Gudmor Benedikte Toftesund, sammen med Thomas Hopland og Terje Hårvik, foran båten RC «Bjørgvin». Vis bildetekst
Gudmor Benedikte Toftesund fra Sparebanken Vest døpte RC «Bjørgvin». Her sammen med Thomas Hopland og Terje Hårvik, som leder Røde Kors-båtens mannskap på 27 frivillige. (Foto: Linn Gjerstad / Røde Kors)

«Måtte hell og lykke følge deg på de syv hav»

Fem forsøk måtte til, men så knuste endelig Champagne-flasken i skroget på RC «Bjørgvin». Den splitter nye Røde Kors-båten ble døpt med stor fest på Møhlenpris i Bergen første lørdagen i september.

– Dette er en stor ære for meg, sier gudmor og banksjef Benedikte Toftesund fra Sparebanken Vest.

Hun er en av flere sponsorer som har muliggjort kjøpet av den nye Røde Kors-båten. Til dåpen hadde hun med en gavesjekk på 400.000 kroner.

– Dette er den gøyeste delen av min jobb. Vi brenner for ildsjeler og pengegaven skal gå til en redningsscooter om bord, forklarer hun.

En gavesjekk på 400.000 kroner gis til styreleder for Røde Kors-båten
Banksjef Benedikte Toftesund var gudmor i dåpen. Hun hadde med en gavesjekk på 400.000 kroner til styreleder for Røde Kors-båten, Thomas Hopland. Pengene skal brukes til en rescue runner om bord. (Foto: Linn Gjerstad / Røde Kors)

Endelig i mål

Den nye båten skal frekventere kyst og fjord mellom Stord i sør og Askvoll i nord. I sommer ble den hentet fra verftet i Ulsteinvik og kjørt til sitt faste tilholdssted på Laksevåg i Bergen.

– Nå går jeg bare rundt og smiler. Dette er et verktøy som er laget for det vi gjør. Båten har alt av redningsutstyr og er helt komplett, sier fartøysjef Terje Hårvik.

Han har vært frivillig i Røde Kors siden 1991.

Thomas Hopland er også mangeårig frivillig. Han er også styreleder for båtgruppen.

– Det er utrolig kjekt å feire denne dagen med hele Røde Kors og hele redningstjenesten i Bergen. Det har vært en lang prosess å få båten på plass. Vi begynte for åtte år siden, sier han.

Reddet av Røde Kors

Nå er arbeidet med å få RC «Bjørgvin» på sjøen endelig i mål. Den 48 fots Røde Kors-båten har 1000 hestekrefter og er fem meter bred. Den har ambulansemodul og kan frakte en såkalt rescue runner, som altså ble gitt i gave fra gudmoren i dåpsseremonien.

Det er Øyvind Gjerde særlig glad for. Han har kjent på kroppen hvor viktig arbeidet til båten og mannskapet er.

– De gjorde en fantastisk innsats og hjalp meg i sommer, sier Gjerde, som fremdeles hopper rundt på krykker.

Han skulle klargjøre sin egen båt på Padøy i Osterfjorden i juli da det gikk forferdelig galt.

– Det var glatt og plutselig satt jeg på svaberget med én fot i hver retning. Rett og slett i spagat. Jeg ble liggende på ryggen, for hvis jeg reiste meg opp besvimte jeg. Min kone ringte 113, men da vi filmet hvordan det så ut rundt meg, ble det klart at det var et nesten umulig oppdrag. De kunne sende helikopter, men det var ikke noe sted å lande. Derfor ble jeg glad da de fikk sendt Røde Kors-båten i stedet. Det var helt fantastisk da de kom og jeg bare kunne stole 100 prosent på dem, sier Gjerde.

Han benyttet dåpen til å hylle mannskapet som var om bord den dagen.

Mannskap på Røde Kors-båten mottar gode ord
Fredrik Aksnes, Theodor Eide og Kristoffer Haugland tok imot gode ord og hilsener fra Øyvind Gjerde, som de reddet 26. juli. Kim Haugland var også med på aksjonen. (Foto: Linn Gjerstad / Røde Kors)

Beredskapsfamilien

Den øvrige redningstjenesten var også på plass i dåpen. Representanten fra Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) takket for samarbeid med den gamle Røde Kors-båten, men er glad for at et nytt og moderne fartøy er på plass langs vestlandsfjorden.

– Den har jo vært på 18 oppdrag allerede. Vi er glade for at denne båten har større mulighet til å kommunisere med oss. Nå kan vi se hvor dere er også, og det er bra for pasientsikkerheten, sier Åge Jensen.

– Gratulerer med ny båt. Vi er nesten litt misunnelige. Nå har dere fått en helt annen plattform for trygg innsats. Vi er en beredskapsfamilie som jobber på sjøen, sier Magne Laastad i Vest politidistrikt.