Hjelpekorps i tåkelagt fjellside Vis bildetekst
Her fra søkeaksjonen ved Fuglestadfjellet i Nord-Trøndelag

Satt værfast på fjelltopp i syv timer – ble funnet av Røde Kors

Brått omslag fra strålende vær til tett tåke, regn og temperatursvingninger er ofte en utfordring når man ferdes i fjellet.

Det fjellvante paret startet søndagsturen til Fuglstadfjellet i Trøndelag i strålende solskinn. Noen timer senere, da de nesten var på toppen, endret været seg dramatisk. Tykk tåke la seg rundt fjellet, det blåste opp og regnet høljet ned. Det ble en lang og kald natt, og de var svært takknemlige da de ble funnet av Røde Kors-patruljen.

Hjelpekorpsfrivillige med firhjuling

Med kun én prosent igjen av batteriet på mobilen, fikk det turvante paret sendt melding til familien om at de satt værfast i tett tåke. Det var null sikt og de trengte hjelp. Samtidig som de trykket på "send"-knappen, gikk mobilen i svart, så de visste ikke om meldingen hadde gått igjennom eller om hjelp var på vei. 

13 frivillige var ute hele natten

Heldigvis hadde familien fått meldingen og politiet ble varslet.  – Røde Kors ble kontaktet av politiet og leteaksjonen startet ved 03.00-tiden, forteller Tom C. Håpnes, d-rådsleder i Nord-Trøndelag Røde Kors. Fra Røde Kors var 13 frivillige ute hele natten og bidro til å finne de savnede. Det var kaldt og temperaturen var bare rundt 3 grader. - En kjentmann og kona hans bidro også i leteaksjonen, sammen med Norske Redningshunder, politi og folk fra Norsk Luftambulanse, forteller Håpnes. 

 

 I tekstmeldingen sto det at de hadde gått til Fuglstadtinden, men etter en konsultasjon med kjentfolket var det mest sannsynlig at det var til Fuglstadfjellet, som lå nærmest.  Å sende inn helikoptre var uaktuelt i den tette tåken. 

- Opp til Fuglstadfjellet er det en bratt stigning på 840 meter på under tre kilometer. Sikten var under 20 meter, så det var noen slitsomme timer helt til vi fant de savnede ved halv ni-tiden mandag morgen. Da hadde tåken lettet og luftambulansen kunne hente de savnede, sier Håpnes.

Kart og kompass er det beste utstyret

Det fjellvante og spreke paret fra Trondheim var på tur og reiste rundt for å bestige de høyeste toppene i Trøndelag. De var godt utstyrt med mat, ulltøy, luer og votter. Men turen til Fuglstadfjellet i Nærøy kommune gikk ikke helt som planlagt. - Når tåka først kommer og man mister all sikt, er det beste utstyret å ha med seg kart og kompass, sier Tom C. Håpnes.   

Paret er svært glade for at det gikk bra og var svært takknemlige for innsatsen til Røde Kors og resten av letemannskapene.