Frivillig mann på Nes Vis bildetekst
- Golf, som kona er engasjert i, tar mer tid og tålmodighet enn jeg har, ler Thorvald Morris Haraldsen. - Nettverk etter soning hørtes mer spennende ut for meg. Foto: Eivind Mørch-Thoresen 

Ingen tommeltottpensjonist

- Det er ikke alderen som avgjør, det er hvordan man føler seg, mener mangeårig frivillig Thorvald Morris Haraldsen (70) i Nettverk etter soning.

Den multiengasjerte pensjonisten setter seg til rette i sofakroken. Vi er på Tilbakeføringssenteret til Nettverk etter soning i Grefsenveien i Oslo. Bygget er fullt av aktiviteter som skal bidra til å gi mennesker en ny start etter soning. Og selv om Thorvald ikke renner ned dørene her på huset, er han helt sentral i nettverket.  
- Jeg har selv mange gode kamerater, og har selv opplevd hvor mye det betyr for folk med nærhet og et nettverk rundt seg når livet går en imot, og når livet leker. 

Forebygging er den beste forsikring 

Thorvald har en lang karriere i forsikringsbransjen bak seg, og var med å bygge et selskap fra grunnen av i 2004. Livet har lært ham å tørre å ta sjanser, ikke la seg skremme av risiko eller å prøve nye ting. Og han har sett hva det koster, både for enkeltmennesker og samfunnet, å bøte på skader heller enn å forebygge. Dette var en del av motivasjonen da han i 2006 tok kontakt med Stian Estenstad, leder i Nettverk etter soning, for å melde seg som frivillig. Han ønsket å være et medmenneske for de som har vært mindre heldige enn ham selv.  
 

Bidrar med arenaer for nye opplevelser 

Som styreleder i Foreningen Fulehuks Venner ble han invitert med, da kommunen besluttet å kjøpe et nedslitt fyr fra Kystverket i 2005. Han var også frivillig i restaurasjon og drift av ishavsskuta Berntine i Tønsberg. Dette gav muligheter for Thorvald til å forene sine ulike interesser – friluftsopplevelser og Nettverk etter soning. Hver høst arrangerer nettverket tur til Fulehuk fyr for dugnad og hygge, og deltakerne i nettverket er i dag kjærkomne dugnadskrefter i driften av fyret. Transporten til fyret skjer med Ishavsskuta Berntine når været tillater det. Hver sommer arrangerer Thorvald og nettverket seilaser med fembøringer, og i år seilte de helt fra Fosen til Nusfjord i egen nybygd fembøring. 

Møter med sterk natur gjør noe med mennesker, mener Thorvald. Det å ta med folk ut i naturen gjør mennesker ydmyke og gir grobunn for en annen type fellesskap.  
- Du skal være ganske avstumpa for å ikke beveges av norsk natur, sier Thorvald.  

Sterke møter med mennesker og skjebner 

Thorvald hadde få, om noen, tanker på forhånd om hva slags folk det var han kom til å møte da han troppet opp på intervju for å bli frivillig i nettverket. Han kan oppsummere sine opplevelser gjennom disse 14 årene i to ord: Positivt overrasket.  

- Det er jo hele mennesker som møter deg. Men også skjebner. Jeg har ofte tenkt at det kunne vært meg om jeg hadde hatt litt mindre hell i livet, når jeg har blitt kjent med menneskene bak historiene, sier Thorvald tankefullt.  

Et stort ansvar å være viktig for noen 

Rollen som frivillig kobling for mennesker på vei ut av soning og over i et nytt liv, har gitt både nye gleder og utfordringer for Thorvald. Han har grublet mye over hvor tett relasjonen skal være, hvor ofte han skulle ta kontakt for å møtes.  
-Maser jeg for mye nå, eller for lite? Det har jeg ofte lurt på. Formålet med nettverket er at mennesker skal lære å stå på egne bein i et nytt liv, og da må de ikke bli for avhengige av deg. Men de skal jo bytte ut så mye av det de har vært vant til og kjent med på én gang, det er en stor jobb for dem. 

«Thorvald betyr alt for meg i den situasjonen jeg er i nå», uttaler hans nyeste kobling i en video som Oslo Røde Kors har laget om Nettverk etter soning. Hva tenker den reflekterte vestfoldingen om å være så viktig for noen?  
-Heldigvis er det ikke sant, sier Thorvald og ler. -Mannen har to barn som betyr hele verden for ham. 

Aktivitet er suksesskriteriet 

De begynte å møtes mens han enda sonet dom, de har drukket litervis av kaffe sammen både innenfor og utenfor fengselsmurene, og har hatt dugnadsopphold sammen på fyret. Da mannen viste interesse for å flytte til Thorvalds gamle trakter for å få en ny start, og ville bidra som frivillig på Berntine, var Thorvald støttende med på visning av leiligheter og la inn gode ord. Han vet hvor viktig det er å bygge nytt nettverk og fylle dagene med noe meningsfullt for å holde seg unna trøbbel. 
-Aktivitet er utrolig viktig, lediggang er roten til veldig mye vondt, sier Thorvald. Og forteller stolt at nå har koblingen hans virkelig tatt på seg et prosjekt.  

Med Thorvalds hjelp har han leid et småbruk med gjestehytter, campingplass og utallige muligheter for utbedring og modernisering.  
-Han er god med henda, og god på internett. Det er en kjempekombinasjon for å drive denne type virksomhet.  

Å be om en sjanse – og få den 

Mannen dro selv på besøk og møtte både utleieren og familien. Han fortalte deler av situasjonen sin, men ikke alt. Thorvald var oppgitt som referanse, og etter et nettsøk fikk Thorvald en telefon – da hadde nok flere av bitene i puslespillet falt på plass for utleieren. Det ligger flere intervjuer med Thorvald på nettet hvor han forteller om sitt engasjement i Nettverk etter soning.  
-Jeg ba ham om å gi oss en sjanse. Gjennom et foretak jeg eier kunne jeg gå inn og fungere som et sikkerhetsnett, forteller Thorvald.  
Og de fikk sjansen - ett års kontrakt som snart skal evalueres. Både koblingen og Thorvald håper på forlengelse.  

For fulle seil fortsatt 

Sin aktive livsstil til tross, Thorvald har levd med multippel sklerose i 35 år. Han er ikke like lett til beins lenger som han var i sine unge speiderdager, og ute på tokt med nettverket trenger han noen ganger en sterk arm til støtte. Dem er det heldigvis mange av.  
-De er utrolig hjelpsomme, disse gutta og jentene, og viser mye omsorg for meg. Det er stort.  

Og den engasjerte pensjonisten ser ingen grunn til å senke seil enda. Såkalte «tommeltott-pensjonister» som setter seg ned i godstolen og klager over ensomhet og tomme dager, har Thorvald noen velvalgte ord til. 
-Det er et forbanna tull det der. Røde Kors har så mange ting man kan engasjere seg i. Det er for dumt at ressurssterke pensjonister skal bli sittende i stolen. 

Tekst: Elise Skarsaune, frivillig i Røde Kors-redaksjonen