Kristin Voll, daglig leder for tøyinnsamlingen til Røde Kors Vis bildetekst
- Samfunnsansvar og bærekraft fengslet meg veldig, sier Kristin Voll. Foto: Stig B. Fiksdal.

Får gjøre mer for andre på en miljøsmart måte

Kristin skiftet jobb fordi hun ville gjøre mer for andre. Som daglig leder for tøyinnsamling får hun bidra ved å skaffe penger til arbeidet som Røde Kors gjør på en miljøsmart måte.

Om Kristin Voll

Kristin er daglig leder i Røde Kors Tøy og tekstil AS. Tidligere var hun fagansvarlig for samfunnsansvar i finanskonsernet DNB der hun hadde ansvarlige investeringer som spesialfelt og jobbet mye med sosialt ansvar, klima og miljø. Kristin er utdannet medieviter fra London og Oslo og har bakgrunn som journalist og redigerer på avisdesk. 

Engasjementet for bærekraft fikk fart da Kristin fikk jobbe med bedriftens samfunnsansvar i finansbransjen.

- Samfunnsansvar og bærekraft fengslet meg veldig. Tenk å få jobbe med temaer som er viktige for alle mennesker overalt: Miljø, klima, etikk, rettigheter og likestilling. Det var helt fantastisk og jeg lærte masse. Feltet har siden utviklet seg mye og favner enda bredere i dag enn da jeg startet. Hovedprinsippet er dog det samme: Vi må se mennesker, miljø og lønnsomhet i sammenheng, sier Kristin.

"Vi må se mennesker, miljø og lønnsomhet i sammenheng."

Kristin Voll

Mer bærekraftig håndtering av klær nødvendig

Kristin ville gjerne gjøre mer for andre så veien gikk fra finans til humanitær sektor. De siste årene har hun heiet frem gjenbruk som ansvarlig for tøyinnsamlingen til Røde Kors. Med beina godt plantet i tekstilfloken har hun flere tanker om hvordan vi kan få til en mer bærekraftig og sirkulær håndtering av klær i tiden fremover.

- Først og fremst må forbruket ned og kvaliteten opp, det er både et felles ansvar og produsentenes ansvar. Alt tøy som allerede er produsert må gjenbrukes i sin opprinnelige form så lenge som mulig. Etter at det ikke er mulig lenger må plaggene inn i industrielle løsninger som ennå ikke finnes for gjenvinning til nye plagg og produkter, sier hun, og fortsetter:

– I dag er gjenvinning oppskrytt. Vi tror at de ødelagte brukte plaggene våre blir til nye plagg på magisk vis, men dessverre er det er ikke det som skjer. I beste fall blir ødelagte brukte klær til pussefiller, isolasjon eller fyllmasse i betong. I verste fall blir de et miljøproblem. Og sånn kan vi ikke ha det.

Kristin Voll, daglig leder i tøyinnsamlingen til Røde Kors
Kristin får bidra ved å skaffe penger til arbeidet som Røde Kors gjør på en miljøsmart måte. En kombinasjon hun synes er perfekt. Foto: Stig B. Fiksdal.

Som et ledd i en mer bærekraftig håndtering av tekstiler og avfall krever EU separat innsamling av tekstilavfall fra 2025. Det er vi ikke klare for i Norge per i dag. Kristin og flere andre i bransjen ønsker at brukte klær som kan brukes på nytt skilles fra klær som er ødelagt tidligst mulig i prosessen.

- Da beskytter vi verdien av de brukte klærne som faktisk kan gjenbrukes av andre. Det betyr at du som forbruker kanskje må venne deg til å skille mellom disse to tingene før du gir fra deg tøy du ikke kan eller vil bruke lenger. Det tror jeg folk klarer, sier Kristin optimistisk.

Lite gjenbruksmarked

I dag er det kun tre prosent av det tøyet som samles inn her til lands på tvers av alle innsamlingsaktørene som selges igjen som brukttøy. Kristin tror at gjenbruksmarkedet i Norge vil vokse i tiden fremover.

- Gjenbruksmarkedet i Norge er lite. Jeg tror det vil vokse, men det går veldig sakte. Det er vanskelig å oppnå lønnsomhet og barrierene er mange; dobbel moms på brukte varer og en utdatert brukthandelslov for eksempel.

- Gjenbruksmarkedet i Norge er dominert av ideelle organisasjoner der virksomheten bidrar til å finansiere humanitært og sosialt arbeid. Både organisasjonene og deres formål fortjener bedre kår enn i dag. Jeg håper mangfoldet av butikker og aktiviteter overlever lenge nok til å dra nytte av den gjenbruksrevolusjonen som jeg er overbevist om vil komme, sier Kristin.

Gi videre med hjertet

Til slutt spør vi Kristin: hvorfor bør vi alle være opptatt av gjenbruk og tøyinnsamling?

- Vi har nå en gang bare én jordklode, og den er et lukket system. Ingenting nytt inn, ingenting brukt ut. Da må vi bruke ressursene klokt og med respekt for menneskene bak hvert enkelt plagg og produkt. Mitt håp er at vi kan kjøpe med måte, bruke med fornuft og gi videre med hjertet. Tusen takk til alle som gir til tøyinnsamlingen til Røde Kors, sier Kristin avslutningsvis.

Kort om Røde Kors' tøyinnsamling

Hva kan jeg gi til Røde Kors?
Vi tar gjerne imot klær, sko, og tilbehør som belter, smykker og vesker. Vi tar også i mot lette tekstiler som duker, gardiner, sengetøy og håndklær. Takk for at det du gir til Røde Kors er tørt og rent.

Hvordan kan jeg gi tøy til Røde Kors?
Vi kan hente ditt brukte tøy hjemme hos deg eller du kan bruke en av våre innsamlingsbokser.Du kan også levere til en Røde Kors-butikk om du har en i nærheten. 

Hva skjer med tøyet jeg gir til Røde Kors? 
Det du gir gjennom våre innsamlingsbokser eller henteordning selges videre til inntekt for Røde Kors. Målet for arbeidet til Røde Kors er å redde liv, bidra til trygg oppvekst og redusere ensomhet. 

Hvor kan jeg finne mer informasjon?
Her har vi samlet de vanligste spørsmålene og svarene om tøyinnsamlingen til Røde Kors. 

Interessert i bruk og forbruk av klær, tøyinnsamling og Røde Kors' arbeid? 

Da kan vårt nyhetsbrev være noe for deg.