20 år med tilbud for ungdom i Groruddalen
Da flere av Oslos fritidsklubber stengte ned rundt tusenårsskiftet, innså Oslo Røde Kors at de måtte gjøre noe for å bedre tilbudet for ungdom. Tjue år senere er Fellesverket viktigere enn noen gang.
Tekst: Tina Wold, frivillig
Fellesverket Grorud har i år holdt dørene åpne for ungdom i 20 år. Dette skulle egentlig bli feiret med brask og bram, men slik ble det altså ikke – ikke enda. Lettelser i koronarestriksjoner gjorde det allikevel mulig med en liten markering i slutten av mai.
Med ekspertgruppa i spissen, en gjeng engasjerte ungdommer som er med på å bestemme aktiviteter på huset, ble det satt i stand en koronavennlig matservering i forbindelse med Eid-feiringen i mai. Dette ga ungdommene muligheten til å være litt sosiale igjen.
- Vi er et område som har belastninger, og det er viktig å prøve å jobbe mot det. Alle ungdommer i hele byen må få mulighet til å bidra, utvikle seg, føle på mestring, og det er kanskje spesielt viktig her å synliggjøre at ungdom er viktig. Selv om det er vanskelig å si noe som helst positivt om koronasituasjonen, så har det økt bevisstheten i alle samfunnslag rundt viktigheten av å ha slike møteplasser, sier senterleder Thea Dessen.
Egen ekspertgruppe
Aisha (18), Aqsa (18) og Zara (15) fra ekspertgruppa på Fellesverket Grorud var veldig glade for å kunne være med å feire og spre glede blant ungdom i en vanskelig tid. Ekspertgruppa består av ungdommer som er med på å utforme tilbudet på Fellesverket.
- Vi er litt sånn gledesspredere, sier Zara. De to andre jentene ler og stemmer i.
De har alle vært fast besøkende på Fellesverket Grorud i flere år, og er enige om at det er et viktig tilbud for mange unge i bydelen. For Aisha er det viktigste med Fellesverket leksehjelpen og de frivillige som jobber der.
- Det er så mange flinke frivillige med gode egenskaper som kommer hit og formidler den kunnskapen de har, det er helt fantastisk. At de gjør det frivillig er så snilt av dem.
De tre jentene er enige om at hver dag er en opplevelse på senteret. Aqsa sier det ikke går én dag hvor hun ikke tenker på Fellesverket, og jentene ler litt av det.
-De som kommer hit én gang, kommer garantert igjen, det er et såpass bra sted, sier hun.
20 år som frivillig
Susanne Werner har vært frivillig på Fellesverket Grorud alle de 20 årene det har vært åpent. Hun har fulgt ungdommer fra sitt første besøk på møteplassen som 13-åringer, til de forlater stedet som unge voksne.
- Ungdommen endrer seg, og det er helt nydelig å se. Noen kommer tilbake hit som voksne for å prate og vil vise at det gikk bra med de - det er så herlig! Sier Werner.
Hun mener det er viktig å være tilstede for ungdommene over lang tid. Det er det første året som ofte er avgjørende for om en frivillig blir der lenge. I løpet av det året oppdager man plutselig at det gir så ekstremt mye tilbake.
For henne er det viktigste med Fellesverket Grorud at det er et sted der ungdom kan føle at de blir sett av trygge voksne, og der de kan feile og føle på mestring. En annen viktig faktor er at det er et sted der mennesker kan møte mennesker.
- Det er så bra å kunne oppleve andre menneskers situasjon, og det å være frivillig på Grorud er en fin måte å forstå og møte ungdom på. Røde Kors gjør det mulig for ulike mennesker å møtes, der det dannes et fint fellesskap mellom frivillige og ungdom. Det er en win-win situasjon, sier Werner.
Viktig at ungdommene føler seg verdifulle
Sofia Clementine har jobbet som frivillig på Grorud i 10 år. Ved å ha vært der i så mange år, har hun fulgt opp ungdommene og sett utviklingen deres. Under denne utviklingen ser hun også betydningen av et slikt tilbud.
- Det er viktig at ungdommen har frivillige de kan se opp til, samtidig som jeg også kan kjenne meg igjen i dem.
Sofia er selv fra Groruddalen.
- Det er bra at ungdommen her ser at de kan velge selv hva de har lyst til å bli. At de kan ha noen frivillige å se opp til og tenke: ”Åja, men hun fikk det til, da klarer jeg det og!” Det at de ser at det de gjør har en verdi, kan gjøre en forskjell for dem.
Mer ungdomsmedvirkning i fremtiden
Tjue år har hatt store positive innvirkninger på både ungdommer, frivillige og ansatte på Fellesverket Grorud, men hvordan de neste tjue årene vil se ut er vanskelig å spå. Senterleder Thea Dessen håper allikevel at ungdommene i enda større grad får påvirke fritidstilbudet.
- Det har allerede blitt gjort en stor jobb rundt dette med ungdomsmedvirkning, men kanskje man har blitt enda bedre på det om tjue år og at det da er ungdommen selv som styrer hele showet, avslutter hun.