To personer pakker inn julegaver med koselig julestemning rundt Vis bildetekst
Frivillige deltok i å pakke inn gaver til deltakere.

IKEA gir førjulsgave til Nettverk etter soning og MARTE nettverkssenter

Takket være IKEA og andre næringslivspartnere kan Nettverk etter soning og MARTE nettverkssenter gi juleglede til sårbare familier. IKEA bidrar også inn mot innredningen av Vettakollen familiesenter.

Stort utenforskap

Målgruppen for Nettverk etter soning er straffedømte. Både de som har fullført soning og de som er i avsluttende fase av soningen. Deres hovedmål er å bistå straffedømte i tilbakeføringen til samfunnet, og unngå tilbakefall. Tilbakeføringstilbudet innebærer også tilbud til barn av straffedømte i form av aktiviteten Familiegruppa, en turgruppe med 51 barn og deres foreldre, som utføres sammen med frivillige.

Koordinator miler til kamera med bamser og andre gaver
Nettverk UNG har mottatt gaver til deltakere, her med koordinator Pelle Medin

Helt sentralt i vårt arbeid med deltakerfamiliene, er Vettakollen Familiesenter, sier Trond Danielsen, nasjonal fagansvarlig i Nettverk etter soning.  Godt plassert i Nordmarka, ligger en rehabilitert hytte med soveplass til 11. Deltakere, primært de som har barn, kan låne stedet uten kostnader i helger og skoleferier. Målgruppen, enten de er under fortsatt soning eller er nylig løslatt, er en målgruppe i krise. Utfordringene er mange og utenforskapet er stort. Pandemikonsekvensene blir derfor en «krise-oppå-krisen» som rammer dem hardt. Nyere forskning har i økende grad vist alvoret i og omfanget av skadene et menneske kan få av mangelfull sosial kontakt. Konsekvensene er mange. Spesielt rammes deltakere med barn. Det handler om sterk sosial isolasjon, økt press på familieøkonomien og derav også det psykososiale familiemiljøet.

- Vi er takknemlige og ydmyke for den flotte gaven IKEA ga Nettverk Etter Soning/Oslo Røde Kors. Gaven skaper en mye bedre jul for ca. 70 barn og deres familier og det blir mange glade barn mellom 0 og 12 år som åpner pakker på julaften. I tillegg har IKEA gjort vårt familiesenter på Vettakollen enda bedre utstyrt. I julen skal 3 forskjellige familier være der hver sin periode og i alt har stedet siste 6 mnd. hatt over 250 overnattingsdøgn for barnefamilier i vår brukergruppe. Vi takker og ønsker riktig god jul.

Morten Harg, Nettverk etter soning

Familien utenfor familien

MARTE nettverkssenter er for aleneforeldre og deres barn. Aktiviteter arrangeres hele året, og vanligvis gjennomføres en julefeiring for omtrent 100 barn og voksne på Årvoll gård i Oslo for deltakerne. Mange av familiene på MARTE har stram økonomi og få folk rundt seg til støtte og hjelp i hverdagen. Mange sier at MARTE er deres familie. I år blir det litt annerledes enn før, men juleaktiviteter vil fortsatt gjennomføres innenfor smittevernreglene. På grunn av IKEAs bidrag kan MARTE nettverkssenter gi gaver til både foreldre og barn! 

- Bidrag fra bedrifter gjør det mulig for oss å skape en god julefeiring for familiene hos oss. Mange får ikke andre gaver til jul enn de gavene de får fra MARTE.

Therese Olsen Svartdahl, leder MARTE nettverkssenter
Frivillig jente smiler mot kamera mens hun pakker inn gaver
Frivillige deltok i pakkingen av gaver til familier på MARTE nettverkssenter

- Akkurat i år er det ekstra viktig å holde tradisjoner ved like, og vi er imponert over hvordan Røde Kors har jobbet med å legge til rette for å kunne opprettholde tilbudene selv med enda strengere smittevern. MARTE nettverkssenter og Nettverk etter soning er for mange som et hjem utenfor hjemmet, og vi er glade for å kunne bidra til at barn og familier får en god opplevelse nå i desember. Vi håper det blir mange barn og voksne rundt bordet som får gode og verdifulle stunder sammen nå i desember.

Siri Norhagen, fungerende bærekraftssjef hos IKEA Norge

Donasjonene fra IKEA og andre næringslivspartnere er et lyspunkt i en utfordrende tid. En fantastisk gave som blir satt pris på av mange. Tusen takk!

Nærbilde donasjon fra IKEA
Gavedonasjoner fra IKEA