Turister står i vannet og venter på å bli evakuert. En båt med Røde Kors-frivillige henter turistene. Vis bildetekst
På Rhodos hjelper Røde Kors-frivillige med å evakuere turister fra stranden. Foto: Hellas Røde Kors

Røde Kors mobiliserer frivillige rundt hele Middelhavet

Sør-Europa har vært i sentrum for vedvarende hetebølger i mer enn to uker nå. Rundt hele Middelhavet arbeides de på spreng med å takle konsekvensene av rekordvarmen.

Siden søndag 23. juli – sommerens varmeste dag så langt – har over 20.000 mennesker blitt evakuert fra den greske øya Rhodos på grunn av skogbrannene som har rammet boliger og turistområder.

Det er den største brannevakueringen i Hellas noensinne. Foruten hjelp til evakuering og førstehjelp, gir Røde Kors psykososial støtte til de berørte, sørger for mat og drikke, hygienepakker og annen hjelp.

Slukking av skogbrann i Hellas
Røde Kors-frivillige deltar i slukkingen av e enorme skogbrannene i Hellas. Foto: Gresk Røde Kors

Skogbranner sprer seg også i Italia, Portugal og Kroatia og over Middelhavet kjemper myndighetene også mot skogbranner i Algerie, hvor 34 mennesker skal ha omkommet.

– Rundt hele Middelhavet arbeides nå på spreng med å takle konsekvensene av rekordvarme. Lokale myndigheter kjemper mot flammene i Hellas, Italia, Kroatia, Tyrkia, Portugal, Tyrkia, og Algerie, med støtte fra Røde Kors- og Røde Halvmånefrivillige, sier Cathrine Tranberg Hårsaker, som er klimaanalytiker i Røde Kors.

Kart som viser utbredelsen av ekstremvarme i Moiddelhavsområdet i sommer
Grafikk: Britisk Røde Kors

Beskytte mot hetebølge

Foruten skogbrannene, er det stor fare for heteslag i rekordvarmen. Mange har kollapset på grunn av overoppheting eller vannmangel, og det er registrert flere dødsfall. Med rekordhøye temperaturer også om natten, har folk slitt med å sove. Uten pusterom og mulighet til å puste godt, begynner kroppen å slite - spesielt hos mennesker med hjerte- og lungsesykdom. 

Røde Kors gir førstehjelp til folk rammet av skogbrann.
Mennesker evakuert fa skogbrannområdene på Rhodos får hjelp til å behandle brannskader. Foto: Gresk Røde Kors

Røde Kors vært aktive for å hjelpe til i den ekstreme varmen – også i land der folk er relativt vant til varme somre. Blant annet:

  • I Hellas deler Røde Kors ut vann i gatene og minner lokalbefolkningen og turister om hvordan ta vare på helse under hetebølger.
  • I Romania har Røde Kors åpnet førstehjelpsstasjoner i byer for å gi støtte til mennesker som er rammet av varme og gjøre dem oppmerksomme på helserisiko.
  • Italiensk og spansk Røde Kors følger opp eldre mennesker via telefon for å sikre at de er trygge, har forsyningene de trenger og ikke blir isolert.
  • Portugisisk og fransk Røde Kors kjører kampanjer i sosiale medier som informerer folk om helserisikoen fra varme og deler tips om hvordan de kan holde seg trygge. Dette inkluderer råd om å unngå heteslag og advare folk om ikke å forlate dyr eller barn i parkerte biler.

Syke, eldre og barn rammes hardest

– Vi vet at ekstrem varme kan være spesielt farlig for mennesker som er sårbare på grunn av alder eller sykdom. Så hvis du reiser med eldre mennesker, gravide kvinner, små barn eller noen med en kronisk helsetilstand som hjerte- og karsykdommer, luftveissykdommer og diabetes, må man være ekstra forsiktig for å sørge for at de er trygge.

Folk på storbyferie bør også være ekstra oppmerksom, ettersom byer har en tendens til å være varmere enn det omkringliggende landskapet.

Røde Kors deler ut vann på gaten i Hellas
I Hellas deler frivillige ut vann ved turistattraksjonene. Foto: Gresk Røde Kors

Råd til de som reiser til Europa

– Hvis du reiser til et land som opplever ekstrem varme, er det flere skritt du kan ta for å holde deg selv og andre trygge, sier Hårsaker.

– Husk å bruke solkrem, holde deg unna solen i de varmeste timene på dagen, drikk mye vann og mindre alkohol. Du kan også bidra til å holde deg kjølig uansett hvor du er ved å holde persienner og vinduer lukket, sier hun.

Røde Kors har satt sammen ni råd som er gode å ha med seg når temperaturene er høye:

Røde Kors´ råd i varmen:

  1. Hold deg i skyggen på de varmeste dagene. 
  2. Drikk vann ofte, selv hvis du ikke føler deg tørst.
  3. Pass på de aller yngste, eldre, og kronisk syke familiemedlemmer og naboer – små, syke og gamle kropper tåler høye temperaturer dårligst.
  4. Oppsøk hjelp hvis du føler deg dårlig og får symptomer på overoppheting – som hodepine, svimmelhet, forvirring, høy kroppstemperatur og kvalme.
  5. Hjelp andre med symptomer på overoppheting eller dehydrering til å kjøle seg ned, få i seg vann, og søke akutt hjelp hvis de trenger det.
  6. Sjekk værmeldingen før du legger dagsplanen! Hvis du skal jobbe ute, trene mye eller gå i fjellet om sommeren er det viktig at du tar lange pauser når dagen er på sitt varmeste.
  7. Vær forsiktig når du bader – bad ikke alene, og overvurder ikke dine egne svømmeevner.
  8. Hvis du føler deg for varm innendørs, så kan en luftetur i skogen, en tur på biblioteket, eller et besøk på museum eller kjøpesenter være en god måte å kjøle seg ned på.
  9. Hold soverommet så kjølig som mulig, det gir bedre hvile og tåleevne i heten.

Les også: Slik behandler du solstikk og overoppheting

Ikke uventet

– Hetebølgene, tørkene og brannene som skjer rundt Middelhavet nå, er dessverre ikke uventede. De er konsekvenser av klimaendringene som vi er blitt advart mot i lang tid. Samtidig ser vi tydelig at lokale myndigheter, jordbruket og næringslivet ikke er klare til å takle det som allerede nå er blitt en realitet, sier Hårsaker.

Men klimaendringenes konsekvenser i landene rundt Middelhavet vil merkes langt utover turismen. Skader fra skogbranner vil påvirke helsen og økonomien til lokalbefolkningen over tid, og brannskadde og tørkerammede avlinger vil påvirke europeiske matpriser fremover.

– De dramatiske bildene vi ser fra Rhodos viser hvor sårbare lokalsamfunn og naturen er i møte med et stadig mer uforutsigbart og ekstremt klima. Områder som det før har vært trygt å bo, besøke, og drive jordbruk og næring i, er plutselig ikke det lenger, sier hun.