To gutter spiller biljard Vis bildetekst
På det nye Fellesverket i Stavanger er alle ungdommer velkomne til å høre musikk, game, spise, få leksehjelp og bare henge. Tekst og foto: Camilla Gilje Thommessen/Røde Kors

Ungdommens egen møteplass i Stavanger

Nå har Stavanger-ungdom et nytt sted å treffes. Fellesverket, Røde Kors´ møteplass for unge, åpnet nylig og ønsker alle velkomne til å gjøre lekser, game, spise eller bare henge etter skoletid.

– Det finnes ikke noe slikt tilbud for ungdom i sentrum fra før, så jeg tror mange vil bruke stedet, sier Elin (13).

To jenter ved kaffemaskin
Elin Knudsen (13) og Muna Ali (24), frivillige på Fellesverket, gleder seg til å ta imot byens ungdommer – og servere kaffe!

Hun er frivillige på det nye Fellesverket i Stavanger og øver seg på å lage kaffe i den lille kaffebaren her inne. Snart fylles de nyoppussede, lyse lokalene i Kirkegata med gjester. Det 18. Fellesverket til Røde Kors skal åpnes med flagg, ballonger, taler og musikk.

Ingen krav om prestasjoner

Ordfører Dagny Sunnanå Hausken får det ærefulle oppdraget å klippe snora.

– Dette har jeg gledet meg til lenge! Forskjellene i samfunnet øker, og de som lider mest, er de unge. Stadig flere unge havner utenfor viktige fellesskap, og lavterskeltilbud som dette er en del av løsningen. Her kan ungdom komme og være sammen, helt uten krav om prestasjoner.

Dagny Sunnanå Hausken, ordfører i Stavanger
Ordfører i Stavanger klipper snor
Ordfører Dagny Sunnanå Hausken klipper snora som holdes av Elin (13) og Eline (17).

Etter flere rosende ord fra presidenten i Røde Kors, Thor Inge Sveinsvoll, og andre er det tid for de viktigste menneskene på Fellesverket, nemlig ungdommene selv. Taylor (18) og Mathias (16) holder en liten, men imponerende konsert før de unge frivillige viser rundt i lokalet.

– Her oppe kan man slenge seg i sofaen og snakke med venner eller spille biljard. Så går vi ned til spisedelen her, forklarer Elin og viser frem både kjøkken, gamingrom og leksehjelp-rom.

Ungdommer på gamingrom
Gamingrommet er lydisolert og perfekt for de som vil spille med venner.

Ekspertgruppe med ungdommer

Fellesverket Stavanger skal også tilby arbeidstrening og kurs i gatemegling og konflikthåndtering. Daglig leder Synnøve Skjeldal forteller at en egen ekspertgruppe med ungdommer vil lage aktiviteter som passer aldersgruppen 13 til 23 år.

– Gruppen får et aktivitetsbudsjett, og oppgaven deres blir å planlegge, skape og gjennomføre aktiviteter for de andre ungdommene gjennom året. Den eneste føringen er at de må være inkluderende og fine å delta på for mange, sier hun og legger til at alle aktiviteter og måltider på Fellesverket er gratis.

Hus i Stavanger
Fellesverket Stavanger ligger i Kirkegata 39 midt i byens koselige sentrum.

Mange unge er ensomme

I 2021 kom Røde Kors ut med rapporten “Psykt ensom”, som ser på ensomhet blant unge mellom 16 og 19 år. Her finner vi blant annet at hele 82 prosent av jentene og 63 prosent av guttene som svarte på undersøkelsen føler seg ensomme, ofte eller av og til.

Gode tiltak som treffer bredt og er gratis er viktige for å fange opp ungdom som sliter. Fellesverket er der for alle de ungdommene som ønsker, men mangler et sted å gå i fritiden sin.

Dame fra Ikea gir kurv til daglig leder
Daglig leder Synnøve Skjeldal (t.h.) tar imot åpningsgave fra Heidi Wullum i IKEA Forus.

Gratis og trygg møteplass

Skjeldal understreker at Fellesverket skal være et supplement til andre ungdomstilbud i byen.  

– Tanken er at vi vil gi et tilbud på siden av de andre fritidsaktivitetene som finnes. Fellesverket skal være en gratis og trygg plass med trygge voksne, hvor ungdommene kan henge uten at det stilles krav til hvem de er og hva de kan eller ikke. Her kan du komme og gjøre ingenting.

Synnøve Skjeldal, daglig leder på Fellesverket Stavanger

Taylor (18) som både er Røde Kors-frivillig og kveldens vokalist i bandet gleder seg til å henge med ungdommene fremover.

– Jeg har store planer om å slå dem i biljard, smiler han lurt og er allerede i gang ved biljardbordet.

Gutter spiller konsert
Taylor Roque Grødern (18) og Mathias Tenesi (16) skapte god stemning med minikonsert under åpningen av Fellesverket Stavanger.

Fellesverket – åpen møteplass for ungdom

  • Gratis og rusfri møteplass for ungdom i alderen 13–25 år.
  • Det finnes i dag 18 Fellesverk fordelt over hele landet.
  • Tilbyr aktiviteter som leksehjelp, arbeidstrening, gatemegling, temakvelder, musikk og spill.
Ungdommer og IKEA-ansatt ved bord
IKEA har bidratt med midler, møbler og ikke minst fantastisk utforming av lokalet. – Tanken er at rommene skal være inkluderende og funksjonelle. Med fleksible møbler kan man raskt lage et dansegulv, lekseavdeling eller prateområde, sier Karina Andreassen Schei (t.h.), interiørdesigner i IKEA Norge, her sammen med ungdommer på Fellesverket.

Viktig samarbeid med IKEA

Røde Kors er helt avhengige av midler fra det offentlige, private givere og næringslivet for å kunne etablere og drifte humanitære aktiviteter. IKEA har vært samarbeidspartner med Røde Kors siden 2016. I tillegg til økonomisk støtte bidrar IKEA med kunnskap og interiørkompetanse i utformingen av Fellesverkene.

 

Les mer om Fellesverket