førstehjelpsmappe

Tør ikke gi førstehjelp

Kun 4 av 10 nordmenn tør å gi førstehjelp i alle livstruende situasjoner. Nesten 80 prosent oppgir frykten for å gjøre vondt verre som grunn.

- Førstehjelp redder liv. Derfor er det avgjørende at flest mulig har den kunnskapen som er nødvendig til å gjøre en innsats når det virkelig gjelder. Uansett kunnskapsnivå er det alltid bedre å gjøre noe enn å la være, sier Jarle Bjørge Øverland, leder i Telemark Røde Kors hjelpekorps.

En undersøkelse utført at Respons Analyse for Røde Kors, viser likevel at nesten 20 prosent av befolkningen har utført førstehjelp i løpet av de siste 12 månedene. Dette tilsvarer over 1 million mennesker.

- Når noe alvorlig skjer er det første steget alltid å ringe 1-1-3. Der får du god veiledning og tydelig beskrivelse av hvordan du for eksempel utfører hjerte- og lungeredning. Vi oppfordrer uansett alle til å sørge for å oppdatere førstehjelpskunnskapene sine på kurs med jevne mellomrom. På den måten vil man føle seg tryggere når en virkelig situasjon oppstår, sier Øverland.

Røde Kors anbefaler alle å friske opp førstehjelpskunnskapene hvert tredje år.

Kan ikke nødnummeret

Ungdom havner oftere i alvorlige situasjoner enn voksne. Likevel viser undersøkelsen til Røde Kors at kun fire av ti unge mellom 16 og 24 år kan nødnummeret 1-1-3. Ungdommen er også mer bekymret for å handle dersom behovet for hjelp melder seg. Kun 27 prosent sier de vil våge å gi førstehjelp i ved alle livstruende situasjoner.

- Alle bør kjenne til nødnummeret 1-1-3, derfor har vi nå fokus på dette allerede i barnehagen. Der ser vi at små barn raskt tilegner seg kunnskap og allerede på et tidlig stadium er i stand til å huske nødnummeret og legge en voksen person i sideleie, sier Øverland.

I opplæringen i barnehagen bruker Røde Kors enkle tegninger og en tøydukke som barna kan øve seg på. Over halvparten av landets barnehager bruker nå dukken Henry i førstehjelpsopplæringen av barn mellom tre og seks år.

Vær en av dem som tør

Minuttene fra en person faller i bakken til ambulansen er på plass kan være helt avgjørende. Derfor er vi helt avhengige av at nordmenn flest vet hva de skal gjøre dersom et menneske i nærheten faller om.

- Jeg tror de fleste av oss ville vært veldig takknemlige dersom de selv hadde falt om og noen kom til for å hjelpe. For at det skal skje er vi helt avhengige av at folk tør å bruke kunnskapen sin. Vår oppfordring til alle er derfor å sørge for å holde seg oppdatert og være klare til å reagere dersom en alvorlig situasjon oppstår, sier Øverland.

Markerer Røde Kors-dagen

Denne helgen markerer flere lokalforeninger i Telemark den internasjonale Røde Kors-dagen ved å sette fokus på førstehjelp.

Seljord Røde Kors starter allerede på fredag med demonstrasjon av førstehjelp på det lokale Røde Kors-huset og muligheter for publikum til å teste sine kunnskaper. På lørdag åpner Rjukan og Tinn Røde Kors dørene til huset sitt og tilbyr omvisning og førstehjelpskurs. Handler du på Herkules i Skien samme dag, kan du ikke unngå å treffe på Skien Røde Kors. De har satt opp fem ulike stasjoner på kjøpesenteret der de demonstrerer førstehjelp og gir publikum mulighet til å prøve seg. I Porsgrunn fyller lokale frivillige Rådhusplassen, med alt fra bamsesykehus for barn til undervisning i førstehjelp og danseshow med arabiske flammer og hip hop. Nome Røde Kors tilbyr mat fra hele verden utenfor Ulefoss-senteret og opplæring i førstehjelp. Nissedal Røde Kors planlegger i nær framid lokal stand og ulike aktiviteter knyttet til førstehjelp, og Kragerø Røde Kors har et eget opplegg 9. mai. 

 

Få skattefradrag på dine gaver og donasjoner Les mer om skattefradrag Lukk x

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler