En person blir båret av frivillige inn i en ambulanse Vis bildetekst
(Foto: Ukrana Røde Kors)

Ukraina: 3,3 millioner mennesker langs frontlinjen i nød

Situasjonen for sivilbefolkningen langs den aktive frontlinjen i Ukraina er kritisk. Mer enn 800.000 barn som lever nær krigshandlingene trenger nødhjelp.

I områdene nærmest den 1000 kilometer lange frontlinjen er halvparten av befolkningen svært utsatt for udetonerte eksplosiver, ødelagte og farlige bygninger, drone- og rakettangrep, beskytning og angrep på blant annet helsetjenester. 

– Bildene fra et Ukraina der dagliglivet går sin gang, viser bare en liten del av virkeligheten. I de store områdene der krigen fortsatt raser, lever millioner av mennesker uten god nok helsehjelp, med lite mat og varme og med dårlig beskyttelse.

Anne Bergh, generalsekretær i Røde Kors

Senest natt til fredag rykket et nødhjelpsteam fra Ukraina Røde Kors ut etter angrep mot Dnipro øst i landet. Sammen med myndighetene bidro de frivillige med søk og rednings, evakuering og psyksisk førstehjelp til sivile som er rammet av angrepet.

Les også: Dette gjør Røde Kors i Ukraina

En fjerdedel av befolkningen på flukt

To år etter at krigen mellom Ukraina og Russland eskalerte er 1 av 4 ukrainere på flukt. 3,7 millioner barn og voksne er på flukt i eget land. Mange av de internt fordrevne har ikke reist ut av områdene der krigen raser. 

800.000 barn trenger akkurat nå hjelp i form av mat, vann, trygt husvære, oppvarming og helsetjenester.

– Mange har ikke råd eller mulighet til å flykte og mange familier på flukt lever i praksis fremdeles i en aktiv krigssone. Disse menneskene har ofte ikke noe helsetilbud, barna får ikke skolegang og hver dag innebærer en risiko for å bli rammet av angrep, sier Bergh.

Norges Røde Kors øker den humanitære innsatsen i Ukraina fra 100 til 200 millioner kroner, og utvider samtidig aktiviteten til fire nye regioner i landet.

Med dette vil Norges Røde kors ha humanitære innsats i åtte regioner i Ukraina. Den økte innsatsen vil inkludere regionene Donetsk, Kherson, Zaporizjzja og Odessa, områder som ligger nært kamphandlingene og hvor lidelsene er størst.

Nødhjelp til millioner av mennesker

13 millioner mennesker har fått hjelp av Røde Kors-bevegelsen i Ukraina, og norske givere og myndigheter har bidratt med 1,3 milliard kroner til Røde Kors-bevegelsen sin innsats i Ukraina.

Mann henter nødhjelp fra lastebil
13 millioner mennesker har fått hjelp av Røde Kors-bevegelsen i Ukraina. Foto: Røde Kors

Norges Røde Kors har støtter befolkningen i Ukraina først og fremst med helsehjelp. 23 mobile team med leger, sykepleiere, jordmor og psykologer reiser daglig ut og tilbyr befolkningen gratis helsehjelp og medisiner. I tillegg støtter Røde Kors førstehjelpsopplæring til voksne og barn. 

De mobile helseteamene er operative i og rundt Ternopil, Khemlnytskyj og Dnipro. I Donetsk og Odessa støtter Røde Kors blant annet oppsøkende hjemmehjelp-tjenester til eldre og i flere fylker støtter Røde Kors også nødhjelpsteam som kan rykke ut på kort varsel.

– Lidelsene er store

Gjennom samarbeid med andre deler av Røde Kors-bevegelsen, har midler fra Norge også finansiert medisinsk utstyr og medisiner til sykehus som behandler krigsskader nær fronten. 

Kvinne utendørs, i en gate rammet av krigshandlinger, ser i kamera
Anne Bergh besøkte Ukraina desember 2022. Her avbildet i Irpin, utenfor Kyiv. Foto: Nora Alette Sandberg/Røde Kors.

– Helsetilbud for innbyggerne i de hardest rammede områdene vil være en prioritet for Røde Kors i lang tid fremover.

De menneskelige lidelsene er store, men med fortsatt innsats vil vi kunne gjøre en stor forskjell for både barn, voksne og eldre i disse områdene, sier generalsekretæren.