Ungdom som lager nistepakker. Vis bildetekst
Fellesverket, ungdomshuset i Haugesund, deler ut frokost og lunsj tre dager i uka. Behovene har økt, og tilbudet er blitt svært populært. (Foto: Sol Sigurjonsdottir/Røde Kors)

Behovet for gratis mat øker: – Matpakkene fyker ut

På Fellesverket i Haugesund deler de frivillige nå ut matpakker og frokost tre dager i uka. – Gratis frokost og niste er med på å hjelpe ungdom og familier økonomisk, sier koordinator Monica Utne.

– Ungdommene forteller oss at dette betyr mye for dem. Man får mat i magen som gjør at man blir mer konsentrert på skolen og får mer energi til å drive med skolearbeid, sier Monica Utne, koordinator på Fellesverket, Røde Kors’ ungdomshus midt i Haugesund sentrum.  

Utne og de frivillige på Fellesverket er godt i gang med å lage morgendagens nistepakke – denne gangen er det pastasalat som står på menyen. Over 70 nistepakker skal lages, noen med kylling og noen vegetariske. Maten er det frivillige som lager fra bunn av.  

– Det er stive priser på mat for tiden, og ikke alle har råd til så bra matpakke. Da er det kjempefint å ha et tilbud som dette hvor man kan hente gratis niste, sier Alec Hansen (15), ungdomsfrivillig på Fellesverket i Haugesund.  

– I tillegg til god mat er det sosialt her. Alle jeg snakker med er veldig glade for dette tilbudet, sier hun.  

Frivillige smører matpakke på Fellesverket
Frivillige lager matpakker til ungdom på Fellesverket. Her lager Gro Haaland og Anna Lindeland pastasalat som skal deles ut neste morgen. (Foto: Sol Sigurjonsdottir/Røde Kors)

Mange uten matpakke på skolen 

Prosjektet “Nistå” ble til etter en kartlegging hvor man ville finne ut hvor mange ungdommer som har med seg niste på skolen. Det viste seg at mange gikk uten mat gjennom skoledagen. Det ønsket Fellesverket i Haugesund å gjøre noe med.  

Vi har fått tilbakemeldinger fra ungdommene som er her at dette betyr mye for dem. Man får mat i magen som gjør at man blir mer konsentrert på skolen og får energi til å drive med skolearbeid.

Monica Utne, koordinator på Fellesverket i Haugesund

– I begynnelsen var vi rundt på skoler for å dele ut niste, og dette ble tatt veldig godt imot. Etter hvert flyttet vi matutdelingen hit til våre lokaler i sentrum, så nå er det her ungdommen henter mat, forteller Utne. 

I dag er det matpakkeutdeling tre dager i uka. Da kan ungdommene hente gratis frokost og lunsj. De frivillige er der fra halv åtte til ni, og mange av dem velger å spise frokosten sammen på Fellesverket.  

To ungdommer er på Fellesverket, Røde Kors' ungdomshus i Haugesund
Elmahboob Hussein (13 år) og Herman Lervik (15 år) er godt fornøyde med nistetilbudet på Fellesverket. – Det er veldig fint å kunne hente niste her, og det er praktisk at det er rett ved siden av busstoppet, sier Hussein over en kopp kakao. (Foto: Sol Sigurjonsdottir/Røde Kors)

Dyrtid – vanskeligere tider for mange 

I år har Røde Kors i Haugesund trappet opp matutdelingen. Tilbudet er blitt så populært at det nå deles ut 70 matpakker tre dager i uka. Utne tror det har en sammenheng med økte priser og at mange har fått en mer krevende økonomi.  

Når prisene har steget i været er det mange som får det krevende. Det gjelder både for oss voksne og for ungdommer. Det å gi ungdommer mat i magen før de skal på skolen kan avlaste familien fra å måtte handle inn den ekstra matpakken

Monica Utne

Hun forteller at de får tilbakemeldinger fra ungdommer, skoler og lærer om at det nå er vanskelig økonomisk.  

– Når det er mindre penger hjemme, blir det også mindre til fritidsaktiviteter og ferier. Det koster å være ungdom i dag, og det koster å være forelder. Derfor tenker vi at dette tilbudet kan bidra til å gjøre det litt lettere for familiene.  

Skilt som viser åpningstider til matpakkeutdeling.
Til å begyne med ble det delt ut 50 matpakker hver gang. Etterspørselen er blitt så stor, at det nå deles ut 70 matpakker onsdager, torsdager og fredager. I tillegg kan ungdommene spise gratis frokost på Fellesverket. (Foto: Sol Sigurjonsdottir/Røde Kors).

Populært tilbud 

Hos Haugesund Røde Kors merker man godt at “Nistå” er blitt et populært tilbud. Mange setter også pris på å kunne spise frokosten sammen med andre på Fellesverket. Om morgenen er det frokostblanding, yoghurt, müsli og frukt.  

Smoothie og matpakke
Hver onsdag, torsdag, og fredag står frivillige klare til å dele ut om lag 70 nistepakker til ungdom i Haugesund sentrum. (Foto: Sol Sigurjonsdottir/Røde Kors).

– Matpakkene fyker ut, og vi setter stadig besøksrekorder. Her har vi frivillige i alle aldre som er med på å dele ut nistepakkene. De tar en kopp kakao eller kaffe med ungdommene, og slår av en prat over frokosten. Det ser vi at ungdommene liker. De søker voksenkontakt og liker å snakke om hva de skal på skolen, sier Utne og legger til: 

– Det gir oss en mulighet til å prate med dem og være med på å gi dem en god start på dagen.  

Les mer om Røde Kors' ungdomshus her!