To kvinner drikker kaffe Vis bildetekst
Det sosiale elementet er vel så viktig som selve mosjonsbiten. Etter tur er det alltid kaffe og noe godt å bite i. (Foto: Sol Sigurjonsdottir/Røde Kors)

For denne gjengen skinner alltid sola: – Vet du, jeg har bare opplevd to onsdager med regn

Fra å være en liten gruppe, er det nå rundt 80 personer som samles for å gå tur sammen hver eneste onsdag – hele året.

Om du tilfeldigvis befinner deg ved paviljongen rett ved turområdet Vangen rett utenfor Haugesund en onsdag formiddag, er det umulig å ikke få øye på dem. Nærmere 80 personer er klare for onsdagstrim – de aller fleste til fots, men også noen med rullator. 

– Jeg har vært med på denne turen i litt over to år nå. Vet du, jeg har bare opplevd to onsdager med regn! Vi har vært kjempeheldige, og dette er bare gøy, sier Bjørg Lillian Sørvåg (74) mens hun tar en pust i bakken sammen med venninnen Anne-Marie Hagland (77).  

Vangen, rett utenfor Haugesund sentrum, er et område Bjørg Lillian kjenner godt. Her har hun trasket i alle år, men det er først de senere årene hun har gått her i følge med flere titalls andre.  

– Det jeg liker aller best med denne turen er at man har så god tid til å prate med hverandre, sier Sørvåg videre.  

To kvinner ute på tur i solfylte omgivelser smiler.
Venninnene Bjørg Lillian Sørvåg (74) og Anne-Marie Hagland (77) koser seg på tur. De er med hver eneste uke. (Foto: Sol Sigurjonsdottir/Røde Kors)

Betyr mye  

Turgruppa deles inn i tre, hvor de som trenger å gå litt saktere tar en kortere tur enn dem som liker å gå litt fortere. Bjørg Lillian startet i rolig tempo, men har nå “oppgradert” til den raske gjengen. For andre har den ukentlige utfordringen vært alfa og omega.  

Det at jeg starta her i denne gruppa, har nok vært avgjørende for at jeg er i live i dag

Jan Sverre Samuelsen, turdeltaker

Han har vært fast deltaker i turgruppa i flere år. Han tror det har vært avgjørende for den krevende kreftbehandlingen han har vært gjennom. 

– Det gikk halvannet år før jeg droppet en eneste onsdag. Jeg tror at det er hovedgrunnen til at jeg overlevde den tøffe operasjonen, sier han.  

Nå er målet å bli med på turen igjen – denne gangen med rullator.  

– Jeg vil gjerne prøve meg på tur igjen, og har fått en rullator som kan kjøre “offroad” her på stiene. Her handler det ikke bare om å gå selve turen. Det handler jo også om det sosiale – det å møte folk.  

Mange mennesker ute på gårtur i skogen.
Turgåerne forteller at det er takket være jungeltelegrafen at så mange fikk høre om turgruppa. Nå er det blitt et svært populært tilbud i Haugesund, med opptil 80 deltakere hver uke.

Suksess gjennom jungeltelegrafen 

Sjefen for det hele er frivillige Knut Oaland. Du finner ham på parkeringsplassen klokka 11. Med seg har han over ti liter kaffe og svært godt humør, og er klar for å ønske dagens turdeltakere velkomne. 

– Til å begynne med var dette bare en tur, men med én gang vi begynte å gjøre noe litt mer sosialt ut av det, så ble det kjempepopulært, sier Oaland, frivillig aktivitetsleder i Haugesund Røde Kors.  

– Vi var bare en håndfull til å begynne med, men det skalerte voldsomt! Jungeltelegrafen er så fantastisk på den måten. Det er blitt en suksess, rett og slett, svarer den faste turdeltakeren Kjell Lien (78). 

Aktivitetsleder Knut Oaland utenfor paviljongen i Vangen.
Aktivitetsleder Knut Oaland, frivillig i Haugesund Røde Kors, sier at han og de andre frivillige får mange bekreftelser på hvor viktig turen er, og at den betyr mye for deltakerne.

Til å begynne med var det bare fire-fem personer med på turene, men nå er det rundt 80 personer som møter opp til onsdagstrimmen. Den sosiale praten og kaffestunden etterpå er vel så viktig som selve turen, forteller Oaland.  

– Etter at vi har gått en times tid, setter vi oss ned for å drikke litt kaffe og spise lefser sammen etterpå. Nå i sommerhalvåret tar vi kaffen utendørs. Man kan gå en lang eller kort tur, men det sosiale må man alltid ha med. Uten tvil, sier Oaland.    

Nye vennskap 

“Glede sammen - tur i Vangen” er et tilbud som er blitt så populær, at for mange er det helt uaktuelt å skulle til legen eller tannlegen på en onsdag.  

– Jeg vet at det er mange som absolutt ikke vil gå glipp av turen. Om jeg spør “Ser jeg deg neste onsdag?”, så få jeg til svar: “Ja, selvfølgelig!”, forteller aktivitetsleder Knut Oaland.  

Prosjektet er støttet med både private og offentlige midler. I tillegg til den faste onsdagsturen, har gruppa også julebord, dagsturer og noen konserter.  

Oaland tror at stabilitet, i tillegg til den hyggelige sosiale stunden, er den viktigste årsaken til at turen er blitt så populær.  

– Vi går 52 uker i året. På 17. mai, som jo er en onsdag, løser vi dette med å flytte turen til 17. Mai-toget! Det at man vet at det alltid er aktiviteter her på en onsdag, til samme tid, tror jeg er med på å gjøre det enkelt for mange å være med.  

Over 1.000 eldre over hele landet venter på en besøksvenn. Vil du bli frivillig? Les mer her!