Mann i Røde Kors-jakke Vis bildetekst
-Det viktigste er at du gjør noe, sier Henning Haugom, rådgiver og koordinator i Beredskap og Hjelpekorps i Oslo Røde Kors. – Og kan du ikke hjerte- lungeredning, ringer du 113 og får beskjed om hva du skal gjøre.

Riktig kunnskap om førstehjelp kan redde liv 

Plutselig og uventet hjertestans rammer flere tusen mennesker i Norge hvert år. Kunnskap om førstehjelp bidrar til at flere liv kan reddes, sier Oslo Røde Kors.  

Tekst/foto: Delniya Hasannia 

 Det viktigste er å gjøre noe 

Ved hjertestans overlever omtrent 1 av 6. Å kunne bidra med umiddelbar hjelp og iverksette livreddende tiltak så tidlig som mulig er viktig.  

- Det viktigste er at folk gjør noe. Kan du ikke hjerte- og lungeredning, ringer du 113 og får beskjed om hva du skal gjøre, sier rådgiver og koordinator i Beredskap og Hjelpekorps i Oslo Røde Kors, Henning Haugom. 

Førstehjelpskurs er obligatorisk 

16.oktober var verdens hjerte- og lungeredningsdag. Oslo Røde Kors markerte dagen ved å invitere ansatte og frivillige til å friske opp sin kunnskap om hjerte-lunge-redning. 

 Alle ansatte og frivillige i Oslo Røde Kors må gjennomgå obligatorisk førstehjelpskurs.  

 - Vi forventer at alle skal kunne førstehjelp. Har du begynt med hjerte- og lungeredning, mens du venter på ambulansen, kan du redde liv, sier seniorrådgiver i samfunnssikkerhet og beredskap, Vickey Groll Bonafede.  

 Frisket opp kunnskapen 

Under kurset fikk deltakerne anledning til å øve på HLR-ferdighetene sine, bruk av hjelpestarter og stille spørsmål om førstehjelp. Og alle satt pris på muligheten til å gjøre øvelsene i praksis. 

Senayt Kidane er ansatt i Oslo Røde Kors. Hun frisker opp førstehjelpskunnskapen på kurs.

 - Jeg har vært på førstehjelpskurs før. I dag tenkte jeg å komme innom så jeg kan repetere og oppdatere alt jeg har lært på kurset før, sier kursdeltaker og ansatt i Oslo Røde Kors, Senayt Kidane. Hun får støtte av Trond Sivertsen som også deltok på kurset.   
- Selv om vi har vært på førstehjelpskurs, er det alltid fint med repetisjon, sier han.