinsvoll. 

For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no

Les også: Røde Kors positive til at norske myndigheter har invitert Taliban til Norge