Frivillig dame med munnbind foran foodtruck

Glede på fire hjul

Når de vanlige aktivitetene ikke er mulige, må kreativiteten fram. Det nyeste medlemmet i Besøkstjenesten til Oslo Røde Kors er derfor en foodtruck.

Tekst: Elise Skarsaune, frivillig

Da Norge stengte ned for å begrense spredning av covid-19-viruset, stengte også dørene til sykehjemmene i hovedstaden. Oslo Røde Kors tilbyr ulike aktiviteter og har frivillige besøksvenner ved de fleste sykehjemmene i byen, men under pandemitiden har fellesaktiviteter stengt ned og en-til-en-kontakt måttet foregå på alternative måter. Resultatet vil kjøre fra sykehjem til sykehjem denne sommeren.

Vellykket testbesøk

En solfylt fredag rullet det mobile kjøkkenet fra samarbeidspartner “Anne på landet” inn foran Vinderenhjemmet. Beboere, ansatte og frivillige fikk selskap av musikere som akkompagnerte matserveringen med tverrfløyte, gitar og sang.

- Sykehjemmene har gjort sitt beste for å skape tilbud til beboerne i året som har gått, men dette var jo noe helt spesielt. “Dette var det gøy å spise!” sa en av beboerne til meg, forteller Helene Schaanning Larsen, frivillig besøksvenn i nesten 40 år og styremedlem i Vestre Aker Røde Kors.

Helhetlige gledesopplevelser

- Vi ønsker å tilby en gledesopplevelse for alle sansene, forklarer Laila Åteigen, prosjektleder for foodtruckprosjektet.

- Beboerne får velge fra en meny på 3 retter, og erfare smaker, lukter, syn, teksturer og lyd som gir en god og annerledes her-og-nå-opplevelse. En foodtruck utenfor sykehjemmet er ikke akkurat hverdagskost, smiler hun.

Nå gjør prosjektmidler fra Stiftelsen Dam det mulig for Besøkstjenesten å tilby foodtruck-opplevelsen til beboere ved flere sykehjem omkring i hovedstaden. Og interessen er stor.

Glede på fire hjul - nå og da

For besøksvenn Helene er sirkelen på sett og vis sluttet når “gleden kommer på fire hjul” igjen. Hun startet sitt virke som besøksvenn med å gå fra dør til dør på sykehjem med en tralle full av småvarer som beboerne kunne kjøpe for en rimelig penge.

- Mange trenger et litt konkret holdepunkt for å opprette kontakt. Jeg husker en gang jeg banket på døra til en mann som ofte vinket meg forbi – og denne gangen sa han “Der er du! I dag har jeg virkelig ventet på deg!”. Det er fint å ha noe håndfast å samles rundt, så blir kontakten mer naturlig, forteller hun.  

Schaanning Larsen synes foodtruck-tilbudet er et flott tiltak, og er glad for at flere nå skal få gleden av å samles rundt denne opplevelsen framover.