Tre barn og en voksen spiser i en kinosal Vis bildetekst
For Julian, lillesøster Alea, storebror Kevin og pappa Per Terje Knutsen, var det nesten vanskelig å velge hva de ville spise under Røde Kors sin frokost på ODEON Skien. (Foto: Bjørn Harry Schønhaug / Røde Kors)

Startet jula med frokost på kinoen

Skien Røde Kors inviterte til julefrokost for enslige og storfamilier med trang økonomi i hverdagen.

Den siste tiden har vært økonomisk utfordrende for mange – spesielt de som har lite penger fra før. Noe av det første folk kutter når pengebruken må strammes inn på grunn av store prisøkninger, er arrangementer. Kino er en av postene som oftest salderes. På Odeon Skien fikk rundt 60 glade skiensborgere i alle aldre frokost med juice og kaffe.

– Så fikk de se den danske filmen «Julenissens datter – den Magiske Tidsmaskinen» gratis, forteller Mari-Ann Helliksen, prosjektleder og nestleder i Skien Røde Kors.

Det er Skien Røde Kors sammen med Mathuset Skien, Nenset Glass og Odeon som har gjort det mulig å gi dette tilbudet til folk på selveste julaften.

Frivillige bærer inn julemat
Ena Abdic (f.v.), Mari-Ann Helliksen og Veronika Linddbo, var tre blant flere frivillige som bidro til at julefrokosten kunne gjennomføres. (Foto: Bjørn Harry Schønhaug / Røde Kors)

Dette var ett av mange tiltak lokale Røde Kors' foreninger har arrangert i forbindelse med jula. Det ble planlagt aktiviteter for over 20.000 barn og ungdom over hele landet. Med høye strømpriser, en kraftig økning i matpriser og andre nødvendige varer til husholdningen, har de siste månedene vært tøffe for mange. Flere lokalforeninger opplever mellom 25-50 prosent økning i antall henvendelser om julehjelp sammenlignet med tidligere år. Derfor er det ekstra hyggelig å kunne gi gode juleopplevelser til barn, unge og familier.

– Våre frivillige har stått på for å gi juleglede og juleopplevelser i ulike former til barn over hele landet, sier Pernille sier Lemming, som leder landsråd omsorg i Røde Kors. 

Gir tilbake

Familien Knutsen fra bydelen Åfoss i Skien fyller setene på den ene benkeraden i sal 3. Barna Kevin, Julian, Sebastian, Eah og Alea har tatt turen til kinoen sammen med foreldrene Hege og Per Terje Knutsen, for å få en fin start på årets julefeiring. Tidligere i desember var de på juletrefest i regi av Skien Røde Kors, og de setter stor pris på tilbudet de får.

– Vi hørte det var mulig å se gratis kino, sier mamma Hege.

tekst
Mange benyttet seg av Skien Røde Kors' tilbud om frokost og kino på Odeon Skien på julaften. (Foto: Bjørn Harry Schønhaug / Røde Kors)

De er en stor familie, og i hverdagen er det vanskelig å prioritere å ta med alle ungene på kino. Derfor var det ekstra lett å takke ja og slå til når muligheten bød seg. Både Hege og Per Terje jobber, men de kjenner på lommeboka og ser på kontoen at prisene generelt øker kraftig. Det å få mulighet til slike gode opplevelser sammen, er noe de setter høyt. Med et matbudsjett på 1500 kroner i måneden til sju personer, sier det seg selv at kino er en luksus det er vanskelig å unne seg.

Det viktigste er at vi er sammen med hverandre

mamma Hege

For å skape gode opplevelser for alle sammen, låner de hytter, drar på telttur og benytter seg av Ferie for alle-tilbudet Røde Kors har. Alle er enige om at ferien er god uansett hvor de er.

– Det handler om forventningene vi setter for ungene. De får ikke store forventninger om vi ikke har det, sier Hege.

