Sommerskader
Her finner du tips hvordan man kan unngå typiske skader som oppstår om sommeren. Og hvordan du kan utføre førstehjelp hvis skaden først har skjedd.
Gnagsår
På lange turer (og spesielt når det er varmt) kan føttene utvide seg slik at det blir trangere i skoene. Da kan gnagsår oppstå. Dette kan man forebygge ved å tape huden med litt sportsteip, eller legge på gnagsårplaster der skoen trykker. Man kan også ha på to sokkepar (tynne sokker innerst).
Førstehjelp ved gnagsår: Prøv å ha minst mulig belastning på gnagsåret, om mulig. Luft såret slik at det ikke er svett eller fuktig, og dekk til med sportstape eller gnagsårplaster. Ikke riv av dette når turen er ferdig, da risikerer du å rive av løs hud. La plasteret være på til det løsner av seg selv / til såret er helbredet.
Hoggormbitt / Insektsbitt
For de fleste er det ufarlig å bli bitt av insekter og hoggorm. Men allergikere kan det likevel være farlig. Bruk innsektsmiddel om du skal være i området hvor det er mye innsekter. Hvis du har allergi mot insekt eller hoggormbitt, gi beskjed til de som du går tur med. Det er viktig at de vet hva de skal gjøre om du får allergisk reaksjon. Om du skal gå i områder med mye hoggorm og høy bunnvegetasjon vil støvler eller høye sko forebygge. Følg stien og se deg for, er et godt tips for å forebygge å bli bitt av hoggorm.
Førstehjelp ved hoggormbitt: Hold deg rolig. Ro kan føre til at reaksjonen dempes. Den har som har blitt bitt bør ikke gå selv. Barn bør bæres om mulig. Hold bittstedet høyt og mest mulig i ro. Ikke klem eller sug på bittsåret. Hvis situasjonen oppleves som alvorlig, ring 1-1-3.
Solstikk og overoppheting
På ekstra varme dager er det viktig å beskytte mot solen og få i seg nok væske. Hvis man ikke har gjort dette, og føler seg både kvalm og svimmel, kan man ha fått solstikk. Dette forebygges ved å ha pauser i skyggen og drikke vann gjennom dagen. En våt klut i nakken bidrar også til å holde temperaturen nede. Ikke glem solkrem og solbriller!
Symptomer på solstikk er høy kroppstemperatur, tørr og varm hud, svimmelhet, kvalme, hodepine, pustevansker og høy puls
Førstehjelps ved solstikk eller overoppheting: Dersom du merker symptomer, bør du avkjøle deg raskt. Den som er overopphetet må ut av varmen og inn i kjølige omgivelser. En forfriskende dusj i kaldt lunkent vann hjelper, dekk med kalde omslag som håndklær dyppet i kaldt vann. Drikk kald drikke. Unngå te og kaffe, siden dette er vanndrivende.
Kontakt lege hvis noen er forvirret eller har tap av bevissthet, ved oppkast eller pustevansker, eller om den som har solstikk har varm og tørr hud som ikke svetter.
Ankelbrudd/forstuing/overtråkk
Gode sko med støtte på anklene kan forebygge overtråkk. Hvis du ofte trakker over kan du gjerne teipe ankelen før fjellturen for ekstra støtte. Gåstaver kan også bidra til å stabilisere. Dette er spesielt lurt om du går med tung sekk. Det er også en god regel å ta pauser underveis, for det er lettere å trå feil om man er sliten på en lang tur.
Førstehjelp ved bruddskader: Benbrudd stabiliseres med tepper, jakker, puter eller annet som støtter oppunder det skadde området og lindrer smerter. Overtråkk behandler man med førstehjelp etter PRICE-prinsippet.
Førstehjelpskurs og utstyr
Røde Kors Førstehjelp AS tilbyr hjertestartere og førstehjelpsutstyr til bedrifter, organisasjoner og private.
Ved å kjøpe førstehjelpskurs fra Røde Kors Førstehjelp støtter du vårt humanitære og operative arbeid. Overskuddet tilbakeføres til lokalt Røde Kors i nabolaget hvor kurset holdes.
Har du spørsmål eller kommentarer?
Denne artikkelen er skrevet av Einar Irjan Ananiassen, seniorrådgiver førstehjelp i Norges Røde Kors. Vi tar gjerne i mot innspill og synspunkt.
Nyhetsbrev førstehjelp
Ønsker du sesongbaserte førstehjelpstips, invitasjon til gratis førstehjelpskurs og aktuell førstehjelpsinformasjon?
Vi sender ut dette nyhetsbrevet 4-5 ganger i året. Hensikten er å gjøre deg mer forberedt på å gi god førstehjelp.
Røde Kors sitt førstehjelpsarbeid er fastsatt i Røde Kors Hovedprogram 2024-2026. Samfunnsmål: Redde liv nasjonalt 2b: Styrke befolkningens førstehjelpskompetanse og egenberedskap.
Les også Røde Kors sin førstehjelpsstrategi 2021-2023.