Fire barn leker i vannkanten i sommerklær. Vis bildetekst
(Foto: Id Skrivarhaug / Røde Kors)

Annenhver nordmann vet ikke hvordan de skal beskytte seg mot ekstremvarme

Mer enn 6 av 10 av oss har opplevd ubehagelig varme i Norge. Samtidig sier annenhver nordmann at de ikke har fått eller sett informasjon om hvordan man skal beskytte seg mot varmen.

– I Norge vet vi godt hvordan vi skal beskytte oss mot kulde, men vi er ikke like forberedt på ekstrem varme. Klimaet endres, og vi kommer til å oppleve hetebølger i økende grad. Det gjør at vi trenger mer kunnskap for å kunne ta vare på de av oss som er mest sårbare når temperaturen øker, sier Cathrine Tranberg Hårsaker, klimaanalytiker i Røde Kors.  

Over halvparten av oss sier at de har opplevd ubehagelig varme hjemme i Norge. Tallene kommer frem i en landsomfattende spørreundersøkelse Opinion har gjennomført på vegne av Røde Kors.

Ni heteråd

Røde Kors har satt sammen ni råd som er gode å ha med seg når temperaturene er høye:

Røde Kors´ råd i varmen:

  1. Hold deg i skyggen på de varmeste dagene. 
  2. Drikk vann ofte, selv hvis du ikke føler deg tørst.
  3. Pass på de aller yngste, eldre, og kronisk syke familiemedlemmer og naboer – små, syke og gamle kropper tåler høye temperaturer dårligst.
  4. Oppsøk hjelp hvis du føler deg dårlig og får symptomer på overoppheting – som hodepine, svimmelhet, forvirring, høy kroppstemperatur og kvalme.
  5. Hjelp andre med symptomer på overoppheting eller dehydrering til å kjøle seg ned, få i seg vann, og søke akutt hjelp hvis de trenger det.
  6. Sjekk værmeldingen før du legger dagsplanen! Hvis du skal jobbe ute, trene mye eller gå i fjellet om sommeren er det viktig at du tar lange pauser når dagen er på sitt varmeste.
  7. Vær forsiktig når du bader – bad ikke alene, og overvurder ikke dine egne svømmeevner.
  8. Hvis du føler deg for varm innendørs, så kan en luftetur i skogen, en tur på biblioteket, eller et besøk på museum eller kjøpesenter være en god måte å kjøle seg ned på.
  9. Hold soverommet så kjølig som mulig, det gir bedre hvile og tåleevne i heten.

Helseplager på grunn av varme 

Høye temperaturer over lang tid byr på mer enn bare badevær og grillfester. Det er også en rekke helseplager som kan knyttes direkte til overoppheting. I verste fall kan ekstrem varme ha dødelige konsekvenser.  

– Temperaturene stiger globalt, og hetebølger står for noen av de dødeligste katastrofene i verden. Men lenge før man kommer til det punktet, kan høye temperaturer medføre stor belastning for de aller yngste, eldre, og mennesker med kroniske sykdommer. Der er denne typen konsekvenser vi i første omgang må forberede oss på nå som klimakrisen fører til høyere temperaturer også her hjemme, forteller Hårsaker.

En mann fra Røde Kors bærer ut kasser med vannflasker ut av en bil.
Spansk Røde Kors deler ut vann under hetebølgen i landet for kort tid siden. Det er viktig å få i seg nok vann i varmen, selv når man ikke kjenner seg tørst. (Foto: Spansk Røde Kors)

Røde Kors’ spørreundersøkelse viste at de som har opplevd fysisk ubehag som følge av varme i Norge, hovedsakelig har opplevd dårlig søvn, hodepine og svimmelhet. 60 prosent sier at de har opplevd problemer med å sove på grunn av varmt vær. Andre tegn på at kroppen ikke tåler varmen kan være hodepine, svimmelhet, varmeutslett, overoppheting og heteslag.

Les også: Slik behandler du solstikk og overoppheting

Kun en liten gruppe av de som har besvart spørreundersøkelsen sier at de har oppsøkt hjelp fra helsepersonell i Norge på grunn av heterelaterte symptomer. Det bekymrer likevel Røde Kors at mennesker med hjerte- og lungesykdom i større grad enn andre rapporter dette. 

Forbereder økt frivillig innsats 

I en lang rekke land forbereder Røde Kors-frivillige seg på å beskytte liv og helse i møte med hetebølger. Informasjon til utsatte og spesielt sårbare grupper er en viktig del av innsatsen, også her i Norge.

To menn fra Røde Kors gir vann til en mann som ligger på bakken
Små barn, eldre mennesker og mennesker med kroniske sykdommer er ekstra sårbare når det blir ekstremt varmt. Her fra hetebølgen i Frankrike i 2020. (Foto: ICRC)

– Vi ønsker at alle skal ha en god og trygg sommer, og oppfordrer folk til å utvise samme vett i møte med varme dager som i møte med ruskevær i påsken – spesielt ved å avpasse utendørsaktiviteter til været, og bry seg om hverandre.