Økende pågang til julefeiring med Røde Kors

Flere familier tar kontakt med Røde Kors allerede etter sommerferien for å være med på juleaktiviteter før og i julen.

Til noen av lavterskeltilbudene rettet mot barnefamilier er det ventelister for å få plass.

– Vi ser at våre tilbud rundt i hele landet for barn og voksne som ønsker å feire jul sammen med andre får større og større pågang. Våre frivillige gir i år juleopplevelser i ulike former til mer enn 16.000 barn, og det viser at behovet er stort, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors.

Lav inntekt og utenforskap

I fjor var det tilsvarende tallet på rundt 13.000 barn. Ifølge SSB (2018) lever 106.000 barn i familier med vedvarende lav inntekt.  Mange har kun råd til det mest nødvendige, og jula er en spesielt vanskelig periode. Lav inntekt og utenforskap henger ofte sammen med ensomhet.

– Stadig flere barn vokser opp i familier med vedvarende lav inntekt, og det å være med å skape gode minner for disse barna tror vi fører til mindre utenforskap. For mange barn er det viktig å kunne fortelle klassekameratene om hva man har gjort i jula, og Røde Kors-arrangementene betyr mye for mange, sier Apeland.

Fra Finnmark i Nord til Agder i sør arrangerer frivillige alt fra pepperkakebaking til julemiddag og julefest i asylmottak. På programmene står nyttårsleirer, kanefart, kinoturer, pizzakvelder og julefester.

– For mange handler det om å ikke være alene i jula, mens andre ikke har ressurser til å arrangere jul hjemme med de kostnadene det kan medføre, sier Apeland.

Røde Kors samarbeider med både kommuner og Gjensidigestiftelsen om å gi barn og barnefamilier gode opplevelser i julen. Når det offentlige stenger dørene, trår frivillige organisasjoner til for dem som trenger det mest.

Generalsekretæren oppfordrer hver enkelt av oss til å tenke litt ekstra på de rundt seg som går julen i møte uten å ha et nettverk å støtte seg til.

– Vi vet alle om en eller flere som kan trenge litt ekstra vennlighet og støtte. Et lite «hei hvordan har du det», en invitasjon til å bake pepperkaker sammen eller bare en enkel kaffeinvitasjon kan utgjøre en stor forskjell i hverdagen. Julen er en god anledning til å være et medmenneske, sier Apeland.

For mer informasjon, kontakt:

Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99

Ressurssider for media: Dette gjør frivillige i Røde Kors for å forebygge ensomhet