Endelig fri

5 personer samlet med sjø i bakgrunn

Ny dokumentarserie følger fem straffedømte på vei tilbake til samfunnet.

Slår de statistikken?

Hvert år tar Røde Kors Nettverk etter soning med seg gjengangerkriminelle ut i primitive båter, for å fiske og telte. Sterke opplevelser sammen med andre kan være starten på et nytt liv for straffedømte. Samtidig vet vi at rundt hver tredje med tilsvarende bakgrunn havner tilbake i fengsel i løpet av to år.

Hva skal til for at Dag-Otto, Marianne, Thor-Johnny, Janet og Svein slår statistikken?

Episode 1

Kast loss

“Jeg er jo en kriminell person”, ler Marianne. Hun har 11 dommer på seg og et stort og hemmelig mål. Alt handler om penger, og hun savner det gamle livet. Men nå er hun på tur sammen med Dag-Otto, en såkalt klassisk gjengangerkriminell. Hvorfor er han plutselig så glad og motivert for et annet liv?

Episode 2

Vennskap

“Du vil ikke se meg sint. Da blir jeg jævlig sint,” sier Svein, noe blant annet NAV-ansatte kan bekrefte. Han er separert, har to barn og har hatt 16 hjerteinfarkt. Nå prøver han å sende energien sin inn i sykkelmekking og sykkelturer med eldre på sykehjem.

Episode 3

Livet utafor

Dag Otto drar til Oslo for første gang uten å selge stoff. “Ondskap”, sier den ene tatoveringen hans på armen. Eks-kjæresten Merethe ser ikke mye ondt i han, men det er fortsatt mange vonde minner som må erstattes med gode.

Episode 4

Inn i folden

Thor Johnny har funnet tonen med de andre frivillige i Røde Kors i Fredrikstad. “Jeg har noe å gå til, og slipper å rote med andre ting”. Da er det verre med Marianne som må rydde opp etter en eks-samboer som gikk fullstendig amok.

Episode 5

Inkasso, syden og utroskap

Svein er drittlei og på vei til NAV. Hvor blir trygda hans egentlig av? NAV-rådgiveren prøver å forklare, men han er fortsatt sint. Dag-Otto har også ødelagt økonomien sin, men han er virkelig i siget med å betale tilbake. Nå venter han spent på om han får hjemmesoning. “Når du har kjærring, er det innetider uansett”, smiler han.

Episode 6

Herfra og resten av livet

Dag-Otto stormer videre i livet, og har nå startet et sykkelverksted i Moss. Marianne har vunnet tilbake en type frihet hun ikke har hatt på 21 år, og Janet blir tatt på senga av å vinne en gjev pris! Thor-Johnny synger i kor, og mora tør nå å håpe. Selv om det er mye som er bra, er det også mye som ikke har gått helt etter planen til våre fem venner. “Du ser jo at han er hjerneskada. Så jævlig frekk i trynet”, sier Svein, som prøver å selge unna ting for å få penger til ferien.

Hvor er de nå?

Kvinne med sjø i bakgrunn, dag
Det gjorde godt med fem dager fri fra fengselet for å være med på seilturen. Marianne.

Marianne

Det gjorde godt med fem dager fri fra fengselet for å være med på seilturen. Der fikk jeg masse nye venner med samme mål som meg - å leve et liv uten rus og kriminalitet. Samholdet i gruppa var bra, og det ga meg energi. Siden innspillingen har jeg tatt førerkort til motorsykkel, og det har gitt meg mye frihet og glede. Jeg har endelig flyttet til en ny leilighet som jeg trives i, og snart blir jeg farmor.

Man med sjø i bakgrunn, dag
Endelig har jeg lært å prioritere meg selv da jeg ofte var opptatt av andre. Svein.

Svein

Endelig har jeg lært å prioritere meg selv da jeg ofte var opptatt av andre. I dag har jeg samboer, og takket være hun så har jeg det bra. 

Nøkkelen ligger i oppfølging og ettervern. Mange savner et sted å være der de blir sett og hørt. Mange ønsker også å ha et eierskap til fritiden sin, derfor er det viktig at de blir involvert i avgjørelser som blir tatt. Det er også viktig at straffedømte har en god kontakt med hjelpeapparatet og får den hjelpen de trenger. Mange opplever NAV som vanskelig og det må vi gjøre noe med. 

Mann med sjø i bakgrunn, dag
I dag går jeg på metadon og får god oppfølging med ned trapping. Thor-Johnny.

Thor-Johnny

Jeg har det fint! Har vært heldig og fått lov å jobbe med Røde Kors- butikken som frivillig, og nå for Røverkaffe i regi av nettverk etter soning. Uten Røde Kors så hadde jeg kanskje ikke klart meg. Jeg har samboer som betyr mye for meg også. Det og ikke ruse seg har vært vanskelig. I dag går jeg på metadon og får god oppfølging med ned trapping. Målet er å bli 100 % rusfri.  På turen fikk jeg mange gode venner som ga meg felleskap og tilhørighet. Minnene fra turen vil jeg alltid ha med meg. Thor-Johnny.

Mann med sjø i bakgrunn, dag
Seilturen glemmer jeg aldri. Det var at alle var i samme båt og avhengige av hverandre. Dag-Otto.

Dag-Otto

Seilturen glemmer jeg aldri. Det var at alle var i samme båt og avhengige av hverandre. Nå er jeg sykemeldt, men har det bra. Jeg har god kontakt med datteren min, og har endelig fått tilbake kontakten sønnen min etter åtte år. Jeg lever et rolig liv på Hvaler, og vil kjøpe meg en gård etter at jeg arvet penger da pappa gikk bort. Det er vanskelig å ha mistet pappa, men det har hjulpet å ha en jobb og jeg liker veldig godt å hjelpe andre.

Straffedømte i Norge

Rundt 11000 personer blir løslatt fra fengsel eller gjennomfører straff i samfunnet hvert år. Straffedømte har langt større utfordringer enn befolkningen for øvrig på områder som oppvekst, fysisk og psykisk helse, rus, arbeid, utdanning, bolig, økonomi og forhold til venner og familie.

Nettverk etter soning

Røde Kors Nettverk etter soning er et tilbud til straffedømte som ønsker å bryte med rus og kriminalitet. Tilbudet finnes i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Møre og Romsdal, Østfold og Akershus. Aktiviteten har 439 frivillige som følger opp 645 deltakere. Tilbudet har ekstra tett oppfølging like etter løslatelse, som er den tida som er mest sårbar for tilbakefall.

Nettverk etter soning