Mann som fikser en sykkel Vis bildetekst
Foto: Truls Brekke

Å ha noe å gå til, betyr mye

Våren er i anmarsj, og det er tid for å hente fram sykkelen igjen. Det betyr høysesong på Red Bike, sykkelverkstedet som drives av Nettverk etter soning.

Øyvind Johansson har akkurat byttet ledningsnett og montert nytt display på en elsykkel, nå er han i gang med å rengjøre den.

– Nå er det mye å gjøre her. Noen er veldig flinke på vask og vedlikehold, mens andre overlater gjerne det til oss, forteller Øyvind Johansson.

Han har vært på Red Bike i fire år. Det er et sykkelverksted drevet av Nettverk etter soning, hvor straffedømte får arbeidstrening, sosialt samvær og en sjanse til å komme tilbake til samfunnet og leve et liv uten rus og kriminalitet.  

Mann som fikser sykkel
– Mitt beste tips er å holde ting reint. Slitedeler slites uansett, men vask og smøring forlenger levetida på komponentene, forteller Øyvind Johansson, en av de frivillige på Red Bike. Foto: Truls Brekke

 – Vi som jobber her får opplæring i sykler helt fra det mest grunnleggende som å skifte slange, til å sette i stand de mest moderne elsyklene. Vi er et vanlig sykkelverksted med stor yrkesstolthet. Vi skifter dekk og slanger, monterer utstyr og bytter deler på både ordinære sykler og elsykler. Noen kommer for å få service, andre trenger større reparasjoner. Her tar vi inn alle slags sykler, og får ofte inn sykler som andre har gitt opp som gir en god opplæringsmulighet. Og så får vi inn en del sykler som vi setter i stand og selger for en billig penge. Her kan man gjøre et godt kupp, og inntektene går til Røde Kors, forteller Øyvind Johansson.

Meningsfylt 

Å ha en fast plass å gå til betyr alt i hverdagen. 

– Rus har vært et stort problem for meg. Det har jeg holdt på med i 25-30 år. Jeg har også sittet inne flere ganger, og Red Bike og struktur i hverdagen er alfa og omega for meg.

Øyvind Johansson

Flere av de som er her blir gjerne lenge. Johansson kom til Red Bike i 2020. Først som deltaker, siden tok han et frivilligkurs. Etter å ha vært her som frivillig en periode, fikk han tilbud om en varig tilrettelagt arbeidsplass. 

 – Her kan jeg være meg selv. Det er høyt under taket, og man kjenner at det ikke er forskjell på folk. Og så har jeg interesse av sykkel. Det har jeg hatt siden jeg var liten gutt. Jeg har skrudd på sykler siden jeg var kanskje ti år gammel, sier han.

Mange fortsetter 

Flere av de som er her blir gjerne lenge etter at de er ferdig med soning, forteller Anders Mangseth. Han er koordinator på Red Bike i Oslo.

– Vi er et vanlig sykkelverksted, men de som jobber her har historikk med å sitte i fengsel, selv om det kan være en stund siden. Mange er tidligere rusmisbrukere som er uføretrygdet i dag. Her får de noe å komme til og noe å gjøre, og de får hjelp til å endre livet. Sykkelkunnskap er en fin måte å komme inn i arbeidslivet og få en meningsfylt hverdag, sier Mangseth.

Mann ser i kamera ved siden av sykkel
Anders Mangseth er koordinator på Red Bike i Oslo. Red Bike er et sykkelverksted som drives av Nettverk etter soning, hvor straffedømte kan få arbeidstrening og erfaring for å lettere kunne tilbakeføres til samfunnet etter soning. Foto: Truls Brekke

Etter at de er ferdig med soning, er det mange som blir frivillige og fortsetter å komme. Her finner de nye nettverk og nye venner. De er hyggelige møter med både kollegaer og kunder, og vi gjør mye sosialt.

– Vi forsøker å skape en litt mer meningsfylt hverdag og samtidig hjelp til å holde seg unna tidligere liv. Vi spiser lunsj sammen, og tirsdager og torsdager spiser vi middag i kafeen her, noen ganger drar vi på sykkelturer. Samholdet er en viktig del av det vi holder på med, sier Mangseth.

Dette er Red Bike

  • Red Bike er et sykkelverksted hvor straffedømte får arbeidstrening, og en sjanse til å komme tilbake til samfunnet. Verkstedene driftes av frivillige og deltagere ved Røde Kors´ Nettverk etter soning. 
  • Tidligere innsatte får opplæring og veiledning innen sykkelreparasjon og kundeservice, og får verdifull arbeidserfaring og muligheten til å utvikle seg både personlig og profesjonelt. 
  • Verkstedet tilbyr tjenester som reparasjon av punkterte dekk, justering av gir og bremser, og generelt vedlikehold av sykler. 
  • Det tilbyr også salg av brukte sykler og reservedeler, slik at man selv kan fikse sykkelen sin. 
  • Overskuddet går til Nettverk etter soning, som hjelper tidligere innsatte med å bygge opp livet sitt etter soning og leve et liv uten rus og kriminalitet.
  • Sykkelverkstedene finner du på Storo i Oslo og Moss.