Mann som er frivillig i Oslo Røde Kors Vis bildetekst
Hjelp mot hjelp: - Jeg føler at det syriske folket fikk låne hjelp fra Røde Kors, og nå vil jeg gi tilbake. Foto: Martine Huth.

Vi er som en familie

Gjennom Røde Kors sitt tilbud ble tre syriske brødre koblet med en flyktningguide. Sammen sørget de for at guttene ble raskere integrert.

Yasin er nybakt småbarnsfar, har en jobb han trives godt i, og har nylig kjøpt sitt første hus sammen med kjæresten sin. Reisen hit har vært lang og utfordrende, men med hjelp fra en flyktningguide og mannen hennes har han navigert seg inn i sin norske hverdag litt utenfor Oslo. 

Hjelp mot hjelp

Etter en lang og krevende reise fra krigsherjede Syria, ankom Yasin Norge som 23-åring. Nord i landet ble han gjenforent med sine to brødre som hadde tatt den livsfarlige sjøveien mellom Tyrkia og Hellas før ham. Sammen ble de tre kjent med en norsk familie som hjalp dem å lære seg språket i sitt nye hjemland.

Senere flyttet de sørover mot hovedstaden. Her var det helt naturlig for Yasin å oppsøke Røde Kors for å tilby sin hjelp. I Syria hadde han sett den røde halvmånen, og vært vitne til humanitær bistand fra organisasjonen der. I Oslo jobbet Yasin frivillig med flere aktiviteter, blant annet på infosenteret og møteplass for flyktningguider. 
- Jeg følte at det syriske folket hadde lånt hjelp fra Røde Kors, og nå vil jeg hjelpe dere. Hjelp mot hjelp.

Som en familie

Da lillebroren fikk tilbud om en flyktninguide, ble Yasin og eldstebroren også introdusert for ekteparet som de i dag kaller tante og onkel. 
- Et tegn på både respekt og kjærlighet, forklarer Yasin. - Vi er som en familie. Vi feirer muslimske markeringer sammen, siden mine foreldre er muslimer, og vi feirer jul og norske tradisjoner sammen. 

I tillegg har koblingen hjulpet brødrene med å praktisere norsk, få en innføring i norsk kultur, og ikke minst god hjelp til å kunne navigere i diverse papirmøller som rapporter til UDI og hvordan søke boliglån. De tre brødrene ringer gjerne til ekteparet når de står fast eller trenger råd, og da er aldri hjelpen langt unna. 

Inkludering for raskere integrering

Yasin forteller at man føler seg ensom når man kommer til Norge og ikke har kontakter rundt seg.
- Vonde tanker og minner kommer fortere dersom man ikke har venner å omringe seg med. 
For Yasin har det vært viktig å se fremover. Gjennom koblingen med flyktningguiden ble det lettere å danne seg nettverk for å bygge opp en ny hverdag. 

Når han tenker over hvordan livet ville sett ut i dag, uten koblingen, er svaret enkelt: 
- Det ville gått saktere å bli integrert

Bli flyktningguide

Når Yasin sammen ligner sin egen situasjon med andre han kjenner med innvandringsbakgrunn, ser han klart at flyktningguide-tilbudet gjør hverdagen lettere. Der andre står fast i livets små og store problemer, er han en telefonsamtale unna å få hjelpen han trenger. Alle som har tid og mulighet, oppfordrer han til å jobbe som flyktningguide og til å kaste seg ut i utfordringen. 

- Med kontakter og nettverk blir det enklere å finne seg jobb. Det blir et bedre liv for oss, og bedre for hele samfunnet. 

Tekst: Line Klaastad Kristiansen, frivillig i Røde Kors-redaksjonen