To damer i Dyreparken Vis bildetekst
– Britt er en berikelse i livet mitt, og jeg setter stor pris på vennskap på tvers av generasjoner, sier Regine (23). Her er de to vennene i Dyreparken i Kristiansand. Foto: Regine Leidland/Bergen Røde Kors

Et finfint vennskap

– Britt og jeg har fått en veldig fin relasjon. Vi pleier å si på spøk at hun er bestemoren min, bare at hun er like ung i hodet som meg, sier Regine (23), som er besøksvenn for Britt (74).

Britt Helen Lund (74) og Regine Leidland ble (23) kjent med hverandre gjennom Besøkstjenesten i Bergen Røde Kors for fire år siden. Vi har nylig besøkt de to i Britts nydelige hjem. Britt disket opp med vafler og kaffe, og praten gikk løst og humoristisk.

Samtaler om kjærlighet og livet

Vi kommer også inn på alvorlige emner – som ensomhet. Det er lett å merke at Britt og Regine er blitt gode venninner, og det er tydelig at de har delt mye. Som å snakke om kjærlighet og å dra på tur sammen til Dyreparken i Kristiansand.

– Jeg er veldig glad i Regine. Da jeg møtte henne, var jeg ganske langt nede. Jeg har mye å takke henne for. Jeg vet ikke hvor jeg hadde vært i dag uten henne. Regine er et kupp, sier Britt.

For Regine er vennskapet med Britt av stor verdi:

– Britt er en berikelse i livet mitt, og jeg setter stor pris på vennskap på tvers av generasjoner.

Ung og eldre kvinne i sofa
Britt og Regine ønsker å bidra til mer åpenhet rundt ensomhet. Foto: Tone Kristine Kolbjørnsen/Bergen Røde Kors Besøkstjeneste

Britt er åpenbart en sprek dame som liker å være i fysisk aktivitet.

– Jeg er takknemlig for at jeg har fått en venninne som liker å gå tur, sier Britt.

Regine forteller at da hun kom fra Egersund til Bergen for å studere psykologi, var det Britt som viste henne Bergen.

– Jeg lærte ganske kjapt Bergen å kjenne takket være Britt. Hun viste meg all verdens turmuligheter, jeg har gått alle turer som finnes. Britt tar meg også med på teater og kino.

Ensomhet er tabubelagt

Britt og Regine møtes som regel en gang i uken og tilbringer gjerne flere timer sammen hver gang. Når Regine på grunn av studier eller reiser ikke kan møte Britt fysisk, holder de kontakten digitalt. Da Regine var på backpaking i fire måneder holdt de kontakten via Facetime. Britt har blant annet jobbet ved Universitetet i Bergen i 25 år. Hun har også selv vært frivillig i Røde Kors ved aktiviteten Ferie for alle.

– Jeg vet ikke hvor jeg hadde vært i dag uten henne. Regine er et kupp!

Britt (74)

Selv om mange er kjent med at ensomhet er et stort folkehelseproblem, er det dessverre fortsatt et tabubelagt tema, poengterer Britt:

– For mange er det vanskelig å si høyt at de er ensomme. Det er nærmest noe skammelig ved å si at en er ensom.

– Når mennesker tar kontakt med Røde Kors og ber om assistanse, er det et stort og modig skritt å ta, sier Regine.

Britt og Regine ønsker begge å bidra til at det skal være lettere å være åpen omkring ensomhet. Og det er ikke bare eldre mennesker som er ensomme, påpeker Britt.

– Det er nesten enda verre at det er så mange unge mennesker som er ensomme. Det burde være mye lettere å være åpen omkring ensomhet.

Røde Kors besøksvenn

  • Besøkstjenesten er et tilbud for mennesker i alle aldre som ønsker mer kontakt med andre. For å være besøksvenn må du ha fylt 18 år.
  • Røde Kors intervjuer, kurser og godkjenner alle frivillige.
  • Vi kobler sammen mennesker vi tror passer godt sammen. Det skal være hyggelig å få besøk av Røde Kors!

Vil du vite mer om besøkstjenesten? Les her.