dagsverket.toppbilde

Noe for alle i drømmeskapet til Fellesverket 1016

Midt i hovedgaten i Sarpsborg finner vi Fellesverket, et hus fylt med omsorg hvor alle ungdommer er velkommen. Vi har vært på besøk og fått høre om et nytt gjenbruksprosjekt de skal i gang med.

Kreativitet i fokus

I lokalene holder både Dagsverket og Fellesverket til. Hver dag er trygge voksne som Hanne Rosbach og Tuva Skogmann til stede for å skape et sosialt fellesskap og trygge rammer for ungdommer, her i St.Maries gate 70. Tanken er at lokalet skal være en arena hvor de unge kan utvikle seg og lære nye ferdigheter samtidig som de knytter kontakter og har det gøy, sier Hanne mens hun viser oss rundt.

På veggene henger det dekorativ kunst laget av ungdommene selv, det er en lys og inspirerende atmosfære i rommet som inviterer til kreativitet. Vi får høre at de planlegger et nytt kreativt prosjekt i underetasjen.

To kvinner foran  Fellesverket
Hanne og Tuva foran Fellesverket Foto: privat

Noe for enhver smak i "Vårt drømmeskap"

I løpet av april skal håndverkere i gang med prosjektet "Vårt drømmeskap", da skal de forvandle deler av underetasjen til et stort skap med skyvedører, hyller, stativer, prøverom og speil.Dette er et prosjekt som ungdommene får være med å eie og innspillene deres har vært viktige i prosessen for å få det til.

Prosjektet vil gi ungdommene nyttige erfaringer de kan bruke senere i livet. De får være med på å etablere noe fra start, lærer seg å utforme en prosjektplan og ikke minst lærer de hvordan de markedsfører et budskap til riktig målgruppe.

-Ønsket er at Vårt drømmeskap skal være et tilbud fylt med brukte tøyskatter som ungdommene kan velge fra og føle seg vel i. I tillegg vil det være et eget område for festtøy. Da dette er kostbare plagg som ofte brukes kun en gang, tenker vi det kan være en fin løsning å låne det hos oss og levere det tilbake etter bruk. Det er kun festplaggene vi ønsker å få tilbakelevert, de andre plaggene kan ungdommene beholde, forteller Hanne entusiastisk.

I hyllene ligger det jeans og gensere ved siden av stativene hvor det henger ballkjoler side om side med dressjakker, skjørt, cardigans og skjorter. Her er det helt klart noe for enhver smak, men jeg ser at det er plass til enda flere plagg.

Syglede som fenger

Vi blir fortalt at Fellesverket har fått tre symaskiner av lokalforeningen til Sarpsborg Røde Kors, noe de er veldig glade for.Symaskinene brukes til kreative prosjekter innen redesign av klær.

- Vi har allerede hatt syaktivitet der noen har sydd egne plagg, så vi vet at dette er noe som fenger mange av ungdommene, sier Tuva. Hvem vet kanskje vi i fremtiden finner hjemmesydde plagg på klesstativene i St.Maries gate?

Hvordan kan du bidra?

Etter å ha tilbragt noen timer sammen med denne fine og motiverende gjengen på Fellesverket dunker det litt ekstra i gjenbrukshjertet. Det slår meg hvor viktig dette stedet er for ungdommen og ikke minst hva det gir dem å ha  aktiviteter som turdag (noe de har hver tirsdag) og få lov å bruke sine kreative evner både i kunstprosjekter på veggene og å bidra i prosjekter som Vårt drømmeskap. Som tøyinnsamlingsentusiast tenker jeg også at dette er en fin mulighet for ungdommene å lære seg litt om miljøavtrykk, gjenbruk og redesign.

Vil du vite mer om prosjektet og hvordan du kan bidra? Send gjerne en mai til Fellesverket. Deres mailadresse er: fellesverket_sarpsborg@redcross.no

Hva er Dagsverket og Fellesverket?

Dagsverket er et samlingssted for ungdommer mellom 13 og 25 år som har eller er i ferd med å droppe ut av skole eller arbeidsliv. Rollen til Dagsverket er å gi støtte,veiledning og bidra til meningsfulle aktiviteter for ungdom, sammen med andre ungdommer og trygge, forutsigbare voksne. Prosjektet om Dagsverket er et toårig prosjekt finanisert av stiftelsen DAM.

Etter kl 14.00 blir Dagsverket til Fellesverket. Det er et gratis aktivitetstilbud for ungdom i alderen 13-25 år. Hit kommer de for å spise gratis middag, treffe nye folk og henge med venner.

Vi heier på den gode jobben som gjøres for ungdommen og gleder oss til å se drømmeskapet når det er ferdig.