Toppbildet Hjelpekorps 2_20

Oppdatering fra ressursgruppe transport

Ressursgruppe transport (RGT) hadde helgen 21.-23. august et produktivt arbeidsmøte i Mandal. Hele RGT deltok og stemningen var god.

Da de først var i området gikk turen innom en trailbane hvor flere hjelpekorps hadde øvelse med ATV. Flott å se hjelpekorps som møtes på tvers og øver sammen. Det ble også en omvisning på redningsbåten til Lillesand RKH men dessverre ikke tid til noen båttur.

Bildet hjelpekorps 4_20

Kurs oppdateres

Målet for helga var å ferdigstille revideringen av «Kvalifisert snøscooter» og «Kvalifisert ATV». Her ble det lagt ned mye godt arbeid men det gjenstår fremdeles noe skriving for at det kan presenteres et ferdig resultat.

Snøscooter-kurset har ikke vært revidert siden det kom ut desember 2016. Det er dog ikke store omlegginger som er planlagt, kun en gjennomgang av tekster og enkeltmomenter.

– Vi går også med en drøm om å lage et videregående snøscooter-kurs som består mer av en pakke med oppgaver for selvutvikling, sier Fridtjof Voss som internt i RGT har ansvar for snøscooter.

– Der skal man kunne plukke caser etter de forhold som man har tilgjengelige. Det vil naturlig nok være forskjell hos korps med og uten skiløyper, samt med og uten fjell. Snø bør derimot alle ha.

ATV-kurset vil oppdateres på det lovmessige, ikke minst med tanke på dispensasjonen som kom i sommer om frakt av folk på henger.

Ikke bare-bare med ATV-dispensasjon

Ressursgruppe transport har besvart en del spørsmål siden dispensasjonen ble gitt.

– Det har vært behov for noen klargjøringer, sier RGTs egen ATV-mann Erik Berge. – Vi prøver å svare ut alle spørsmål, men er det noe du føler ubesvart, så ta kontakt. Enten på epost eller på Facebook-gruppa RGTransport.

– ATV-sjåfører bør absolutt også lese seg opp på dispensasjonen. Det er alltid fører som har ansvaret under kjøring. Man skal jo også ha med seg en kopi av dispensasjonen, så den kan jo leses i ledige stunder.

– Det viktigste rundt dispensasjonen er at man som fører har den nødvendige kunnskapen ATV-kurset skal gi. Man kan heller ikke går utover de tekniske begrensningene som følger ATVen og hengeren, og husk for all del hjelm, avslutter Berge.

Hjelpekorps 4_20_2

Veien videre

Utover høsten vil det i tillegg til kursene og uttegning av kjøretøy være et fokus på den nye ressursgruppa som skal inn fra nyttår.

– Det er en del vi ikke har fått fullført i perioden. Og det er noen nye idéer vi har på blokka, sier RGTs leder Ola Strømman. – Arven ressursgruppa legger igjen for videre arbeide inneholder et forslag om drivstoffavtale for lokalforeningene, samt en forhåpentligvis prispressende flåteforsikring for rullende materiell. I tillegg bør det nå absolutt jobbes med et fritak for engangsavgift på biler.

RGT har gjort et anslag på hva et fritak på engangsavgift utgjøre. Ser man Røde Kors og Norsk Folkehjelp under ett er det snakk om ti millioner kroner. Det er da regnet med den utskiftningsraten som nå er, samt en økning fordi lavere innkjøpskostnad gjør det mulig for flere korps å handle nytt.

– Ti millioner kroner er forferdelig mange vafler man slipper å steke. Og det er mange flasker man slipper å pante, sier Strømman. – Så om man kommer i mål med en slik løsning vil det være gull verdt for både beredskapen og frivilligheten.

– Vi kommer ikke til å lande alle ballene før årsskiftet, men vi har nå et godt driv i ressursgruppas arbeide og har med en dyktig ansatt som følger opp det som er nødvendig fra nasjonalkontorets side.

RGT høsten 2020

Medlem Erik Berge, Rogaland, Sandnes Røde Kors Hjelpekorps

Medlem Fridtjof Voss, Rogaland, Stavanger Røde Kors Hjelpekorps

Medlem Tom Erik Dønnestad, Vest-Agder, Søgne Røde Kors Hjelpekorps

Leder Ola Strømman, Akershus, Skedsmo Røde Kors Hjelpekorps

LR-representant Wenche Urdal

Ansattkontakt Håvard Danielsen