tjøme og hvasser båt_ 900 Vis bildetekst
Oppdragene, også vinterstid, varierer fra å redde folk som har falt over bord, bistå seilbåter, motorhavarister og andre som trenger hjelp til sjøs. (Tekst: Marianne Wellén Foto: Egill Elvestad)

Settes Røde Kors-båtene i vinteropplag?

Sjøredning er en av hovedoppgavene til Tjøme og Hvasser Røde Kors Hjelpekorps.

– Vi går ikke i vinterdvale, båten er operativ, men vi senker beredskaps- og responstiden i helgene, forteller Egill Elvestad, korpsleder i Tjøme og Hvasser Røde Kors Hjelpekorps.

Rundt 100 redningsaksjoner i året

Resten av året fra mars er det derimot full beredskap. – Hver helg fra rundt påske til desember er vi tre til fire menn eller kvinner på vakt på Ferjeodden på Tjøme. Oppdragene varierer fra å redde folk som har falt over bord, bistå seilbåter, motorhavarister og andre som trenger hjelp til sjøs. De fleste av de rundt 100 redningsaksjonene vi er ute på i året, kommer via Kystradio Sør og Hovedredningssentralen, forteller Elvestad.  

«Også i påsken, alle langhelger i mai og juni og hele skoleferien er det full beredskap»

Egill Elvestad, korpsleder i Tjøme og Hvasser Røde Kors Hjelpekorps

Nyttår og påske

Fra ca 1. desember går beredskapen noe ned. – Da har vi ikke bemanning på Ferjeodden, men har beredskapsvakt med 30 minutters responstid, sier Elvestad som forteller at når hummersesongen begynner 1. oktober merker de også økt pågang på nødtelefonen. 

Egill kopi
Egill Elvestad, korpsleder i Tjøme og Hvasser Røde Kors Hjelpekorps.

I Vestfold er det nå to fullt utstyrte redningsbåter, en i Sandefjord og en som opereres av Tjøme og Hvasser Røde Kors Hjelpekorps. – I Tjøme og Hvasser Røde Kors Hjelpekorps er vi 25 godkjente medlemmer og fram til 1. september i år hadde vi brukt 9 500 timer på frivillig arbeid her i hjelpekorpset. Ved årsslutt kommer vi da opp i rundt 13 000 frivillige timer i året.

Også i påsken, alle langhelger i mai og juni og hele skoleferien er mange båtfolk ute på sjøen, noe som betyr full beredskap. – Også nyttårsaften har vi hatt oppdrag på sjøen, da fyres det ikke bare opp nyttårsraketter, men også noen nødraketter, avslutter Egill Elvestad.