To ungdommer ser på hverandre, spiller Fifa. Vis bildetekst
Walis Khan (13) forteller at han liker best å spille Fifa eller kortspill med venner når han er på det nye Fellesverket i Tromsø (Foto: Sol Sigurjonsdottir/Røde Kors)

Nytt ungdomshus i Tromsø: – Vi testet det nye Fellesverket og etter det har vi vært her hele tiden

I år åpnet Røde Kors vårt hittil nordligste Fellesverk. Ungdomshuset har allerede rukket å få mange faste ungdommer som kommer på besøk.

– Jeg synes dette er et bra sted å være på fritiden. Man kan være her med venner, men det er også mye man kan finne på alene her, sier Walis Khan (13).  

Selv liker han best å spille Fifa eller kortspill med venner når han er på Fellesverket i Tromsø. Det er blitt fast rutine å komme innom på onsdager, før turen går videre til trening.  

Untitled-31
Fifa er alltid populært på Fellesverket. Her får også ungdommene som er innom middag. (Foto: Sol Sigurjonsdottir/Røde Kors).

Ble tipset av moren 

Det var moren til Walis Khan som tipset om Røde Kors’ nye ungdomshus i Tromsø. Hun fortalte at det skulle åpne et nytt sted i sentrum, og hørte om han hadde lyst til å sjekke ut stedet. Han dro med en kompis for å teste Fellesverket, og etter det har han vært på besøk jevnlig.  

– Vi testa det og etter det har vi vært her hele tiden, sier han.  

Blitt populært på kort tid 

Det nye Fellesverket er ett av flere nye som har åpnet det siste året. Røde Kors ser store behov for flere trygge og gode møteplasser for ungdom. På Fellesverket får ungdommene mat, de kan få leksehjelp, og det er mange spennende aktiviteter.  

Untitled-33
For vennegjengen i 9. klasse er Fellesverket blitt et fast sted å dra til etter skoletid én gang i uka (Foto: Sol Sigurjonsdottir/Røde Kors).

I Troms er ofte det store avstander mellom hjem, skole og fritidstilbud. Bussene går et steinkast unna det nye Fellesverket slik at det blir et naturlig knutepunkt og møteplass i sentrum. Mange bruker ungdomshuset på vei til og fra hjem og skole. 

– Fellesverker er en åpen og inkluderende møteplass for barn og ungdom. De kan bruke dette stedet som en sosial arena, for å møte venner, spille, gjøre lekser, lære seg gatemegling og mer, sier Odd-Christian Lilleng, leder for Fellesverket i Tromsø.  

Over 200 ungdom innom

Etter at det nye Fellesverket åpnet for fullt i høst, har det vært over 200 ungdom innom. De aller fleste er mellom 13 og 17 år.  

Dette er en nøytral møteplass hvor man kan være seg selv. Noen ungdommer kan ikke være hjemme, noen vil ikke være hjemme og noen bør ikke være hjemme. Her kan de bare være, får mat, leksehjelp, kan bruke dette som en fritidsaktivitet.

Odd-Christian Lilleng

– Tromsø har en del av den kjente storbyproblematikken som vi ser flere steder. Vi ser at ungdom trekker til sentrum. Noen av ungdommene har funnet ut at Fellesverket er en trivelig plass å være, og vi har allerede fått en gruppe ungdommer som kommer igjen og igjen.  

Untitled-30
På Fellesverket er det mange spill, som for eksempel bordtennis og air-hockey (Foto: Sol Sigurjonsdottir/Røde Kors).

Ungdommen med på å forme innholdet 

Nora Karoline Endresen (14) er på Fellesverket med vennegjengen som går i 9.klasse. Hun forteller at de er her fast én gang i uka.  

– Det er mange hyggelige voksne. Av og til er det fint med en pause fra å være hjemme, og da er det hyggelig å være med venner her. Det er koselig å være her sammen. Vi spiser sammen, og spiller spill. De siste gangene har vi hatt juleverksted, og det var vært fint! 

I løpet av høsten har det vært fotogruppe, tegnegruppe, skrivegruppe. Ungdommene er selv med på å forme innholdet i det nye aktivitetshuset.  

Fellesverket trenger nye frivillige over hele landet. Les mer her!