To ungdommer viser frem sveler Vis bildetekst
Massah Alshater (15) og Joakim Halvorsen (17) har lært å lage sveler og syltetøy på Fellesverket Drammen, Røde Kors´ åpne møteplass for ungdom. Tekst og foto: Camilla Gilje Thommessen/Røde Kors

Massah (15) på matkurs: – Dette vil jeg lage hjemme også!

Matkurs for ungdommer i Drammen gjør sommeren litt mer spennende. Ny kunnskap blandet med sveler og bringebær er oppskriften på god stemning.

Jeg meldte meg på kurset for å lære litt og lage norsk mat, sier Massah Alshater (15) 

Sammen med ni andre ungdommer har hun fått på seg forkle og vasket hender. De er klare for matkurs på Fellesverket Drammen, Røde Kors´ åpne møteplass for ungdom. I dag står sveler og bringebærsyltetøy på menyen 

To ungdommer lager røre
Massah og Joakim lager røre til sveler for første gang. – Det er gøy å lære om ingrediensene og hva de gjør med maten, sier Massah.

Dette er tredje gang vi har matkurs. Kursene er utrolig populære og fylles opp fort. Ofte er det mest gutter på Fellesverket, og det blir fort guttastemning her. På matkursene kommer det også mange jenter. Det er fint, sier miljøarbeider Emily A. Brown (27)  

– Å spise sammen er noe av det viktigste vi gjør. Vær til stede!

Christopher Aaslund, Røde Kors-frivillig og dagens kokk

Motiverer til å lage mat selv 

Målet med kurset er å motivere de unge til å lage mat selv og gi dem kunnskap om ernæring. Gruppeleder og frivillig Christopher Aaslund (33) er dagens kokk og læremester. Han starter med å snakke om preservering og oppbevaring av mat, og flere ungdommer deler mathistorier fra sine egne hjemland.  

– Å spise sammen er noe av det viktigste vi gjør. Vær til stede, både når dere lager maten og spiser den, oppfordrer Christopher.  

Mann står på kjøkken
– Jeg er veldig glad i å lage mat, og liker å være sammen med ungdommene, sier Røde Kors-frivillig Christopher Aaslund (33) som holder matkurset på Fellesverket Drammen.

Snart er ungdommene i gang med å koke syltetøy og mikse røre til sveler. Duften av nyrørte bringebær brer seg i rommet, og svelene flippes elegant i stekepannene.  

Koronatiden var krevende 

Massah forteller at hun er mye på Fellesverket nå i sommer. Det er fint å treffe venner og få variasjon i hverdagen. 

Koronatiden var kjedelig, jeg fikk en negativ energi. Jeg savnet det å henge med venner. Tulle, tøyse og klemme – det skaper gode følelser og hormoner. Den tiden lærte meg å sette pris på de små ting, det vi tok som en selvfølge før, sier hun.  

Jente steker sveler
Massah kommer opprinnelig fra Syria og har aldri laget sveler før. – Vi har noe lignende i Syria, men det er ikke søtt og brukes mer til middag og lunsj.

Når alle svelene er stekt, er det tid for å nyte resultatet. Med lønnesirup eller selvlaget syltetøy går de ned på høykant.  

Dette har vært veldig gøy og spennende! Jeg har lært om hvordan man laget mat og tok vare på den i gamle dager. Og jeg kommer garantert til å lage slike sveler hjemme også, sier Massah 

Gutt viser frem sveler
– Jeg har aldri laget syltetøy for hånd før. Det var morsomt å lære det, sier Joakim Halvorsen (17). Nå skal han overraske familien med nystekte sveler som han tar med seg hjem.

Fellesverket – åpen møteplass for ungdom

  • Gratis og rusfri møteplass for ungdom i alderen 13–25 år. 
  • Finnes i åtte byer over hele landet. 
  • Tilbyr aktiviteter som leksehjelp, arbeidstrening, gatemegling, temakvelder, musikk og spill. 
Kjeler med syltetøy
Lag ditt eget syltetøy! Kok 1 kg bringebær i en kjele til alt er gjennomkokt. Rør av og til. Etter 8–10 minutter tilsetter du 400 g sukker. Rør godt og gi syltetøyet et nytt oppkok. Alt sukker må være oppløst. Så er det bare å nyte syltetøyet på nybakt brød, sveler eller vafler.

Vil du bidra som frivillig? Les mer og meld deg her.