Målebånd, et besøksvenntørkle til hund ligger på et bord. I bakgrunnen ser du fire deltakere på kurset ute av fokus. Vis bildetekst
Hildegunn og Ludvig er godkjente som besøksvenner. Det er også 7 andre kursdeltakere.

Firbente venner i hardtrening

8 eiere og hundene deres ble i slutten av oktober godkjente som besøksvenner med hund da Porsgrunn Røde Kors holdt kurs for nye frivillige besøksvenner.

- Sjekk han her, da! Han er helt utslitt.

Hunden Goofy ligger rett ut på gulvet. Han og eieren Bianca har nettopp vært gjennom nok en test i huset til Porsgrunn Røde Kors. To helger har de hatt kurs for å lære å bli besøksvenner med hund og de nærmer seg slutten og sertifisering. Siden hundene ikke selv kan si fra om hvor grensene går, er det viktig at både eier og kursholdere er observante og lydhøre for hundens signaler. Akkurat nå trenger Goofy bare å hvile kan det se ut til. 
Det er mye følelser som står på spill, mye nerver og mentalt arbeid for både hund og eier, men det er viktig at hunden er trygg i rollen som besøkshund. 

En afghansk mynde ligger på gulvet og slapper av med en jakke på.
Goofy ligger rett ut på gulvet. Det slitsomt å være på kurs, men hun består og er en mynde som skaper ro og kos der hun går.

Nytten av pels

Ensomheten kjenner ingen alder, og det finnes mange ensomme blant både eldre og yngre. Røde Kors Besøkstjeneste bidrar til å gjøre hverdagen lettere for flere av dem.

Forskning viser at nærkontakt med dyr har en helsemessig positiv effekt på mennesker, både fysisk og psykisk. I tillegg til å redusere stress, senke blodtrykk og motvirke depresjon kan nærkontakt med dyr dekke et menneskes behov for varme, kos og omsorg. Det å få besøk av en hund sammen med sin eier kan være kontaktskapende og gi glede i hverdagen til mennesker som trenger det.

I kurset har deltakerne lært å lese hunden sin og de har øvd på ulike scenarioer og hvordan de skal håndtere ulike situasjoner som kan oppstå på institusjon eller i kontakt med demente, ensomme eller gamle mennesker.

- Vi har lært mye og det har vært mange praktiske oppgaver. Jeg tenker på en helt annen måte om Embla nå enn før kurset. Vi har lært om å tolke hundens intimsone, se etter signalene hennes og grader av glede, irritasjon eller redsel, forteller Frøya, en av deltakerne på kurset.

En hund står på bordet mens eieren, en dame med rød genser, masserer ryggen dens. en liten hund står på bakken og ser på.
Mai Gundersen viser hvordan hun gjør en helsejekk på Mica for å være sikker på at hun er klar for besøk.

Avsluttende test

Besøksparene har alle klart de individuelle testene og nå er det tid for den avsluttende prøva. I stua på Røde Kors-huset lager deltakerne en slags institusjonsstue der stolene står i en ring. De andre deltakerne later som om de er demente gamle på et sykehjem. Den første som kommer inn på liksom-sykehjemmet, er Gro med hunden Kry. De banker på, kommer inn i stua og presenterer seg selv.

"De gamle" har fått ulike roller. En er redd for hund, en annen har sølt piller på gulvet, en annen driver og krangler med naboen og et par andre vil kose med hunden begge to. En eldre dame med rullator traver plutselig over gulvet. 

Kry er ivrig, nysgjerrig og snuser rundt. Han lar seg bli klappet og strøket og halen går glad og fornøyd hele tiden, men når rullatoren kommer inn, forsvinner halen mellom beina. Mens de gjør et lite triks for de gamle i stua, kommer det også en kjempegjesp. Kursinstruktøren Nina gir tilbakemeldinger. 

- Dette er en sosial og stødig fyr, Gro, men det kom et lite gjesp mot slutten her og det ble litt mye da rullatoren kom. Da kan det være lurt å få til en liten pause og trekke ham litt ut av det. 

Fire damer sitter og ser p en hund som snuser på noe på gulvet.
Kry viser et triks der han skal snuse seg frem til godbiter og åpne små luker på et brett.

Personlig erfaring

Mai Gundersen er leder for besøkstjenesten i Porsgrunn og er selv besøksvenn med hundene Ixie og Mica. Hun har sett hvor utrolig viktig dyr og særlig hunder kan være i livet til dem de besøker.

- Jeg var med å besøkte en dement som ikke hadde sagt noe på to år. Da aktivitøren tok hendene hennes og strøk over pelsen til chiahuahua, ble det plutselig liv i øynene hennes og hun svarte ja på at hun hadde hatt hund før. Den gleden jeg følte da jeg så og hørte livet i henne, er bare helt ubeskrivelig.

Også for Mai selv har hundene vært viktig. Da mannen hennes døde for et halvt år siden, gikk hun helt i kjelleren. Dyrene fikk henne opp og ut.

- Hundene er mine terapeuter og de har fått meg tilbake til livet, sier hun stolt.

En dame med to hunder som sitter og koser ved siden av henne.
Mai Gundersen har mange historier om hvordan Ixie og Mica har vendt en grå dag til en glad en bare ved å være sine søte selv.

Slik er en besøkshund

  • En besøkshund er rolig, trygg, kontaktsøkende og forutsigbar.
  • Eier har god kontakt med hunden sin og er i stand til å forstå hundens språk.
  • En besøkshund er tilpasningsdyktig og tolerant. Den må tåle skarpe lyder og uvante situasjoner.
  • En besøkshund har god helse, og eier må vurdere hundens helsetilstand fortløpende, hvis nødvendig i samråd med dyrlege.
  • Ta kontakt med din Røde Kors lokalforening om lokale kurs for besøksvenner med hund og om du lurer på om hunden din er egnet.

Les mer om besøksvenn med hund