Finsekurset 2023. Laglederkurset. Snøskredøvelser. (Foto: Einar Ananiassen/Røde Kors) Vis bildetekst
Røde Kors frivillige på skredkurs ute i snøen.

Førstehjelp for en tryggere påske

Påsken er for mange en tid for glede, samling og tradisjoner. Her er en guide som kan bidra til å gjøre påsken tryggere for alle.

Uansett om du skal på skitur i høyfjellet eller på småturer i lavere strøk, er det viktig å ha grunnleggende kunnskap om førstehjelp i påsken.

Førstehjelp er et viktig verktøy for å sikre en trygg og hyggelig påskefeiring. Ved å være forberedt, kan du håndtere små kriser selv og vite når det er tid for å søke profesjonell hjelp. Du kan bidra til at denne påsken ikke bare en tid for glede og samvær, men også en som gir sikkerhet og omsorg for dine nærmeste, om en nødsituasjon skulle oppstå.

Å ha kunnskap om førstehjelp er ikke bare nyttig i påsken, men hele året. En investering i førstehjelpskunnskap og -utstyr er en investering i sikkerheten til deg og dine kjære.

Snøskred øvelse med frivillige ute i snøen.
Finsekurset 2023. Stor snøskredøvelse sammen med politiet, Norske Redningshunder og friluftslinja ved Voss Jordbrukshøyskole. (Foto: Einar Irjan Ananiassen/Røde Kors)

Forberedelser før påske

Førstehjelpsutstyr: Sørg for at du har et oppdatert førstehjelpssett tilgjengelig hjemme, i bilen, og i sekken hvis du skal ut på tur. Et grunnleggende førstehjelpssett bør inneholde plaster, kompresser, antiseptisk middel, og bandasjer.

Kjøp førstehjelpsskrin her.

Kunnskap: En grunnleggende forståelse av førstehjelp er uvurderlig. Søk informasjon om førstehjelp med fokus på vanlige skader og situasjoner du kan møte i påsken, som forfrysninger, fallskader, og brannskader fra bål eller grilling.

Vanlige påskeskader og førstehjelpstiltak

Fallskader: Skader fra fall på ski eller under fjellturer er vanlige. Ved mistanke om brudd, immobiliser det skadede området og søk medisinsk hjelp. Ved kutt eller skrubbsår, rens såret godt og dekk til med sterilt bandasje.

Forfrysninger og kuldeskader: Forfrysninger kan forekomme i kaldt vær, spesielt på fingre, tær, nese, og ører. Varm den skadede delen gradvis opp. Unngå direkte varmekilder som kan skade huden ytterligere.

Brannskader: Små brannskader fra bål eller grilling kan behandles ved å kjøle ned området under rennende kaldt vann i 10-20 minutter. Ikke bruk is direkte på brannskaden.

Solbrenthet: Beskytt huden mot solen, spesielt i fjellet hvor UV-strålingen er sterkere. Ved mild solbrenthet, kjøl ned huden og bruk fuktighetsgivende kremer. Følg gjerne med på UV-varslingen til Yr/Storm.

Når du trenger hjelp

Vær klar over posisjonen din: Ha alltid en mobiltelefon ladet og klar. En ladebank i sekken er obligatorisk på lengre turer! GPS-funksjoner kan redde liv ved å hjelpe redningstjenester med å lokalisere deg raskt.

Nødnummer: Husk nødnummer til de ulike nødetatene, og ha kunnskap om hvordan du beskriver din posisjon og situasjonen på en klar og rolig måte.

Førstehjelp for barn

Barn er spesielt utsatt for småulykker. Lær barna grunnleggende førstehjelp og hvordan de kan unngå de vanligste skadene. Hold også små barn under oppsyn, spesielt i nærheten av bål eller ved vann.