Jente skyter med pil og bue på blink i skogen Vis bildetekst
Eidene senter er ett av stedene flere familier får reise på ferie til med Røde Kors i skoleferiene. Sammen skaper de gode ferieminner.

Ferie for alle hjelper mange

Stadig flere trenger økonomisk hjelp i sommerferien. Telemark Røde Kors har i sommer fått hjulpet rekordmange med tilbudet Ferie for alle.

– Vi får mange fortvilte telefonsamtaler fra foreldre, fra Nav-kontorer, miljøarbeidere og fra andre i hjelpeapparatet. Det siste året har vi hatt lange ventelister og har ikke klart å tilby ferie til alle som trenger det, men i sommer har vi vært ekstra heldige, sier Solveig Solvang, fagkoordinator for Ferie for alle i Vestfold og Telemark Røde Kors. 

Solvang forteller at i tillegg til de fire sommeroppholdene som Telemark Røde Kors arrangerer i sommer gjennom aktiviteten Ferie for alle, har distriktet fått 180 000 kr fra Sparebankstiftelsen. 

- Disse pengene gjør at vi i sommer har kunnet gi en opplevelse til de vi måtte gi avslag til på sommerens ferieopphold. 8. og 15. juni tok vi derfor med oss 106 personer ekstra på to dagsturer til Dyreparken i Kristiansand, sier Solvang.

Én av fire nordmenn er bekymret for om de har råd til sommerferie, og fire av ti sier at de ikke har råd til å gi barna sine de ferieopplevelsen de skulle ønske. Det kommer frem i en ny landsomfattende spørreundersøkelse Opinion har utført for Røde Kors. Dyrtiden har satt spor, og tallene er høyere i år enn i fjor. 

Portrettbilde av Solveig Solvang
Solveig Solvang, fagkoordinator Ferie for alle

Rekordmange på Ferie for alle

Røde Kors planlegger aktiviteter for rekordmange barn, ungdom og familiene deres i sommer. I sommer planlegger Røde Kors ferie aktiviteter for over 25.000 barn og ungdom over hele landet. Røde Kors-frivillige reiser med familier på ferieopphold og utflukter. Andre skal på teltturer, båtturer eller til fornøyelsesparker. Det blir aktiviteter for familier med lite penger, for barn med nedsatt funksjonsevne, barn og unge på krisesenter og på asylmottak. 

De siste årene har Telemark Røde Kors doblet antall deltakere på sommeraktivitetene fordi behovene er store og økende. Stadig flere sier at pengene ikke strekker til i ferien. Dette samsvarer med hva Røde Kors’ lokalforeninger over hele landet opplever. Mange melder om store behov for hjelp.  

– Det viktigste er å skape gode minner fra sommerferien som barn og unge kan se tilbake på når høsten og et nytt skoleår kommer. Det trenger ikke være dyre aktiviteter som skaper gode minner – det viktigste er at man har tid til å være sammen og at man deler fine opplevelser. Flere tusen Røde Kors-frivillige bruker sommerferien sin til å få til dette, sier Solvang. 

Mer om Ferie for alle

Ferie for alle i Telemark

Telemark Røde Kors har fylt opp fire opphold i sommer der 56 familier har fått plass. Det betyr at totalt 324 personer får mulighet til å skape minner sammen under ferieoppholdene og dagsoppholdene i sommer. Telemark Røde Kors arrangerer også Ferie for alle i høstferien, juleferien, vinterferien og påskeferien. Familier som ønsker å delta på Ferie for alle, må kontakte NAV, skolehelsetjenesten, barnevernstjenesten eller andre offentlige hjelpeinnstanser der de bor.

Dette er kriteriene for å få være med på Ferie for alle:

  • Familier som har levd med økonomiske utfordringer i Norge i tre år eller mer
  • Familier som har minst ett barn i alderen 6-13 år.
  • Familier som ikke skal delta på tilsvarende ferietilbud.
  • Familier som klarer seg uten behov for tett oppfølging fra våre frivillige. Merk at det er mulig for familien å ha med egen assistent på oppholdet.