Maria Mena som smiler Vis bildetekst
Maria Mena er opptatt av bærekraft

Maria Mena: tar et bærekraftig klessteg

Artisten Maria Mena vil ta et steg i bærekraftig retning dette året. Les mer om hva hun vil gjøre, og få råd du kan følge om du også vil ta et oppgjør med eget klesskap.

Klesindustrien har et enormt fotavtrykk på miljøet. Industrien står for rundt åtte prosent av de globale karbonutslippene ifølge FN-organisasjonen UNCTAD, og nordmenn har i snitt hele 359 plagg i klesskapet i følge en rapport fra SIFO. Det er mer enn de fleste trenger.

«Skal selge eller donere bort 30% av klesskapet mitt»  

Det kommende året har Mena store planer om å gjøre endringer i garderoben sin, noe hun nylig delte med lesere av MinMote.

Målet er å selge eller donere bort 30 prosent av klesskapet, sier hun og fortsetter. Vi pusser opp og fokuserer på mindre «rot» i heimen det kommende året.

Planen er derfor å ta i bruk det hun har fremfor å handle mer.

Men dette inkluderer ikke scenetøy. Kvalitet fremfor kvantitet er alltid et mål. Jeg ser jo hva jeg bruker mest og det er ting jeg har investert i, avslutter hun.    Vi ønsker Maria lykke til med planen og oppussingen. Ønsker du som Maria å gi videre tøy du ikke lenger bruker tar vi det gjerne imot. Bestill  henting av tøy her

Blir du med på en utfordring?

Her har vi laget en liste med noen ideer du kan teste ut om du vil ta et oppgjør med eget forbruk:

Kims lek

Som nevnt har vi i snitt 359 plagg i klesskapet vårt. Husker du alle plaggene du eier? Sett hukommelsen på prøve med klassikeren Kims lek: Rams opp eller skriv ned klærne du har i klesskapet. Alle klærne du husker, kan du beholde videre. Klærne du ikke husker kommer du med stor sannsynlighet ikke til å savne fremover. La disse plaggene komme til nytte og gi glede hos noen andre.

Prosjekt 333

Utfordringen innebærer å bruke kun 33 plagg fra din opprinnelige garderobe de neste tre månedene. Undertøy, sokker, nattøy og treningsklær er ikke inkludert i antallet på 33 plagg. Plaggene som ikke blir en del av utvalget pakkes sammen og lagres utenfor rekkevidde. Etter de første tre månedene kan du sette sammen en ny kombinasjon av 33 plagg for de tre påfølgende månedene. Velg ut 33 nye eller skift ut kun noen av plaggene.

5items challenges med en vri

Det Nye, Tise og Jenny Skavlan introduserte for noen år tilbake #5itemchallenge.Utfordringen går ut på å klare seg med fem plagg i ulike kombinasjoner på en uke.Prøv den opprinnelige utfordringen, eller gå for en av disse variantene:

  • Hvert femte plagg i klesskapet blir nesten aldri brukt.Dykk inn i eget klesskap, finn disse plaggene og la dem få nye eiere.
  • De fleste har mer klær enn de trenger. Klarer du deg med fem færre klesplagg i skapet?
  • Om du mistet litt motet av tanken på å klare deg med kun fem plagg, kan du lage din egen versjon i form av en 10itemschallenge, det er kanskje mer overkommelig.

Byttekveld med venner og familie

Inviter en liten gjeng til byttekveld, hvor alle tar med seg fem plagg de er ferdig med. Tips til å finne ut hva du skal bytte bort: har du tøy du ikke har brukt på et år vil du mest sannsynlig aldri ta det i bruk. Kanskje treffer du blink og sitter igjen med noen nye favoritter etter kvelden, samtidig som dine klær får et nytt liv i noen andres garderobe. Veldig enkelt og hyggelig.

Ønsker du å gi bort tøy du er ferdig med til Røde Kors?

Det er enkelt å gi bort klær til Røde Kors. Vi henter hjemme hos deg eller du kan bruke våre innsamlingsbokser. Slik kan du bidra til å hjelpe mennesker som trenger detVi tar gjerne imot: 

  • Klær og sko til dame, herre og barn
  • Tilbehør som belter, smykker, og vesker
  • Lette tekstiler inkludert duker, gardiner, sengetøy og håndklær

Takk for det du gir er tørt og rent, og legges i lukkede poser.

Bestill henting av tøy!