Vinterferieaktiviteter, aking i toppen av en skibakke Vis bildetekst
Vinterferie på Merket i Valdres: Her tar frivillig Kai Ove Haldorsen imot pappa Roger Johnsrud og sønnen Ludvig Andre på toppen av skitrekket. Foto: Bjørn Harry Schønhaug / Røde Kors

Får nye venner og gode minner på fjellferie

Når sola skinner over Merket, da vil det garantert bli vinterferiefest for deltakere og frivillige på Ferie for alle.

«Jeg sverger. Dette er den beste dagen i hele livet mitt!»

Utbruddet fra den unge jenta på vei opp for å ta sin tredje tur med akebrettet ned den bratte bakken, oppsummerer de fire dagene 48 deltakere og fem Røde Kors-frivillige fikk sammen på Merket i Valdres i vinterferien.

Dette er en givende jobb. Det å se at folk får fine opplevelser, er godt.

May Britt Enlien.

Hun er ferieleder for Ferie for alle, og er på sin 22. tur siden hun ble frivillig i 2018. Det varmer hjertet hennes å se hva et slikt opphold i regi av Røde Kors betyr for foreldre og barn. Enlien er ufør, men hadde kapasitet til å melde seg til innsats for Røde Kors, etter å ha sett en annonse i sosiale medier der de søkte etter folk. I dag ergrer hun seg over at hun ikke oppdaget hvor mye det gir å være frivillig på et tidligere tidspunkt. May Britt skulle ønske hun hadde vært med enda lenger.

Ku i bakken

Sist gang Ismahan Aden (26) gikk på ski, var da hun gikk på videregående. Eldstemann hun har med, hadde nylig skidag på skolen. Ellers er erfaringen med ski på beina begrenset. Ismahan er på Ferie for alle med tre barn. Det har en enorm betydning å få mulighet til å gjøre noe totalt annerledes enn det de ville ha funnet på hjemme i Oslo.

– Jeg har nesten måttet sluttet med ferie, forteller hun åpent om en trang økonomisk livssituasjon.

Ismahan applauderer tilbudet i Valdres. Da de ankom første dag, utbrøt yngstejenta: «Skal vi være her i fire dager?» Gleden var stor da det sank inn at dette faktisk stemte.

– Ungene er «over the moon», forteller hun.

Bilde av aking i akebakken
Ismahan Aden er på Ferie for alle med tre barn. Etter lenge å ha sett på, ville hun selv bidra med å sende unger opp skitrekket. Det mestret hun godt. (Foto: Bjørn Harry Schønhaug / Røde Kors)

Minstejenta drar i Ismahans jakke. Så sier hun, med en forsiktig, men samtidig trygg stemme:

– Det er mange snille her, og jeg har fått mange venner.

I akebakken kommer en ku fykende nedover i full fart. Litt seinere står kua midt i bakken og slår knoke med alle på vei opp i trekket. Kua er Linda Thorkildsen, en erfaren frivillig, som sprer glede ikledd kukostymet.

– Ha det bra, kua, er det en som sier.

I bunn av bakken står Rebekka Haukeland (22) og hekter akebrett på kroken. Hun er med som frivillig for første gang. Hun synes det er gøy å bidra, samtidig som hun får anledning til å bli kjent med mennesker fra en annen kultur og en annen bakgrunn enn hennes egen.

– Dette synes jeg både er spennende og gøy, sier Haukeland.

En person utkledd som ku aker nedover i skibakken.
Det er nesten ikke til å tro. En ku kom akende ned bakken i full fart. Kua er frivillig Linda Thorkildsen. (Foto: Bjørn Harry Schønhaug / Røde Kors)

Kjempemessig

Ute på plassen utenfor hovedhuset på feriestdet Merket, myldrer det av liv og latter. Enkelte mestrer det å gå på ski godt, andre faller så fort de rekker å reise seg.

«Hvor lett trodde jeg det var egentlig», roper en gutt oppgitt etter å ha tryna i skisporet flere ganger på rad.

En annen som både tryner og detter på rumpa, er Ludvig Andre Johnsrud. Han er på Ferie for alle sammen med pappa Roger Johnsrud.

– Å ha det fint og at alle har det bra, svarer Ludvig Andre på spørsmål om hva som er bra med å være på vinterferie i Valdres.

Hjemme på Mysen er han aktiv i Barnas Røde Kors, og det var der pappa Roger fikk hjelp til å søke om opphold på fjellet i vinterferien. Uten dette tilbudet, hadde ikke Roger hatt mulighet til å gi sønnen en slik ferie.

– Dette er kjempemessig. Det er fantastisk at det er et sånt tilbud, sier han.

Det betyr mye å gjøre dette sammen med sønnen.

Det er en fin måte å skape sterkere bånd mellom oss.

pappa Roger Johnsrud.
Gutt går på langrennsski i fine vinterløyper
Ludvig Andre Johnsrud ble en kløpper til å gå på ski. (Foto: Bjørn Harry Schønhaug / Røde Kors)

Samtidig forteller Roger at det er fint å se med egne øyne hvor heldige de er som i det hele tatt bor et sted der noe som Ferie for alle finnes.

Ferieleder May Britt Enlien sier at det er plass til flere.

– Det er et jevnt tilsig av deltakere, men jeg tror ikke mange nok kjenner til tilbudet.

Fakta om Ferie for alle

  • Gratis tilbud til familier med svak økonomi som har minst ett barn i alderen 6–13 år. 
  • Gjennomføres i skolens ferietid og varer fra tre til seks netter. 
  • Røde Kors-frivillige tilrettelegger og følger familiene gjennom feriedagene. 
  • En aktiv ferie der mye foregår utendørs, uansett vær og årstid.  
  • Bidrar til sosial inkludering og nettverksbygging.

Les mer om Ferie for alle her!