En voksen og en ung mann i undervisning Vis bildetekst
Bra team: Arash (t.v) får den hjelpen han trenger av leksehjelper Knut Erik Skarning.

– Takket være leksehjelpen fikk jeg 6 i fysikk

– Eneste grunnen til at jeg er her, er på grunn av Knut-Erik. Han hjelper meg med realfagene slik at jeg forstår dem, og han har alltid en løsning, sier Arash Farzaneh (18).

Arash jobber med fagene Kjemi 2, Fysikk 2 og R2. – Takket være leksehjelpen fikk jeg 6 i Fysikk 1, sier han fornøyd. Sammen med de to venninnene fra samme skole, Albana Sabedini (18) og Anna Maria Begkai (20), pleier de å dra på leksehjelpen i Sandvika på torsdager, og får ofte hjelp til innleveringer eller forberedelser til prøver. 

Leksehjelp 1 Nadderud
God hjelp: Vennene fra Nadderud Videregående skole er veldig fornøyde med hjelpen de får på leksehjelpen.

Får bedre karakterer 

– Leksehjelp er veldig hjelpsomt. Fagene på skolen er krevende, derfor er det fint å kunne få ekstra hjelp i tillegg til skolen. Og det er gratis. Et veldig bra tilbud. Det er bare å møte opp, sier Albana. – Jeg har gått fra 5 til 6 i kjemi på grunn av leksehjelpen, legger hun til.  

Nishan Amanuel Andemariam (17) har benyttet seg av leksehjelp i over ett år, og føler hun alltid får den hjelpen hun trenger.  

– Her forklarer de ting på en litt annerledes måte enn lærerne på skolen. Jeg synes de forklarer ting på en enkel måte som er lett å forstå, sier hun.  

Leksehjelp 3 Nadderud
Drar på leksehjelp sammen: Nishan (t.h) gjør lekser sammen med venninnen Shifa Malik (17) -Jeg kom hit i dag for å møte kjentfolk, og for å jobbe med rettslære, forteller Shifa.

Bruker mange gode eksempler 

– Jeg har faktisk gått opp i karakter etter at jeg begynte å gå på leksehjelpen her. Jeg merker at lærerne her bruker mange gode eksempler, og de viser oss hvordan man kan bruke det vi lærer på mange forskjellige måter, sier Nishan som vanligvis jobber med fysikk og kjemi på leksehjelpen.  

-Jeg har faktisk gått opp i karakter etter at jeg begynte å gå på leksehjelpen her.

Nishan Amanuel Andemariam (17)

Hun forteller at det finnes leksehjelp på skolen også, men at det ikke er nok til å forstå faget.  
– Vi har veldig mye lekser og mange prøver. Det er nesten ikke pusterom mellom de forskjellige prøvene, og da er det fint å kunne få litt ekstra hjelp her, forklarer hun. Neste uke skal hun ha prøve i atomfysikk.  

– Det er litt vanskelig, men gøy når man skjønner det, forteller hun.  

Leksehjelp 2 Nadderud
Hjelpsomt: Anna Maria (t.v) og Albana (t.h) finner ut av skoleoppgaven sammen med leksehjelper Knut Erik Skarning.

Givende for en pensjonert lærer 

Hver tirsdag og torsdag er det rundt 35 elever som møter opp på leksehjelp i Sandvika.  

Venninnen Anna Maria forklarer at hun også har fått bedre karakterer etter hun startet med leksehjelp.
– Jeg har gått fra 3 til 5 i fysikk. Det kommer ikke av seg selv. Man må jobbe hardt, og få god hjelp så man forstår det, sier hun.  

– Da jeg begynte var det ikke så mange elever her. Vi hadde god tid til å skravle sammen oss lærere, men det har tatt seg opp de siste to årene, sier Knut Erik Skarning. Han er fast leksehjelper på Fellesverket i Sandvika. 

Skarning har jobbet som lærer på Persbråten videregående hele yrkeslivet, og har undervist i realfag.   

– Da jeg pensjonerte meg for fem år siden ønsket jeg å gjøre noe meningsfullt. Det er veldig fint å kunne bruke litt av tiden min på leksehjelp.

Knut Erik Skarning, fast leksehjelper på Fellesverket i Sandvika

Noe av det som motiverer Skarning, er at han får god tid til hver elev, som gjør at de ofte forstår oppgaven de jobber med.   
– I en vanlig klasse på videregående skole er det ofte rundt 30 elever, og da er det mange som ikke klarer å følge med på felles undervisning og ikke får den hjelpen de trenger. Derfor gir det meg mye at jeg kan bidra med å lære ungdommene fagene bedre, forklarer Skarning 

Leksehjelp 4 Nadderud
Gjensidig glede: Tove Bjørner Lindeberg (t.v) synes det er fint å kunne hjelpe til med lekse. Maymun Ahmen Jaman (15) synes de får god hjelp. (sitatater fra Maymun i artikkel nr 2)

Flere av leksehjelperne som pleier å være her, er pensjonerte lærere. Tove Bjørner Lindeberg underviste i norsk, samfunnsfag og psykologi da hun jobbet som lærer. Men ikke alle leksehjelperne er lærere. Fredrik Dalen jobber som bygg-ingeniør, og hjelper til på leksehjelpen i Sandvika annenhver uke.   
– Jeg startet som leksehjelper fordi jeg ønsket å hjelpe andre. Jeg har gått mye på skole selv og vet hvor kjekt det er å få hjelp når man trenger det.  

– Å være leksehjelper kan både være veldig ålreit og koselig, men også utfordrende. I dag er det veldig mange ungdommer her og vi er ikke så mange lærere, da er det vanskelig å gi alle like god hjelp. Men det er også veldig givende når du ser at de får det til, sier Dalen.  

Dalen oppfordrer flere til å bli leksehjelper:   

– Stort sett de fleste kan bli leksehjelper. Som ingeniør er jeg er mest for å hjelpe til med matte og realfag, men jeg hjelper til med alle fag. Om jeg ikke vet svaret, prøver jeg likevel alltid å finne det ut sammen med eleven, forteller han.  

20191017_123718_ORIGINAL
Ny på leksehjelpen: Abullahi Ali Salad (22) er på leksehjelpen for andre gang. Her sammen med leksehjelper Fredrik Dalen.

Skarning presiserer at han kjenner lærebøkene godt, og at det derfor er lett for han å vite hva ungdommene trenger hjelp til.  -Derfor spør de nok meg fordi jeg kjenner disse tingene og hva som kreves, fordi jeg har vært lærer i så mange år, forklarer han.  

Vil du bli leksehjelper? les mer mer