Nyttårsaften er det ekteparet fra Åfoss sin tur til å gi tilbake til andre. De har søkt og fått midler, og trommer sammen til nyttårsfest i nærmiljøet der de bor.

– Når vi har kapasitet til det, vil vi gjerne gi noe tilbake, sier Per Terje.

Stor økning i antall som trenger hjelp

Sammenlignet med fjoråret, ser Skien Røde Kors en enorm økning i antall mennesker de hjelper med julegaver og matkasser. I prosent utgjør økningen hele 270 prosent. Alt er dyrere, blant annet strøm, husleie, lån, drivstoff og mat.

– I 2021 fikk 115 barn gave fra Røde Kors i Skien, mens det i år var hele 429 som fikk en hyggelig presang til jul.

Samtidig har lokallaget delt ut gavekort til Krisesenteret i Telemark, og 72 gavekort til miljøterapeutene ved barneskolene i Skien kommune. Disse deles ut til andre barnefamilier enn de som allerede har fått gave.

tekst
For Eirin Kristian og de andre i Skien Røe Kors, er det ikke en plikt, men en glede å bidra til at mennesker i egen kommune får en litt bedre jul. (Foto: Bjørn Harry Schønhaug / Røde Kors)

Mens 146 personer i 50 familier fikk matkasse i 2021, var det hele 660 personer i 207 familier som fikk dette i 2022. I år har de også i større grad opplevd flere enslige som har bedt om hjelp inn mot julehøytiden.

– Antallet vi operer med er muligens ikke stort i seg selv, men med tanke på at det finnes så mange organisasjoner i Skien som også deler ut gaver og matkasser, der et av kriteriene er at de ikke skal søke hjelp andre steder, så er dette en skremmende stor økning, sier Mari-Ann Helliksen i Skien Røde Kors.

Hun påpeker at enslige er aleine om alle utgiftene. Folk er nødvendigvis ikke fattige, men kjenner i hverdagene at pengene ikke strekker like langt som tidligere.

Alt er dyrere, men lønningene er de samme. De har rett og slett mindre penger å bruke. Mange vi har møtt, har fortalt oss at de har lurt på hvordan de egentlig skulle få råd til mat i jula.

Mari-Ann Helliksen, Skien Røde Kors

 

Alle som benytter seg av tilbudene til Røde Kors, er veldig takknemlige. Flere klarer ikke å få sagt takk mange nok ganger. Sammen med tilstrømmingen av enslige og andre som møter en økonomisk vegg, forteller Helliksen at det er blitt flere familier med en annen religiøs og kulturell bakgrunn. Selv om mange av dem ikke feirer jul, ønsker de å ta del i og være med på den norske tradisjonen.

En glede

Uten frivillige, hadde det blitt vanskelig å gi andre en bedre jul. En av dem som bidrar under julefrokosten, er Ena Abdic. For henne er det mange årsaker til at hun er en frivillig.

– Med det er jeg med på å gjøre verden bedre for noen andre.

Ena er glad hun både har tid og mulighet til å delta aktivt i Røde Kors. Helt siden ungdomsskolen, har hun hatt en varm kjærlighet for Røde Kors.

– Vi hadde ikke vært noe uten frivillighet. Frivilligheten er grunnen til at verden går rundt, sier hun.

teskt
Mange startet julemorgen sammen med Røde Kors i Skien. (Foto: Bjørn Harry Schønhaug / Røde Kors)

For Eirin Kristiansen, styreleder i Skien Røde Kors, og frivillig hjelpekorpser Veronika Lindbo, er det ikke et alternativ å ikke gjøre noe for sine medmennesker.

– Det er en glede å bidra, sier Eirin.

For Veronika er det viktig å gi de samme verdiene tilbake til egne barn. Datteren Michell og sønnen Mathias var med som viktige brikker i gjennomføringen av julefrokosten på Odeon Skien.

Les mer om Røde Kors' arbeid for barn og unge her!