to eldre menn ler og ser på hverandre fra hver sin stol. Vis bildetekst
GODE SAMTALER: De to har blitt godt kjent gjennom faste besøk i tre år. Samtalene handler ofte om gamle dager, eller hobbyene og interessene deres. (Foto: Aleksander Båtnes / Røde Kors)

En oppmuntring i hverdagen

Flere tusen Røde Kors-frivillige bidrar til den populære aktiviteten Røde Kors Besøkstjeneste. Tilbudet finnes over hele landet og går ut på at frivillige går på besøk til de som trenger det.

At besøkstjenesten er et populært tilbud, kan vennene Gustav og Bjarne godt forstå.

– Om vi starter med det første først så koker jeg kaffe på gamlemåten og tar med det på en termos. I tillegg blir det jo alltids noe godt til kaffen, forklarer frivillig og besøksvenn Gustav Eidsaune. 

– Ja, du har bestandig med noe som er brukbart, skyter Bjarne Børlie inn med et smil.

De to har en godt innarbeidet rytme i de ukentlige besøkene sine. Gustav har vært besøksvenn i Røde Kors i fem år, og de siste tre årene har han vært koblet med Bjarne.

Kaffe og lange samtaler 

Gjennom mange besøk, utallige kaffekopper og lange samtaler har de to blitt godt kjent. 

– Jeg synes det er veldig spennende å snakke med Bjarne. Blant annet er jeg veldig interessert i historie, og Bjarne har jo mye å dele om hvordan det var å vokse opp under og etter krigen.

– Jeg synes det er veldig trivelig å få besøk av Gustav. En oppmuntring i hverdagen.

Bjarne

Eldre er de mest ensomme 

En slik oppmuntring i hverdagen er det mange som trenger, spesielt eldre som sitter mye alene. Ifølge Røde Kors-rapporten “Glemt i eget hjem”, bor en tredjedel av alle eldre i Norge alene. Dette antallet er ventet å doble seg innen 2040. Statistikken viser også at de eldste i samfunnet er de mest ensomme, og at det er en tydelig sammenheng mellom ensomhet og livskvalitet.

Å oppleve å ha noe meningsfullt i livet er et grunnleggende behov for alle mennesker, og er like viktig for eldre som yngre. Tiltak som reduserer ensomhet gir god helseeffekt, og vil bli stadig viktigere for å håndtere samfunnsutviklingen, fastslås det i rapporten.  

Bjarne og Gustav smiler til hverandre fra hver sin stol.
VENNER: Bjarne og Gustav smiler og ler sammen. Én gang i uka møtes de på helse- og velferdssenteret hvor Bjarne bor. (Foto: Aleksander Båtnes / Røde Kors)

Stor frivillig innsats 

Rundt om i landet finnes det om lag 10.000 frivillige besøksvenner som igjen besøker 22.000 mennesker både i private hjem og på institusjoner. De gjør en svært viktig jobb for å bekjempe ensomhet.   

– Ensomhet er en humanitær utfordring i Norge, og denne følelsen kan ramme alle. Uansett alder, kjønn og livssituasjon, forteller Kaia Vedlog Kveen, fagrådgiver i Røde Kors. Hun ser at behovet er stort, at tilbudet er nyttig.

– Det er fantastisk å se hvordan besøkstjenesten kan bidra til at folk opplever tilhørighet og samhold. I besøkstjenesten pleier vi å si at "den beste medisin for et menneske, er et annet menneske".

Kaia Vedlog Kveen, fagrådgiver i Røde Kors

Hun får støtte fra besøksvennen Gustav. 

– Det kan være bare en time i uka. Tenk at det kan koste så lite, og gi så utrolig mye. Jeg ser det betyr mye for de jeg besøker, og jeg får mye ut av det selv. Det gir meg så mye glede og energi, og jeg anbefaler flere å prøve det, avslutter Gustav. 

Arv sprer hverdagsglede

Takket være bidrag fra blant annet testamentariske gaver, kan frivillige besøksvenner som Gustav spre hverdagsglede og besøke de som trenger det

Ønsker du å vite mer om testamentariske gaver:

 

Portrettbilde av Siri
Siri Antonsen
Ansvarlig arv og testamentariske gaver
E-post
siri.antonsen@redcross.no
Mobil
91621942

Testamentariske gaver

  • Røde Kors mottar testamentariske gaver med stor ydmykhet og takknemlighet. I respekt for testators vilje bruker vi alltid midlene slik det er beskrevet i testamentet.  

  • Som testator velger du selv om du vil tilgodese internasjonale eller nasjonale aktiviteter, og om du vil gi en gave til Norges Røde Kors eller til din lokalforening. 

  • Om du ønsker å gi en testamentarisk gave til Røde Kors, kan vi tilby gratis advokathjelp.

  • Ønsker du mer informasjon om gratis advokatbistand eller en brosjyre som forklarer det viktigste innen testamentoppsett, ta kontakt med ansvarlig for arv og testamentariske gaver, Siri Antonsen på telefon 916 21 942 eller e-post siri.antonsen@redcross.no